Deze maand lopen er tal van interessante exposities. Wij hebben er 5 op een rijtje gezet.

1. Beeldig Belgisch

 

Lara Gasparotto, Sleepwalk, Yellow Now © Crisnée, 2012.

Dirk Braeckman, Bieke Depoorter en Max Pinckers: op de FOMU-expo Photobook Belge krijgen de fotoboeken van deze en veel andere Belgische fotografen een museaal podium. De overzichtstentoonstelling stelt de evolutie van het Belgische fotoboek – van midden 19de eeuw tot nu – centraal. Vergeet ook de bijbehorende catalogus niet te bekijken. Een fotoboek gevuld met foto’s van fotoboeken: zoiets had je vast nog niet in je boekenrek staan.

Photobook Belge, FoMu, Antwerpen, nog tot 6 oktober, fomu.be 

Catalogus ‘Photobook Belge’, uitgegeven bij Hannibal, € 59

2. Van Antwerpen tot India

Le Corbusier © Fondation Le Corbusier

Dat hij het Antwerpse werelderfgoed Huis Guiette ontwierp, wist je misschien al. Maar ook het Antwerpse stadsdeel Linkeroever had de signatuur van Frans-Zwitsers architect Le Corbusier (1887-1965) kunnen dragen. In het MAS worden vanaf 6 april zijn nooit uitgevoerde plannen voor de koekenstad getoond, die hij in 1933 indiende in het kader van een internationale wedstrijd. Maar de expo geeft evenzeer inkijk in een stad die hij wél bouwde: Chandigarh in India.

Le Corbusier. Linkeroever & Chandigarh, MAS, Antwerpen, Van 6 april tot 18 aug., mas.be

3. Leve het lijf

Maria Lassnig, Selbst mit Meerschweinchen (2000) © Hauser & Wirth Collection Services

Binnen het oeuvre van de Oostenrijkse kunstenares Maria Lassnig (1919-2014) fungeert het menselijk lichaam – in veel gevallen dat van haarzelf – als muze. Het Amsterdamse Stedelijk Museum pakt nu, exact 100 jaar na Lassnigs geboorte, uit met een overzichtsexpo met onder meer haar ‘Körperbewusstseinsbilder’. Naast schilderijen en tekeningen worden er ook beeldhouwwerken en films getoond.

Maria Lassnig ‘Ways Of Being’, Stedelijk Museum Amsterdam, van 6 april tot 11 aug., stedelijk.nl

4. Driewerf Horta!

Trappen in het Horta Museum © Files Fichiers

Het Horta Museum heeft dit jaar drie keer wat te vieren: honderd jaar geleden verkocht Victor Horta het pand waarin het museum vandaag huist, vijftig jaar geleden werd het museum ingehuldigd én dertig jaar geleden werd de restauratie ervan aangevangen. Reden genoeg om drie parallel lopende expo’s uit te denken rond het thema: Victor Horta, de verzamelaar.

50 jaar Horta Museum, Horta Museum, Sint-Gillis, nog tot 30 juni, hortamuseum.be

5. You’re invited

Galerie Templon, Art Brussels 2019 @ David Plas

Het jaarlijks kunstfestijn Art Brussels is aan zijn 37ste editie toe. Verwacht je in Tour & Taxis aan 148 galeries uit maar liefst 32 landen. Daaronder bekende én minder bekende, binnenlandse (Zeno X Gallery, Maruani Mercier, Xavier Hufkens…) én buitenlandse spelers. Nieuw deze editie: de sectie ‘INVITED’, waarin de organisatie enkele opvallende baanbrekers uit de galeriewereld samenbrengt.

Art Brussels, Tour & Taxis, Brussel, van 25 tot 28 april, artbrussels.com

Nog meer cultuur: