Helaas, en masse samentroepen voor het glazen huis om plaatjes aan te vragen zit er dit jaar niet in. Toch houden de mensen van Studio Brussel ook dit jaar de vlam achter De Warmste Week in leven. Hoe dan? Niet door grote geldinzamelacties, wel door kleinschalige initiatieven die mensen oproepen elkaar in deze gekke tijden persoonlijk te ondersteunen. Zin om dit eindejaar ook je handen uit de mouwen te steken? Een paar mooie acties waarmee je je hart kunt tonen op een rij.

De Warmste Week: 10 x mooie acties

Street & read: mobiele bieb voor daklozen

Zin om je beste beentje voor te zetten in de strijd tegen ongelijkheid door armoede? Fiets dan mee met Street & Read, de mobiele bibliotheek van Daklozenvereniging en dagcentrum DoucheFLUX. Met een bakfiets vol boeken en een thermoskan vol koffie trekken die de komende weken door de straten van het Brussels gewest om boeken te brengen naar mensen die daar anders geen toegang tot hebben. De bereikte mensen mogen de boeken lezen en terugbrengen, zelf houden of doorgeven aan iemand anders.

Poëzie aan het raam

Maakt al dat binnenzitten tijdens de donkerste periode van het jaar jou ook een beetje somber? Pep je moraal en die van je buren op door een stukje poëzie aan je raam te hangen. Goed voor iedereen die wat veerkracht, een opkikkertje, een inzicht, een boost of inspiratie kan gebruiken.

Slaapzakken voor Duinkerke

In de bossen van Duinkerke verblijven nog steeds heel wat vluchtelingen. Ze schuilen in tentjes of onder plastic zeilen en leven in barre omstandigheden. Omdat iedereen in deze koude winterperiode recht heeft op een warm bed, probeert Leyla Aysha hen regelmatig spullen en eten te brengen. Om warme materialen te kunnen blijven aanleveren, rekent ze op donaties. Momenteel is Leyla op zoek naar 500 slaapzakken en tenten. Daarnaast zoekt ze ook 200 extra slaapzakken voor de daklozen in Antwerpen. Heb jij nog wat warme kleren of kampeermateriaal op overschot: aarzel dan niet om Leyla te contacteren.

Wandelcentrale voor eenzame wandelaars

Je houdt van wandelen, maar doet dat liefst in leuk gezelschap? Dat begrijpen we. Helaas kan niet iedereen zomaar rekenen op een wandelmaatje om de bossen mee in te trekken. Daarom start Vormingplus Limburg de Wandelcentrale: een contactpunt dat iedereen die graag in duo wil wandelen met elkaar in contact brengt. Zelf nog op zoek naar een wandelpartner of wil je  iemand anders een fijne wandeling bezorgen? Meld je dan zeker aan.

Ga op donordate

Sofia (6) is een enthousiast meisje dat dol is op de KSA. Ze heeft een primaire immuundeficiëntie (PID), een aangeboren fout in het afweersysteem, en heeft medicijnen nodig die ontstaan uit bloedplasma. Daarom roept haar mama Ellen zoveel mogelijk mensen op om bloedplasma te doneren. “Mensen met een primaire immuundeficiëntie maken zelf onvoldoende afweerstoffen aan. Om die op peil te brengen moeten ze medicatie krijgen op basis van bloedplasma. En daarvoor zijn veel donors nodig.”

Bloed en/of plasma geven hoeft bovendien niet vervelend te zijn: Ga bijvoorbeeld eens op ‘donordate’. Of waarom niet afspreken in een donorcentrum met je vrienden? Plasma doneren duurt maximum een uur. Nadien krijg je bonnetjes en kan je bijvoorbeeld een keer gratis naar de cinema.

Zelf bloed doneren? Meld je aan bij PLASMA for Kids

Graffiti spuiten voor kwetsbare jongeren

Als je ergens mee zit, dan moet je daar over kunnen praten, en liefst in een gezellig interieur. Zo denkt TEJO centrum voor jongeren in Gent er tenminste over. In het centrum kunnen kinderen en jongeren anoniem en gratis komen praten met een professionele therapeut. Helaas is het pand waarin ze zitten erg kil en verouderd. Om een warm nest te kunnen creëren, zoekt TEJO kunstenaars die met een graffiti-bus overweg kunnen.

Een paar kunstwerken op een groot canvas zijn welkom om de ruimtes gezelliger en geluidsarmer te maken. Daarnaast zoekt TEJO ook bedrijven die room-dividers of plantenmuren maken en die die eventueel willen schenken aan het huis. Op die manier hoeft niet iedereen te zien wie er zoal komt aankloppen voor hulp.

Ben jij een grafittikunstenaar of maak je plantenmuren? Neem dan een kijkje op de website van TEJO. 

Tekenen en schrijven voor eenzame senioren

Zit je ook in met al die senioren die dit jaar met kerst en nieuw misschien wel niemand over de vloer krijgen? Haal de creatieveling in jezelf naar boven en schrijf een brief of gedicht voor senioren die te maken hebben met eenzaamheid. Ook altijd een goed idee: laat je kinderen een tekening maken. Zo brengen we samen kleur in hun woonkamer. Tekeningen en schrijfsels mogen ingezonden worden naar Rode Kruis-Sint-Niklaas, Parklaan 2, 9100 Sint-Niklaas. Dan zorgen zij ervoor dat de werken bij de juiste mensen terecht komen.

Geef een complimentje in gebarentaal

Mondmaskers: ze zijn een deel van ons dagelijks leven geworden en beschermen ons tegen die vervelende virusdeeltjes. Voor wie dat nieuwe accessoire nog iets lastiger om dragen is, dan voor de rest van ons? Voor doven en slechthorenden. Zij kunnen nu immers niet meer liplezen om de mensen om hen heen te begrijpen. Speciaal om hen te helpen connecteren wil Het Warmste Gebaar heel Vlaanderen een basis gebarentaal aanleren.

Op hetwarmstegebaar.be vind je korte video’s waarin enkele Vlaamse gebarentaligen je een complimentje in gebarentaal leren. En met dat complimentje kan je iedereen die je wil aangenaam verrassen – via een privéberichtje of publiek op je sociale media.

Mutsen haken voor sterrenkindjes

Samen met tal van vrijwilligers steekt naaiSTERsforlife ook dit jaar weer de handen uit de mouwen voor het Berrefonds, een organisatie die alle ouders, grootouders, vrienden of familie van sterrenkindjes een hart onder de riem wil steken. Wat ze naaien en breien? Mooie mutsjes, materiaal voor in de koesterkoffers – zoals tissuehouders, washandjes en vlaggenlijnen – en koesterbandjes. Ook Doris Decleir zet zich in voor nabestaanden van sterrenkindjes. Zelf ook een mutsje of iets anders haken? Dat kan! Voor wie een patroon nodig heeft, één adres: doris.decleir@telenet.be.

#soeperbedankt met Dieter Coppens

Wil je tot slot graag zelf iemand bedanken die jou doorheen dit moeilijke jaar geholpen heeft? Ook daar zijn tijdens de Warmste Week opties te over voor. Vraag een liedje aan voor jouw persoonlijke ‘held of heldin’ via Beats of Love van Studio Brussel. Of geef een seintje aan Dieter Coppens: die trekt de komende weken met zijn soepbus doorheen heel Vlaanderen om zoveel mogelijk soep te schenken aan mensen die het afgelopen jaar het verschil gemaakt hebben. Iemand nomineren voor een #soeperbedankt? Kijk snel op de website van Eén.

Meer lezen: