November, dat is gezellig cocoonen, het huis winterklaar maken én genieten van een goed boek. Inspiratie nodig? Wij tippen de boeken die je nu wilt lezen.

De Testamenten – Margaret Atwood

Hoe zou het nog in Gilead zijn? Tante Lydia heeft het nu voor het zeggen. Ze is baas over de andere vrouwen, omdat ze genadeloos collaboreert met de mannelijke machthebbers. Tegenover haar staan twee jonge vrouwen: de ene is Agnes, de dochter van Offred, geboren in een maatschappij waarin dertienjarige meisjes aan oudere mannen worden geschonken en hun lichaam hun enige marktwaarde is. Daisy is in Canada opgegroeid, en als ze te weten komt hoe het er in Gilead aan toegaat, kan haar verontwaardiging niet groter zijn. In 1985 publiceerde Margaret Atwood The Handmaid’s Tale (Het verhaal van de dienstmaagd), een dystopische roman over een staat waarin fundamentalisme en vrouwenhaat de norm zijn. Veel van wat ze daarin voorspelde, is waarheid geworden. Door de succesvolle tv-reeks liet ze zich inspireren om een vervolg te schrijven. De testamenten leest, zoals alle romans van Atwood trouwens, net zo wervend en moreel verontrustend. Een absolute must.

De testamenten, Margaret Atwood, Prometheus

Furie – Katie Lowe

Violet krijgt een studiebeurs voor een prestigieuze meisjesschool waar vroeger heksenprocessen plaatsvonden. Door haar vriendschap met drie meisjes en onder leiding van een charismatische en feministische lerares ontdekt Violet haar eigen, soms occulte, krachten. Wat volgt, is een schooljaar vol drugs, wraak, magische bezweringen en doden. Opvallende coming of age-thriller waar je kippenvel van krijgt.

Furie, Katie Lowe, Brun

Schaduw van de nacht – Tess Gerritsen

Ava schrijft kookboeken en na een persoonlijk drama huurt ze Brodie’s Watch, een oud landhuis in een afgelegen kustdorpje in Maine. Ze komt erachter dat iedere vrouw die het huis ooit heeft bewoond er ook gestorven is. Is de rondzwervende geest van kapitein Brodie daar verantwoordelijk voor of is een moordenaar van vlees en bloed de schuldige?

Schaduw van de nacht – Tess Gerritsen – The House of Books

De denkbeeldige vriend – Stephen Chbosky

De zevenjarige Christopher is met zijn moeder op de vlucht voor haar gewelddadige vriend. Tot Christopher op een dag in het bos verdwijnt en pas zes dagen later weer opduikt. Vanaf dat moment wordt hij vergezeld door een denkbeeldige vriend. Stephen Chbosky schreef een apocalyptisch horrorverhaal waarin het goede en het kwade een episch gevecht aangaan.

De denkbeeldige vriend – Stephen Chbosky -Bruna

Let op mijn woorden – Griet Op de Beeck

Lise groeit op in een disfunctioneel gezin waarin haar ouders hun teleurstelling in elkaar en in het leven door drank en ruzies proberen te dempen. Lise wordt gedwongen om de sterkste te zijn, en die rol ‘speelt’ ze met overtuiging. Ze gaat geneeskunde studeren en door haar relaties met oudere mannen probeert ze haar honger naar erkenning te bezweren. Door haar eetstoornis raakt ze echter steeds geïsoleerder. Terwijl het huwelijk van haar ouders teloorgaat en de mannen die ze bemint haar verlaten, leert Lise uiteindelijk om voor zichzelf te kiezen.

Let op mijn woorden, Griet Op de Beeck, Prometheus

 

 Meer tips voor het weekend:

(Tekst: Johanna Spaey)