Nu we met z’n allen meer binnen moeten blijven, is dit het uitgelezen moment om een goed boek te lezen? Inspiratie nodig? Onze expert tipt de beste boeken van het moment.

Bruna – Hannelore Bedert

Bruna is een novelle over Laure, een professor in de psychologie, die zich na een persoonlijk verlies op alcohol stort. Ze blijft functioneren, maar Laures roes zorgt wel voor druk op haar gezin. Met de komst van tiener Bruna wordt ze weggerukt uit haar stomdronken droomwereld. Wie haar roman LAM en haar columns in Libelle leest, weet dat singer-songwriter Hannelore Bedert kan schrijven. Bruna schreef ze in opdracht van Te Gek?!, dat een jaarcampagne voert rond alcohol-, drug- en gokproblematiek. Dit boek weet deze problematiek haarscherp te vatten.

Bruna – Hannelore Bedert – Manteau – € 18

Thank God it’s Monday – Petter Stordalen

Petter Stordalen staat als Noorse zakenman aan het hoofd van een imperium met meer dan tweehonderd hotels. Volgens Forbes is hij een van de rijkste mensen ter wereld, en
daar betaalde hij een prijs voor: veel te lange werkdagen, veel te weinig thuis, ongezond eten. Tot hij op een dag besliste om het roer om te gooien. Dit boekje laat je niet alleen stilstaan bij hoe je eigen mentale instelling je in de weg zit, het biedt ook oplossingen in de vorm van haalbare fundamenten voor meer geluk. Ik heb hier best wat wijsheid uit gedestilleerd voor eigen werk en leven.

Thank God it’s Monday – Petter Stordalen – Volt – € 16,99

De vervlogen helft – Brit Bennett

Het is 1954, en in een Amerikaans dorpje verdwijnen de tweelingzusjes Desiree en Stella. Ze zijn zestien, kinderen uit een gemengd huwelijk, en al snel blijkt dat ze de zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid samen ontvlucht zijn. Het is het begin van een indrukwekkend verhaal over afkomst; terwijl de ene zus die achter zich lijkt te laten en kiest voor een huwelijk met een witte man, trouwt Stella met de ‘meest donkere man die ze kan vinden’. Hun levens vallen nog amper met elkaar te vergelijken, en toch blijft hun lot met elkaar verweven. Het verhaal vergt even wat inspanning, maar dan ontplooit het zich tot een mokerslag van een boek. De Vervlogen Helft was een bestseller in de States onder de titel The Vanishing Half, werd omarmd door Oprah Winfrey en er komt een verfilming aan door HBO, dat de tv-rechten wist te bemachtigen.

De vervlogen helft – Brit Bennett – Hollands Diep – € 23,99

De dans van de tulpen – Ibon Martín

Dit laatste boek van de Bask Ibon Martín speelt zich af in Urdaibai, een estuarium met kleine dorpjes. Daar wordt een radiopresentatrice overreden door een trein met haar man als machinist. De vrouw blijkt vastgebonden op de rails, met een tulp in haar handen. De moord wordt live uitgezonden op Facebook, en Natalia blijkt niet het enige slachtoffer. Een inspecteur reist af naar de ruwe regio om de moordenaar in de val te lokken.

De dans van de tulpen – Ibon Martín – Xander uitgevers – € 21,99

De dag dat de walvis kwam – John Ironmonger

 

Eerst spoelt er een jongeman aan op het strand van een vissersdorpje, dan een walvis. In St Piran voelen de inwoners dat het de aanzet is van vreemde dingen. De kleine gemeenschap kan evenwel niet vermoeden hoe groot de dreiging is. De man, die gevlucht is uit Londen, waarschuwt de eilandbewoners voor een dodelijk griepvirus. Maar klopt dat wel?

De dag dat de walvis kwam – John Ironmonger – Signatuur – € 24,99

Buiten de wereld – Karl Ove KnausgÅrd

De debuutroman van de razend populaire Karl Ove Knausgård verschijnt voor het eerst in het Nederlands: een fictief verhaal over de 26-jarige Henrik die als vervangende leerkracht in een Noors vissersdorp werkt. In die besloten gemeenschap voelt hij zich sterk geïsoleerd, tot een 13-jarige leerlinge verliefd op hem wordt, en toenadering zoekt…

Buiten de wereld – Karl Ove KnausgÅrd – De Geus – € 27,50

Meer tips voor thuis:

Tekst: Kelly Deriemaecker – Beeld: Getty