Home Lifestyle Cultuur Echte liefde heeft weinig woorden nodig

Echte liefde heeft weinig woorden nodig

Echte liefde heeft weinig woorden nodig

Eindredacteur Ilse Ingang vindt dat de nieuwe bestsellerauteur mooier praat dan schrijft.

 

blog ilse

Ik weet niet hoe beïnvloedbaar jullie zijn, maar ik zweer bij ‘Do not believe the hype’. Eerst zien en daarna geloven en dan superenthousiast zijn, want áls ik iets goed vind, dan kan het ook niet op.

Welke hype ik bedoel? Het nieuwe boek van de niet zatte, maar bestsellende Zwitser, Joël Dicker.  Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan, of Het boek van de Baltimores staat erin. Omgeven door een halo van waarderingssterren.

Onlangs las ik een interview met de schrijver in Humo, waarin hij vertelde dat hij lang had gezocht naar een plek om te schrijven. Alleen thuis, in een druk café… niets werkte. Tot hij naar het appartement van zijn grootmoeder trok in Genève. Daar heeft hij jarenlang geschreven, terwijl zij op de sofa naar een film keek en hem af en toe een kopje thee bracht.

Praten was niet nodig, liefde en inspiratie volstond. Zijn grootmoeder is onlangs gestorven, maar ik vond het geweldig hoe Dicker over haar praatte, het cliché van de schrijver in de ivoren toren onderuithaalde en vertelde hoe hij mensen wil meenemen met een boek, zodat ze alles om zich heen vergeten, zo snel mogelijk de volgende bladzijde willen omdraaien en willen weten: wie, wat, waar, en waarom?

Afijn, ik heb Het boek van de Baltimores meteen op mijn e-reader gezwierd en kennisgemaakt met de twee Goldman-broers en hun gezin. Het ene is steenrijk en succesvol en woont in Baltimore. Het andere  met zoon Marcus, de verteller van het boek, in Montclair: liefdevol, maar middle class. Marcus wil maar één ding: ook in Baltimore zijn, bij zijn oom, tante en neven. En bij Alexandra, de liefde van zijn leven.

Ik ben nog niet in de helft, en ik kan je nu al zeggen: dit is geen stilistisch hoogstaand boek, waarbij je zinnen kunt lezen en herlezen, maar Dicker weet wél hoe je spanning opbouwt. De hele tijd wordt er gerefereerd aan ‘het Drama’ (de hoofdletter is belangrijk) dat is gebeurd en hoe dat alles daarna heeft gekleurd.

Dit is een verhaal dat veel weg heeft van een soap, met heel veel té toevallige toevalligheden en eendimensionale karakters, maar man: ik kan nu al niet wachten om weer thuis te zijn en mij vanavond in één ruk naar die ongelooflijke ontknoping te lezen.

boek Leuk leesvoer voor in je handbagage of op het strand.

Het boek van de Baltimores, Joël Dicker, uitg. De Bezige Bij, € 19,90.

 

 

 

 

 

Ilse Ingang Ilse Ingang is de eindredacteur van Feeling. Ze leest graag en praat nog liever. Ze houdt van kostuum- en andere drama’s, van Mr. Darcy en David Brent. Ze sprokkelt quotes waar ze die hoort of ziet, en gooit die graag eens in de groep.

Benieuwd naar de quote van vorige week? Check hier de blog van Ilse.