Zin in een streepje cultuur? Onze chef repo tipt de expo’s die je absoluut niet wilt missen.

1. Haring en de Belgen

Begin december gaat in de Brusselse Bozar een grote retrospectieve rond hem van start, maar wie de Keith Haring-gekte voor wil zijn, kan nu al bij de Galerie de la Béraudière terecht. Daar wordt ingezoomd op de band tussen de kunstenaar en België, het land waar hij tijdens zijn korte leven – hij werd amper 31 – veelvuldig verbleef. Zijn werk hangt er naast dat van Belgische tijdgenoten als  Panamarenko,  Pol Mara en Evelyne Axell.

Keith Haring en zijn Belgische entourage, Galerie de la Béraudière, Brussel,  5 september tot 31 oktober

2. Kunstig kuieren in BXL

Zij die het Brusselse galerielandschap in zijn geheel willen aanschouwen, maken best hun agenda vrij tussen 5 en 8 september. Tijdens de 12de editie van het Brussels Gallery Weekend zetten 40 kunstgalerieën uit de hoofdstad – van Almine Rech tot Xavier Hufkens – tegelijkertijd de deuren open. Loop zeker langs bij de Espace Vanderborght: daar wordt onder de noemer Fried Patterns een podium gegeven aan jong aanstormend kunstgeweld.

Brussels Gallery Weekend, van  5 t.e.m. 8 sept.

3. Foto’s voor het goede doel

Wie twee vliegen in één klap wilt slaan, brengt vanaf 31 augustus een bezoek aan DE BORGHT & Stassart11. Reisjournaliste en fotografe Marie Monsieur debuteert met fototentoonstelling ‘Misaotra’ over haar week in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. Tijdens haar verblijf liep Marie mee met de artsen van ngo Dokters van de Wereld, die gratis hazenlippen, brandwonden en tumoren opereren. Resultaat: zeventien iconische beelden. Alle opbrengsten gaan naar Dokters van de Wereld, extra reden voor een bezoek dus.

Misaotra, van 31 augustus tot 26 oktober

4. Van de tafel naar de muur

Vorig jaar won Charline Tyberghein de KoMASK Masters Salon Painting Award, wat van haar de beste kunststudent van 14 Europese kunstacademies maakte, en betrad ze voor het eerst de Belgische kunstscene. En zeggen dat ze er tijdens haar opleiding aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten heel even de brui aan wilde geven. Maar ze vond haar eigen signatuur, die op haar schilderijen vaak de vorm aanneemt van handen, bakstenen of tafeldoekpatronen. Binnenkort te ontdekken in de expo Born to be mild.

Born to be mild, Charline Tyberghein, Gallery Sofie Van de Velde, Antwerpen, 7 sept. tot 12 okt.

5. Vanderlinden vs. het doek

Of ze nu abstract of figuratief te werk gaat, het oeuvre van de Belgische kunstenares Carole Vanderlinden springt in het oog omwille van zijn innemende kleurigheid. In De Warande in Turnhout toont ze oud én nieuw werk; schilderijen én tekeningen. De expo werd Uppercut genoemd, naar de boksterm, omdat de kunstenares naar eigen zeggen kunst maken beleeft als een boksmatch: zij versus het schilderdoek.

Uppercut, Carole Vanderlinden, De Warande, Turnhout, 14 sept. tot 17 nov.

6. Rinus, the movie

Je kent Rinus Van de Velde van zijn imposante, verhalende houtskooltekeningen, maar vanaf 5 september komt hij naar buiten met zijn eerste filmproject. The Villagers, een 40 minuten durende prent, toont het leven in een fictief dorpje en werd volledig gefilmd in Van de Veldes Antwerpse atelier. Elk decor is van zijn hand, en de personages worden vertolkt door zijn assistenten, vrienden of gewoon door de kunstenaar zélf. Om de film te bekijken, moet je naar de Tim Van Laere Gallery, waar nog extra tekeningen en decors van Rinus Van de Velde te bezichtigen zijn.

The Villagers, Rinus Van de Velde, Tim Van Laere Gallery, Antwerpen, van 5 sept. tot 12 okt., 

Meer tips voor het weekend: