In 2017 zijn er weer veel nagelbijters en verslingerende romans uitgebracht. Voor de boekenwurms onder jullie hebben we speciaal de top 10 boeken van 2017 op een rijtje gezet.

 

Zadie Smith – Swing Time

Twee meisjes groeien op in de achterbuurt van Londen. Ze willen danseres worden, maar slechts één van hen slaagt daarin. De ander wordt de persoonlijke assistente van een wereldberoemde popster, maar de schone schijn is letterlijk schijn en op een bepaald moment barst de bom na een gelekt schandaal. Uitzonderlijk mooi boek van een uitzonderlijke schrijfster.

Uitg. Prometheus

Annelies Verbeke – Halleluja

De schrijfster keert terug naar haar oude liefde: het kortverhaal. Zowat iedereen loopt in deze verhalen verloren en de vaste parameters (man, moeder, gezin) zorgen vaak voor verwarring en vervreemding. Dompel je onder in de wonderbaarlijke, verontrustende en ook troostende wereld van Halleluja. Leesvreugde gegarandeerd.

Uitg. De Geus

Ali Land – Goed of slecht

Milly is de kroongetuige in het proces tegen haar moeder, een seriemoordenaar. Het pleeggezin waarin de vijftienjarige wordt opgenomen, functioneert niet en haar pleegzusje blijkt een pestkop. Langzaam komt Milly’s slechte kant – of is het overlevingsinstinct?- naar boven. Misschien lijkt ze meer op haar moeder dan ze dacht? Een sobere, hartverscheurende thriller waarbij je tot het einde met Milly meevoelt.

Uitg. Cargo

Jennifer Egan – Manhattan Beach

Anna wordt in 1940 de eerste marineduikster in New York. Intussen probeert ze haar verdwenen vader terug te vinden. Pulitzerprijswinnaar Egan is terecht een van de meest bejubelde schrijvers.

Uitg. De Arbeiderspers

Andrea Bajani – Het hoogste goed

Een jongen wordt vergezeld door zijn verdriet, overal waar hij gaat. Poëtisch,
gestileerd verhaal over de tranen die ieder mens meedraagt, van een van onze favoriete Italiaanse schrijvers.

Uitg. Athenaeum

Ian Mcguire – Het Noordwater

Een scheepsarts onderzoekt in 1859 op een vastgelopen walvisvaarder de moord op een scheepsjongen, terwijl de moordenaar nog steeds rondwaart. Briljante en opwindende historische roman.

Uitg. Cargo

Joseph Knox – Sirenen

Fantastisch debuut over de speedsnuivende, gevoelige politieman Aidan Waits die infiltreert in een drugsbende in Manchester. Al snel verliest hij zijn hart en het noorden.

Uitg. The House of Books

Nadia Dala – De Biecht

Marie was ooit een succesvol journaliste, nu interviewt ze haar zus die in de gevangenis zit. Dala schreef een zuivere, oprechte roman over incest, zusterliefde, eenzaamheid en moed.

Uitg. Manteau

Emily Ruskovich – Idaho

Ann zorgt voor Wade, die aan jongdementie lijdt. Zijn jongste dochter is vermoord, de oudste is verdwenen. Een uitzonderlijk mooi verhaal over trauma en het eigenzinnige geheugen.

Uitg. Atlas Contact

Katarzyna Bonda – Het meisje uit het Noorden

Een profiler met een zwaar verleden neemt het op tegen de maffia en botst op een oude zaak. Topthriller met CSI-oplossing en een verrassende kijk op het moderne Polen.

Uitg. Luitingh Sijthoff

Nog meer leesplezier: