Ben jij de komende weken ook bijna altijd thuis? Maak dan het beste van #blijfinuwkot en start met het lezen van een goed boek. Geen idee waar te beginnen? Feeling tipt de beste boeken die je nú wilt lezen.

De beste boeken van het moment volgens Feeling

Als de twijfel toeslaat – Malin Persson Giolito

beste-boeken

Ben je fan van nordic noir, dat heerlijk donkere krimigenre dat zich afspeelt op vaak sombere plekken in Scandinavië? Dan moet je je zeker wagen aan deze laatste van de schrijfster van Quicksand, de wereldwijde bestseller die ondertussen ook een Netflix-reeks werd. Als de twijfel toeslaat neemt je mee in de psyche van een dokter die vele jaren eerder een moord pleegde op een jong meisje. Het is een boek over een duivels moreel dilemma, dat niemand koud zal laten.

Als de twijfel toeslaat – Malin Persson Giolito – De Geus

Zilveren vleugels – Camilla Läckberg

beste-boeken

Camilla Läckberg wordt weleens bestempeld als de Scandinavische queen of crime. Haar internationale lezerspubliek smulde destijds van Gouden kooi, met de sterke Faye in de hoofdrol. Zilveren vleugels is het langverwachte vervolg, waarin het hoofdpersonage aan een nieuw leven begint. Hoewel: is dat echt zo, of achtervolgt het verleden haar alsnog? Pageturner!

Zilveren vleugels – Camilla Läckberg – The House of Books

Wie zonder zonde is – Bo Svernström

goede-boeken

Als elfjarige vermoordde Robert Lindström zijn speelkameraadje met een blok beton. Ondanks het technische bewijs, kwam het nooit tot een veroordeling. Als volwassene leidt Robert een teruggetrokken bestaan, tot hij telefoon krijgt van een journaliste. Ze beweert dat Robert onschuldig is. Maar waarom blijft hij zijn schuld dan volhouden?

Wie zonder zonde is – Bo Svernström – Harper Collins

Weersverwachting – Jenny Offill

beste-boek-moment

Lizzie is bibliothecaresse aan de universiteit. Ze voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen: haar man en zoontje, haar afgekickte broer, het klimaat én de nieuwe president. Voor haar vroegere promotor beantwoordt ze mails van bezorgde mensen over het milieu
en het einde der tijden. Terwijl haar survivalkennis er razendsnel op vooruitgaat, wordt ze verliefd, probeert ze haar broer van de drugs te houden en vraagt ze zich voortdurend af of er nog wel iets te redden valt. Weersverwachting is een hyperactuele, warme roman over alle angsten en neuroses van deze tijd, doorspekt met kurkdroge humor en overlevingsstrategieën. Jenny Offill is briljant, een verademing en een ontdekking in één.

Weersverwachting – Jenny Offill – De Geus

Condities – Thomas Heerma van Voss

Vincent Pek werkt al jaren aan een boek dat maar wil niet lukken en kampt hij met een chronische ziekte. Medicijnen lijken niet te werken dus Vincent probeert een laatste medicijn: schrijven over zijn ziekte. Opeens moet hij terug in het verleden dat hij al jaren verborgen houdt.

Condities – Thomas Heerma van Voss – Das Mag

Leugenaar – Ayelet Gundar Goshen

boek-leugenaar

De zeventienjarige ijsverkoopster Noefar Sjalev is een verlegen meisje, een harde werken, maar ook onzichtbaar. Als op een dag een beroemde zanger het winkeltje binnenkomt en beledigende opmerkingen maakt over haar uiterlijk omdat hij vindt dat ze hem te traag bedient, loopt zij de zaak uit. Hij gaat haar achterna in de veronderstelling dat ze er met zijn biljet van tweehonderd sjekel vandoor is gegaan. Noefars gil alarmeert de buurtbewoners en tot haar verbazing is iedereen ervan overtuigd dat de man haar
seksueel probeerde lastig te vallen. En omdat ze voor het eerst in de belangstelling staat, besluit ze dat niet te ontkrachten.

