Home Lifestyle Cultuur Deze eigenschap hebben boekenwurmen gemeen

Deze eigenschap hebben boekenwurmen gemeen

Deze eigenschap hebben boekenwurmen gemeen

Boekenwurmen, opgelet! Wat wij al wisten, is nu ook bewezen door de wetenschap. Wij boekenliefhebbers zijn namelijk aardiger en hebben meer inlevingsvermogen. Hoog tijd om even te ontspannen en een boek bij de hand te nemen.

Graag wat inspiratie? Deze boeken moet je gelezen hebben.

Onderzoekers van de Kingston University ontdekten dat mensen die graag een boek lezen zich vaker gedragen op een sociaal verantwoorde manier dan tv-kijkers. Aan het onderzoek namen 123 mensen deel. Ze werden ondervraagd over hun voorkeuren voor boeken, tv of theaterstukken én moesten beantwoorden hoe ze omgaan met gevoelens van anderen en hoe hard ze bereid waren om anderen te helpen. Boekenliefhebbers zijn liever en meer bereid om anderen te helpen, tv-kijkers zijn dan weer minder vriendelijk en hebben minder begrip voor het standpunt van anderen.

Type literatuur

Toch geldt dit niet voor alle boekenwurmen, het type literatuur dat je kiest heeft een grote impact op je emotionele intelligentie. Fans van fictie vertoonden positiever sociaal gedrag en lezers die van drama of romantiek houden zijn dan weer het meest empathisch volgens de studie. Lezers die het meest genieten van een experimenteel boek zouden dingen dan weer vanuit andere standpunten kunnen bekijken. Liefhebbers van komedie zouden de beste relaties hebben met anderen. Best afwisselen dus.

Al is er volgens de onderzoekers wel nog bijkomend onderzoek nodig. Zo is het niet duidelijk of lezen ons aardiger maakt, of dat aardige mensen net vaker lezen. Maar laat dat je niet tegenhouden om van een goed boek te genieten. 😉

Lees ook: 9 tips om een beter mens te worden

Meer artikels voor boekenwurmen:

SOURCE: Independent