We hebben even geduld moeten hebben, maar het is terug zover… We mogen terug cultuur opsnuiven buiten ons kot. Onze chef cultuur tipt alvast 5 expo’s die je echt niet mag missen.

5 x niet te missen expo’s

Bozar toont Belgische Bourgeois

 

Omdat we dezer dagen allemaal wat avontuur kunnen gebruiken, is er in de Bozar net op tijd de expo Ah, quelle aventure! rond het werk van de Brusselse Jacqueline Mesmaeker. De beeldende kunstenares, die weleens vergeleken wordt met Louise Bourgeois,  werkt al sinds de jaren zeventig aan een breed oeuvre van o.a. video’s, tekeningen, aquarellen, tekstmateriaal en curiosa. Het avontuur lijkt zich subtiel schuil te houden in de kleine hoekjes daarvan. Neem zeker ook de bezoekersgids door: schrijfster Saskia De Coster pende er een fijne brief aan Mesmaeker in neer.

Ah, quelle aventure! Jacqueline Mesmaeker. Bozar, Brussel, nog tot 21 juli

Land van zand

De titel van deze expo is een directe verwijzing naar Villa El Salvador, de sloppenwijk in Lima waar Shirley Villavicencio Pizango een deel van haar jeugd doorbracht. De in Peru geboren schilderes, die nu in Gent woont en werkt, focust voor haar tentoonstelling bij Geukens & De Vil op de relatie met haar biologische moeder. Ontdek er de voor haar kenmerkende veelkleurige portretten gemaakt met acrylverf, waarin je haar inspiratiebronnen Gauguin en Matisse duidelijk herkent. Hier afgebeeld: het indringende Shadow of Absence, met een afwezige vader als onderwerp.

Shirley Villavicencio Pizango – Under the Same Moon with the Stars as Shelter in a Land of Sand. Geukens & De Vil, Antwerpen, nog tot 11 jul

Kleur is van alle tijden

Door de coronacrisis kwam er al na anderhalve maand een abrupt einde aan de grote Jan van Eyck-expo in het Gentse MSK. Een verlenging bleek niet mogelijk, maar het geplande feestjaar rond de beroemde kunstschilder had gelukkig nog ander fijns in petto. Zo toont het Designmuseum Gent nu Kleureyck, een expo geïnspireerd door het specifieke kleurgebruik van de Vlaamse meester. Met ’s mans grensverleggende kleurschakeringen en 13 details uit het Lam Gods in het achterhoofd, werden er ontwerpen van hedendaagse designers met een voorliefde voor kleur samengebracht – van Muller Van Severen tot Ettore Sottsass.

Kleureyck. Van Eycks kleuren in design. Designmuseum Gent, nog tot 21 feb. 2021

De veelzijdige Bent Van Looy

Hoeveel gaven kan een mens combineren? Bent Van Looy is zanger, muzikant, componist, tv-figuur en podcastmaker in één. En aan dat lijstje mag nóg een facet toegevoegd worden, want hij is naast dat alles ook kunstschilder – lang enkel van opleiding, maar nu ook actief. Die minder bekende kant van Van Looy is op dit moment te zien in de Brusselse hedendaagse kunstgalerie Super Dakota. Daar loopt zijn eerste solotentoonstelling The Vessel, the Jerk and the Edge of Reason: een kleurige interpretatie van de romantiek, die knipoogt naar de sprookjeswereld.

Bent Van Looy – The Vessel, the Jerk and the Edge of Reason. Super Dakota, Brussel, nog tot 11 juli

Een date met het verleden

In het Snijders&Rockoxhuis, de Keizerskapel, de Sint-Carolus Borromeuskerk en het Museum Vleeshuis in Antwerpen kun je nog tot het einde van het jaar diep in de ogen kijken van historisch geportretteerden, geschilderd door kunstenaars als Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck. Deze stadsexpo is een project van The Phoebus Foundation, de kunststichting van ondernemer en collectioneur Fernand Huts. Leuk om te weten: modeontwerper Walter Van Beirendonck voorzag de portretten van een bijzondere scenografie.

Blind date – portretten met blikken en blozen. Snijders&Rockoxhuis e.a., Antwerpen, nog tot 31 dec.

Meer vakantie in eigen land: