Acht jaar, zo lang is het al geleden dat het eerste seizoen van Downton Abbey, de reeks over de aristocratische oud-Britse familie Crawley en hun huishouden, voor het eerst op tv werd uitgezonden. Van 2010 tot 2015 konden we collectief de belevenissen van Lady Mary, Lady Edith, Lord Grantham en de Dowager Countess of Grantham (de hilarische Maggie Smith) volgen van het jaar 1912 tot 1925 – Eerste Wereldoorlog en een aantal sociale omwentelingen incluis.

Na enkele maanden van speculaties en afwachten, werd in juli van vorig jaar dan toch eindelijk bevestigd dat de reeks vervolgd zou worden met een film spin-off. Driewerf hoera voor de Crawley’s – en voor ons natuurlijk.

Waar zal de film over gaan?

Uit een recent geloste trailer kan afgeleid worden dat de film wel eens zou kunnen draaien om hoog koninklijk bezoek op het Downton-estate. We zijn in het jaar 1927 als de Crawley familie – en vooral ook hun meute van trouwe bedienden – wordt opgeschrikt door het nakende bezoek van King George V en Queen Mary.

In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog en de economische recessie – de Grote Depressie genaamd – is het huishoudpersoneel aanzienlijk in aantal geslonken. Om alsnog alles piekfijn én optijd in gereedheid te krijgen, vragen de Crawley’s dan ook aan hun voormalige, nu in feite gepensioneerde butler om tijdelijk terug te keren als hoofd van hun staf. Een taakje dat de plichtsbewuste Mr. Carson natuurlijk maar wat graag voor zijn rekening neem.

Lady Mary – al zes seizoenen lang elegant, maar cocky vertolkt door Michelle Dockery – worstelt dan weer met een andere overweging. Om met een frisse start aan de rest van haar leven te beginnen, denkt ze eraan weg te trekken van het Downton-estate. Haar trouwe maid Anna herinnert haar echter aan het belang van het voortbestaan van Downton Abbey voor de rest van het dorp. “Downton Abbey is the heart of this community and you’re keeping it beating”, zegt ze.

“We’ve been expecting you”

Om het publiek alvast een beetje warm te maken voor de aanstormende film (niet dat dat nog nodig is, maar goed), introduceerde het promotionele team alvast vier posters met daarop respectievelijk de sprekende gestaltes van Michelle Dockery als Lady Mary Crawly, Laura Carmichael als Lady Edith Crawley, Robert James-Collier als Thomas Barrow, en Michael Fox als bediende en boerenzoon, Andy.

In december van vorig jaar werd ook al een eerste teasende trailer op het grote publiek losgelaten, maar echt veelzeggend is die echter niet.

Wanneer komt de film uit?

De Downton Abbey film wordt op 13 september 2019 gereleased in de UK zelf. Vermoedelijk zal de film dus ook niet lang daarna bij ons in de zalen te zien zijn. “Al sinds het einde van het laatste seizoen van de serie staan fans over de hele wereld te trappelen om nog eens iets van de Crawley-family op te vangen”, laat Focus Features, voorzitter Peter Kujawski in een statement horen.

“We zijn dan ook erg blij dat we samen met de groep fantastische filmmakers onder leiding van Julian Fellowes en Gareth Neame, de wereld van Downton heel binnenkort terug op jullie kunnen loslaten.”

Wie zullen we terugzien?

Het grootste deel van de hoofdpersonages die ook deel uitmaakten van de zesdelige serie, zullen we ook terugzien in de film. Een opvallende afwezige toch echter: Lily James, in de reeks beter bekend als Lady Rose, zal niet terugkeren. “Ik had heel graag een scène uit de film meegepikt, maar in de laatste afleveringen van het zesde seizoen vertrekt mijn personage naar Amerika om zich daar te settelen. Rose toch terughalen, zou dan ook heel ongeloofwaardig overgekomen zijn”, zo laat James zelf horen.

“Heel jammer, maar een film is nu eenmaal niet hetzelfde als een ludieke kerstspecial: er moet wel degelijk een sterke verhaallijn achter zitten.”

Ondanks eerdere geruchten dat ook de Dowager Countess het voor bekeken zou houden, omdat een film volgens haar zou neerkomen op de reeks “uitpersen als een citroen”, blijken dan toch niet waar. Maggie Smith – de kranige 85-jarige actrice achter de geinige oude dame met blauw bloed en enkele conservatief-snobbistische standaarden, zal dan toch haar rol als Violet Crawley nog een keer opnemen.

