Feeling boekenclub: dé 5 boeken die je nu moet lezen

We zitten nog even binnen, een extra excuus om een goed boek te lezen. Onze boekenredacteur selecteerde opnieuw de beste boeken van het moment.

Ik ben er niet – Lize Spit

Ik ben er niet - Lize Spit

Ik ben er niet – Lize Spit

Het succes van Het Smelt, haar debuut uit 2016 dat ondertussen 200.000 keer verkocht werd, ademde in de nek van Lize Spit. De druk zorgde er mee voor dat haar lezers vier jaar op hun honger zaten. Ter compensatie krijgen ze met Ik ben er niet een boterham van een centimeter of vijf. En die smaakt aangenaam herkenbaar. Ik ben er niet is het verhaal van Leo, een studente uit Brussel die wat aan Lize zelf doet denken (net als zij studeerde ze voor scenariste en werkte ze in een winkel met zwangerschapskledij), en haar vriend, Simon. Als Simon mentale problemen krijgt, wankelt ook het bestaan van Leo. Ongemak in beeldende taal, Spit levert het met vakmanschap af. Het is genieten van clevere vondsten zoals gesprekken die ‘ontsporen als een doorfluisterzin’, en op elk van de 570 pagina’s valt wel iets te rapen. De stress was niet nodig: Lize bewijst al na een paar hoofdstukken in het boek dat Het Smelt geen gelukstreffer was, maar het begin van veel moois.

Ik ben er niet – Lize Spit – Das Mag

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers

Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers

Schrijver Jeroen Olyslaegers begint zijn romantitels graag met dezelfde twee letters. Na Wij, Winst en Wil is er nu Wildevrouw, een wederom indrukwekkende roman die de lezer net als in Wil meeneemt naar het bruisende Antwerpen, maar dan dat van de zestiende
eeuw. Een periode waarin de stad met heel wat vijanden af te rekenen kreeg, en het leven er niet over rozen liep. De verteller is een herbergier, Beer, een sterke kerel die veel ziet en voelt gebeuren. Wie onder de indruk was van Olyslaegers’ vorige werk, moet zichzelf zonder twijfel trakteren op de tour de force die Wildevrouw is.

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers – De Bezige Bij

Een man zijn – Nicole Krauss

Een man zijn - Nicole Krauss

Een man zijn – Nicole Krauss

Wat betekent het om een man te zijn? En een vrouw? Welke conventies en veronderstellingen gaan gepaard met beiden? Hoe beïnvloeden onze relaties met elkaar onze identiteit? Nicole Krauss speelt in deze roman met de verhoudingen, door de verhalen te bundelen van tienermeisjes en oude professoren, van moeders en hun dochters, en dat op zo’n manier te doen zodat de lezer vanzelf tot vragen en antwoorden komt. Wie ben je,
wie zou je zijn zonder conventies, wie wil je zijn en hoe kom je daar? Aan de hand van Nicole Krauss stel je het als lezer wat scherper.

Een man zijn – Nicole Krauss – Ambo Anthos Uitgevers

Ministerie van hysterie – Laura Buelinckx

Ministerie van hysterie - Laura Buelinckx

Ministerie van hysterie – Laura Buelinckx

In het leven van een dertiger kunnen er best wat wielen afdraaien, weet blogster Laura Buelinckx, met de nodige opwinding, frustratie en agitatie van dien. Ze overgiet de dagelijkse besognes rond het zoeken naar een huis, dat huis verbouwen en ondertussen omgaan met alle dertigerszorgen, met een smakelijke saus van zelfrelativering.

Ministerie van hysterie – Laura Buelinckx – Horizon

Verwachting – Anna Hope

Verwachting - Anna Hope

Verwachting – Anna Hope

Hoe komt het dat je je het ene moment vogelvrij kunt voelen, en het plots tien jaar later is, je 34 bent en beseft dat je vergeten bent om kinderen te krijgen? Of er wel kreeg, maar daardoor jezelf volledig uit het oog bent verloren? Deze roman over drie worstelende dertigers is een boek dat op intelligente wijze exploreert hoe het is om een vrouw te zijn in
deze tijd.

Verwachting – Anna Hope – Ambo Anthos Uitgevers

Meer tips om te lezen, luisteren & kijken:

Door Kelly Deriemaeker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content