Zowat heel de redactie is fan van lijstjes; lijstjes met favoriete lanceringen, lijstjes met inspirerende vrouwen en naar het eindejaar toe ook lijstjes met wat ze stiekem onder de kerstboom willen. Dit verlangt chef-cultuur Cara voor kerst of nieuw:

9 x wat Cara wil

De Hot Legs

Laura Welker
€ 140, te koop via wilderwilder.be

Helaas voor mij is bloemen- en curiosawalhalla Wilder op wandelafstand van mijn woonst. Helaas, want elke keer als ik er kom wil ik zowat alles hebben dat de twee eigenaressen zorgvuldig bij elkaar gecureerd hebben. Mijn crush van de maand: deze Hot Legs van Berlijnse designer Laura Welker. Kaarshouders zoals je ze nog niet eerder zag, verpakt in een schoendoosje.

Het Lumina Gilet

Rue Blanche
€ 155, te koop via rueblanche.com

Hoera voor de revival van de debardeur en het gilet. Dit exemplaar van het Belgische label Rue Blanche lijk ik maar niet te kunnen vergeten.

Een cadeaukaart van Plan International

Plan International
Vanaf € 10 via planinternational.be

Via de onlineshop van Plan International kan je geschenken kopen die er echt toe doen. Schenk bijvoorbeeld een cadeaukaart van 50 euro en help Plan ervoor te zorgen dat twee meisjes uit Niger een jaar lang naar school kunnen gaan.

Sokken van de Franse kunstenaar Jean Jullien

Jean Jullien
€ 20 via socksial.club

Deze sokken van kunstenaar Jean Jullien zien er niet alleen leuk uit, elk verkocht paar is ook nog eens goed voor één maaltijd voor een vluchteling via BXL Refugees. Dit is een initiatief van Socksial Club, dat elke maand een nieuwe creatieveling vraagt om kousen te ontwerpen voor het goede doel.

Snijplank

Studio-E.V.A
€ 60, via studio-eva.be

Bijna te mooi om te gebruiken, deze serveer- en snijplank van Studio E.V.A uit Gent (mijn favoriet: blauw).

Great Women Artists boek

Phaidon
€ 49,95, via copyrightbookshop.be

Deze mooie uitgave van uitgeverij Phaidon zet vijf eeuwen aan vrouwelijke kunstenaars – en meer dan 400 van hun werken – op een voetstuk.

Bruiswatermaker ‘Woody’

MySoda
€ 79,95, via mysoda.eu

Deze bruiswatermaker van het Finse MySoda, samengesteld uit een biocomposiet op houtbasis, is een mooi en duurzaam geschenk.

Een kunstwerk van Art Feeds

Art Feeds
Via thewunderwall.com

Al tijdens de eerste lockdown zetten de Antwerpse hedendaagse kunstgalerieën Plus-One en Sofie Van de Velde het initiatief Art Feeds op poten. Ze verkochten kleine, betaalbare kunstwerken van opkomende talenten en schonken 20 procent van de opbrengsten aan de Voedselbanken. Dat idee wordt nu hernomen. Elke twee euro die gedoneerd wordt, is een maaltijd waard.

Het boek ‘Waar gaan we naartoe?’

Luster
€ 25, via lusterweb.com

Het beste alternatief voor een glazen bol: dit boek van Luster waarin 43 experts vooruitblikken op onze samenleving van de toekomst. Groeien er binnenkort palmbomen in België? Zal fast fashion vertragen? Komt het ooit helemaal goed tussen België en Congo? Wie leest, die weet. Voor elk verkocht exemplaar gaat er een euro naar het Kinderarmoedefonds.

Meer cadeaulijstjes