Bovendien wordt de cast ook aangevuld met wat vers bloed: zo zullen onder meer Imelda Staunton (Harry Potter’s Vera Drake), die toevallig ook getrouwd is met Jim Carter, de acteur die Mr. Carter speelt in Downton Abbey; Tuppence Middleton (War & Peace) en Stephen Campbell Moor (The History Boys) hun opwachting maken.

Hoe eindigde de serie ook alweer?

In tegenstelling tot de kerstspecial van 2012, eindigde de reeks op Kerstdag 2015 op een vrij positieve noot: Lady Edith stapte (eindelijk) in het huwelijksbootje met Bertie Pelham, ondanks het feit dat hij in de voorlaatste aflevering de reeds lang geplande verloving nog verbrak, omdat hij ontdekte dat Lady Edith niet de peetmoeder, maar wél de echte moeder was van de buitenechtelijke Marigold. Immer rivaliserende zus Mary onthulde dan weer dat ze zwanger was van haar tweede kind.

De laatste aflevering uit de reeks speelde zich zogezegd af in het jaar 1925, of dat ook het jaar is waarin de nieuwe film zal aanvatten, valt nog af te wachten. Julian Fellowes, bedenker en geestelijk vader van de reeks, liet immers eerder al eens vallen dat een stapje teruggaan in de tijd voor het filmplot, hem ook wel een leuk idee leek. “Ik speel al lang met het idee iets te doen met het prille begin van de liefdesrelatie tussen Cora en Robert (Lord en Lady Grantham dus)”, zo zei hij. “De periode dat al die Amerikaanse erfgenames in groten getale in Groot-Britannië toekwamen, moet een erg bijzondere tijd geweest zijn.”

Zoals trouwe Downton Abbey-kijkers al wel weten, zit er in de – door de jaren heen wel tot een hechte, intieme en volwaardige band uitgegroeide – relatie van Lord en Lady Grantham, aan het begin namelijk toch een heimelijk addertje onder het gras: hoewel Cora immers al hememaal verliefd was op Lord Grantham toen die haar ten huwelijk vroeg, trouwde die laatste de rijke Amerkaanse toen nog enkel voor haar geld.

Is de cast al aan het filmen?

Jazeker, al sinds de zomer van vorig jaar zou de hele Downton Abbey-ploeg weer samen aan het filmen zijn. Voor wie al graag een kleine sneak peak van de film of een paar ‘achter de schermen’-beelden van de acteurs wil zien, kan eventueel de Instagram-accounts van Michelle Dockary, Allen Leech (a.k.a. Tom Branson) of Hugh Bonneville eens checken. Regelmatig post de hoofdcast van de voormalige serie daar immers al eens wat schattige behind-the-scènes-pics.

View this post on Instagram

And…we’re off 🎬@downtonabbey_official

A post shared by Michelle Dockery (@theladydockers) on

Zullen we de film zien opduiken op de toekomstige Oscars of BAFTA’s?

Het mag gezegd worden: net zoals Downton Abbey bij het grote publiek in de smaak viel, zo werd het ook luid bejubeld in professionele en (film-)critici-kringen. Overheen de zes seizoenen, sleepte de reeks maar liefst drie Golden Globe Awards en 15 Primetime Emmys in de wacht. Naast het aantal effectief binnengerijfde awards, werd de reeks in totaal ook nog zo’n 69 keer genomineerd voor een Emmy. Daarmee is Downton Abbey de eerste (en voorlopig enige) niet-Amerikaanse reeks ooit, die zoveel nominaties achter zijn naam mocht schrijven.

Tot slot won de serie ook nog een BAFTA award en zette de reeks een Guinness World Record als ‘show met de hoogste review-waarderingen door critici en internationale filmpers ooit’. Niet slecht voor een historische reeks over het leven in de UK van de vroege jaren 1900, toch?

We mogen er dan ook wel vrijwel zeker van zijn, dat maker Julian Fellowes ook met zijn huidige filmadaptatie van het Crawley-verhaal niet voor al die positieve vibes zal willen onderdoen. Wij kunnen alvast niet wachten om de popcorn boven te halen!

Lees ook:

BRON: Harper's Bazaar