Home Lifestyle Cultuur De 5 must-reads van het moment
De 5 must-reads van het moment

Er is niets fijner dan je laten meeslepen in een spannend verhaal, leuke roman of een interessante biografie waarbij je even ontsnapt aan de alledaagse drukte. Wij selecteerden alvast onze favorieten. Ready, set, read!

Donker water – Mikaela Bley

Ellen Tam is een Zweedse misdaadverslaggever. Toen ze acht was, stierf haar tweelingzusje en dat trauma heeft ze nooit verwerkt. In haar idyllische geboortedorp wordt het lichaam aan een zwaar verminkte vrouw gevonden. Ellen stoot daarbij op heel wat oude geheimen, ook over de dood van haar zusje.

Mikaela Bley debuteerde met haar eerste boek ‘Dochter vermist’. In 2017 bracht ze haar tweede boek en tevens ook het vervolg ‘Donker water’ uit, waarmee ze lovende woorden in ontvangst mocht nemen.

Een kleine moeite – Darcy Bell

Stephanies beste vriendin Emily vraagt haar of ze na school haar zoontje mee naar huis wil nemen. Een kleine moeite. Maar dan komt Emily niet meer opdagen. Stephanie gaat op onderzoek en ontdekt dat in vriendschap of relaties niets is wat het lijkt.

Domestic thrillers’ over ‘doodgewone’ moeders zijn hot, en dit is beslist een van de betere.

Eeuwige jeugd – Donna Leon

Commissaris Brunetti heropent een oude zaak: vijftien jaar geleden belandde een jong meisje in het water. Door de hersenschade die ze daarbij opliep, is ze een kind gebleven. Haar oma is er echter van overtuigd dat het geen ongeluk was.

Donna Leon betovert je opnieuw met haar Venetiaanse setting, Italiaanse roddels,
lekker eten en haar altijd elegante misdaadverhalen.

Femme Fatale – Pat Shipman

Margaretha Zelle hield van mannen, maar niet van de waarheid. Dat begon al jong. Tegen de tijd dat ze zichzelf in Mata Hari had getransformeerd, de exotische danseres die overal in Europa succes oogstte, was ze niet langer dat Hollandse meisje, maar een kunstwerk. Pas toen ze in de Eerste Wereldoorlog beschuldigd werd van spionage, besefte ze dat haar verzonnen identiteit haar ondergang zou worden. Ze stierf voor het vuurpeloton.

Pat Shipman is de eerste die in haar biografie over Mata Hara veel aandacht besteedt aan Margaretha’s jeugd, haar mislukte huwelijk en het lot van haar kinderen. Legendarisch is Mata Hari nog altijd, maar hoe menselijk ze was, lees je in het fascinerende en goed gedocumenteerde Femme fatale.

Alles wat ik me niet herinner – Jonas Hassen Khemiri

De jonge Samuel overlijdt in een vreselijk auto-ongeluk. Welke herinneringen hebben zijn vrienden aan de dode Samuel? Is hij door een ongeluk gestorven? Of is het zelfmoord? Iedereen heeft een ander idee van wie Samuel was.

Via korte fragmenten krijg je een beeld, een soort puzzel waarin niet alleen Samuel, maar ook de naamloze schrijver duidelijker afgetekend worden. Alle grote thema’s komen er in voor: identiteit, trouw, seksualiteit… Geen makkelijk boek, wel een ontdekking voor de stilistische fijnproever.

Boekenwurm? Ontdek hier nog meer leestips.