Duurzaamheid is géén trend. Het is een levensstijl, waarbij bepaalde keuzes anders kunnen. Omdat wij bij Feeling geloven dat alle beetjes helpen, voorzien we jou het hele jaar door van tips om zélf te #consubeteren. Zo laten we elke maand een expert aan het woord die toont dat ‘bewust consumeren’ niet ‘minder genieten’ is. Vandaag: zangeres Eva De Roovere.

Wie is Eva De Roovere?

  • Woont in Gent
  • 43 jaar
  • Muzikant: Wie kan het licht-erotische ‘Slaap lekker (fantastig toch)’ nu niét meezingen?!
  • Bracht onlangs een nieuwe plaat uit: Hier en Nu
  • Heeft een hart voor het milieu

Eva’s sustainable tips

Van waaruit groeide je liefde voor onze planeet?

“Ik vind het vanzelfsprekend om zorg te dragen voor onze planeet. Dat bewustzijn is met de paplepel ingegeven. Ik ben erg groen opgevoed; mijn vader was boswachter van de Kesselse Heide en leerde me met respect omgaan met de natuur. Afval op de grond gooien was bijvoorbeeld absoluut not done! Ik ga er trouwens nog regelmatig wandelen om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Ook de omgeving rond het ‘t Schipke aan de Nete in Herenthout vind ik enorm rustgevend.”

Je bent opnieuw gaan studeren, interieurvormgeving. Op welke manier wil je daar die duurzame mindset doordrukken?

“Graag zou ik meer te weten komen over ‘small living‘. Dat houdt meer in dan het bekende concept van de tiny houses, het gaat echt om je voetafdruk verkleinen door op een kleinere oppervlakte te wonen. Ik ben benieuwd hoe we dit op een aangename manier in de toekomst kunnen waarmaken. Zelf deed ik een tijdje aan cohousen, vanuit de overtuiging dat we als mens heus niet zoveel ruimte nodig hebben als we opeisen. Ik deed ook een tijdje mijn auto weg, maar merkte al snel dat dit als muzikant wat overmoedig was. Het is moeilijk om veel spullen mee te sleuren op de trein. Verder heb je ook plek nodig om te repeteren en geluid te kunnen maken. Daarom heb ik nu mijn eigen appartementje in Gent. Gelukkig hebben de buren enkel wat last van zang, piano en hoogstens een gitaar (lacht).”

Kook je ook ecologisch? Wat is je lievelingsgerecht?

“Op mijn 14e wilde ik geen dieren meer eten en werd ik vegetariër. Ik at zelfs een aantal jaren vegan. Jammer genoeg bleek ik nogal snel last te hebben van een vitamine B12 tekort en dus raadde de dokter aan toch af en toe wat vlees te eten. Nu ben ik niet meer zo strikt en zal ik vlees eten als mensen dat hebben klaargemaakt. Als ik zelf kook, is dat wel meestal zonder vlees of vis. Ik hou bijvoorbeeld enorm van soepen. Vooral als je alleen bent is dat heel makkelijk om groentenoverschotjes weg te werken en het blijft ook lang goed. Mijn lievelingssoep is pompoensoep en in de zomer waag ik me al eens aan gazpacho. Qua dessert zijn de vegan pannenkoeken en cake van mijn vader niet te kloppen. Hij dokterde speciaal voor mij recepten uit zonder boter, melk of eieren en ze zijn werkelijk verrukkelijk.”

Selecteer je in de supermarkt producten op hun duurzaamheid?

“Ik ben een tijdje naar Bio-Planet geweest; een heel kwalitatieve winkel maar best duur. In de gewone supermarkt vind je tegenwoordig ook minder dure, ecologische producten. Ik let er vooral op dat ze zo lokaal mogelijk zijn. Dat wil zeggen: uit eigen land of uit onze buurlanden – ik koop bijvoorbeeld enkel nog Franse wijnen. Verder vind ik het belangrijk om eieren te kopen van kippen met ‘vrije uitloop’. Dat zijn niet per definitie bio-eieren, want daarbij krijgen kippen biovoeding maar kunnen ze nog altijd in een klein hokje zonder stro zitten. Ik vind het heel belangrijk dat dieren vrij kunnen rondlopen.”

Koop je ecologische mode? Wat zijn je favoriete tweedehandswinkels?

“Bijna al mijn kleren zijn preloved maar niet perse vintage. Ik koop graag eigentijdse kledij; vaak vind je in tweedehandsshops items uit nieuwe collecties die amper gedragen zijn. Om mijn hoek heb ik bijvoorbeeld een eigentijds tweedehandswinkeltje, FANN. Verder staan de sneakers van Cariuma op mijn wishlist. Ze worden gemaakt uit bamboe, een duurzaam materiaal dat snel terug groeit. Ze maken er tegenwoordig zelfs lingerie van!”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fann (@fanvanfann)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe ziet je beautyroutine eruit?

“Ik draag heel weinig make-up, naarmate ik ouder word zelfs minder en minder. Dat is ook een vorm van duurzaamheid, toch?! (lacht). Qua skin- en haircare shop ik altijd ecologisch en dierproefvrij. Ik hou van de parfumvrije haarproducten van Urtekram Nordic Beauty, die ik bij Bio-Planet koop. Op het vlak van skincare, ben ik dol op de productlijn op basis van rozen van Dr. Hauschka.”

Heb je duurzame verzoekjes voor een optreden?

“Als ik water vraag, zeg ik dat dit gerust uit de kraan mag komen. We hebben hier perfect drinkbaar water, dus waarom zou je petflessen kopen?”

Kan de muzieksector volgens jou nog verduurzamen?

“We gebruiken natuurlijk veel elektriciteit tijdens onze concerten en repetities. Gelukkig wordt er tegenwoordig gebruikgemaakt van LED lampen in concertzalen en ook het technisch materiaal en instrumenten zijn steeds vaker hightech, waardoor ze minder verbruiken.”

Heb je een lievelingsliedje dat over onze planeet draait?

Louis Neefs verwoordde het in 1970 al schitterend: ‘Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is’. Heel leuk dat Yevgueni er onlangs een prachtige cover van maakte…”

Meer lezen over duurzaamheid

Beelden: Guy Kokken.