Begin april zijn traditioneel hoogdagen voor designliefhebbers, die dan vanuit de hele wereld naar het Salone del Mobile in Milaan reizen. Naast de 230.000 m2 grote vakbeurs in het noorden van de stad, is er door de jaren heen ook een designparcours ontstaan in het centrum, het zogenaamde Fuorisalone. Net als op de beurs zelf doen grote en kleine designmerken daar hun uiterste best om elkaar de loef af te steken met de mooiste, grootste, meest memorabele én meest instagrammable installaties. Dit zijn onze 5 favorieten van 2019.

1. De lichtjes van Vuitton

Louis Vuitton presenteert z’n prachtige wooncollectie ‘Objets Nomades’ dit jaar in verschillende kamers van het elegante Fondazione Pini. Elke ruimte van het palazzo heeft een eigen, unieke sfeer. Onze favoriet is het grote salon waar ze echt dàgenlang bezig moeten zijn geweest om er al die ontelbare lampjes op te hangen…

2. De vlinders van Amorales

Nog tot 8 juli kun je je in het 19de eeuwse Fondazione Pini vergapen aan de installatie van Carlos Amorales. De Mexicaanse kunstenaar bracht niet minder dan 15.000 zwarte vlinders aan op de trappen, plafonds, muren, met een surreëel, sprookjesachtig resultaat.

3. De giraffen van Marcantonio

Op de statige binnenplaats van de universiteit van Milaan houden twee levensgrote witte giraffen elk een statige kroonluchter omhoog, een samenwerking van ontwerper Marcantonio en het Italiaanse merk Qeebo. Vooral mooi bij valavond.

4. Het haakwerk van Estudio Campana

In de Via Palermo -in de bruisende designwijk Brera- valt véél moois te zien, zoals dit gigantische rode haakwerk, een samenwerking van schoenmerk Melissa met het Braziliaanse Estudio Campana.

5. De rits van Alex

Of IQOS, de ‘rookvrije’ e-sigaret van Philip Morris gezonder is dan een klassieke sigaret, daar bestaat discussie over. Over het feit dat de installatie die de tabaksproducent door de Britse kunstenaar Alex Chinneck liet optrekken indrukwekkend is, niét.

Ontdek nog meet over Salone Milano op hun website.

Helemaal gek van Milaan? Mis dan zeker onze Feeling GOLD Milaan niet met portretten van internationaal gerenommeerde designers, dé woontrends van de toekomst en meer dan 150 exclusieve adressen die grandeur en stijl ademen.

Nog meer over Milaan:

Tekst: Nathalie Balsing