Leugenaar – Ayelet Gundar Goshen – Cossee

Moederziel – Ans Vroom

beste boeken van het moment - Moeder Ziel Ans Vroom

Marie verliest haar moeder als ze twaalf is. Als ze zelf moeder wordt, blijkt hoe diep ze getekend is door haar ontwrichte jeugd. Feeling- journaliste Ans Vroom schrijft helder en zonder franjes, maar ook met mededogen over (groot)moeders en (klein)dochters die met hun familiale erfenis proberen om te gaan.

Moederziel – Ans Vroom – Uitgeverij Polis

Zij – Jennifer Weiner

beste boeken van het moment - Zij - Jennifer Weiner

De zusjes Kaufman uit Detroit kunnen het goed met elkaar vinden, ondanks de grote verschillen. Jo is een tomboy die houdt van sport, meedoet aan burgerrechtendemonstraties en op meisjes valt, terwijl Bethie knap en populair is en liefst van alles zo’n conventioneel mogelijk leven leidt. Maar wat is “conventioneel’ eigenlijk precies, in het licht van de enorme sociale veranderingen in de jaren vijftig en zestig? Beide zussen vertellen beurtelings hun verhaal en zoeken naar hun weg in het leven. Thema’s als misbruik en seksisme worden niet geschuwd.

Zij – Jennifer Weiner – Boekerij

Stille Schreeuw – Angela Marsons

beste boeken van het moment - Stille Schreeuw Angela Marsons

Psychothriller. Op de plek waar ooit een weeshuis stond, vinden archeologen een lichaam. Intussen wordt iedereen die daar ooit een belangrijke functie had, vermoord. Politie-inspecteur Kim Stone ontdekt hoe oude misstanden tot gruwelijke wraak leiden. Deze nieuwe Britse thrillerreeks met Kim Stone wordt intussen in 26 talen vertaald. Stone, die zelf in een weeshuis is opgegroeid en weinig benul heeft van sociale codes, is een verfrissende aanwinst voor fans van psychologische thrillers.

Stille schreeuw – Angela Marsons – De Boekerij

Een goede nachtrust – Peter Buurman 

beste boeken van het moment - Een goede nachtrust Peter Buurman

Een inbreker sluipt een huis binnen en treft daar een man aan die ervan overtuigd is dat hij vastgebonden is. De inbreker besluit om de arme man te helpen. Wat volgt, is een tragikomische, subtiel-pijnlijke roman over twee verdwaalde mannen die door de stad dwalen en een nieuw begin zoeken.

Een goede nachtrust – Peter Buurmans – Das Mag

Alles wat ik niet kan zeggen – Emily Pine

beste boeken van het moment - Alles wat ik niet kan zeggen Emilie Pine

Als Emily Pine gebeld wordt dat haar vader in Griekenland in een ziekenhuis ligt leeg te bloeden, wordt ze geconfronteerd met haar jeugd, waarop haar schrijvende, alcoholistische vader een grote stempel drukte. In de andere hoofdstukken onderzoekt ze haar worsteling met haar onvruchtbaarheid en het seksueel geweld waarmee ze als meisje te maken kreeg. Alles wat ik niet kan zeggen belandde onverwachts, maar terecht op nummer één in de Ierse bestsellerlijsten. Dit is dan ook autobiografisch proza van de bovenste plank, waarin een jonge vrouw de balans opmaakt van haar leven en zichzelf als uitgangspunt neemt om over alle kleine en grote taboes te schrijven waar vrouwen mee worstelen. Een debuut dat je wilt lezen en daarna gegarandeerd cadeau zult geven.

Alles wat ik niet kan zeggen – Emily Pine – New Amsterdam

De kapitein en de Glory – Dave Eggers

beste boeken van het moment - De kapitein en de Glory - Dave Eggers

Als de oude kapitein beslist om het schip te verlaten, duikt een nieuwe, luidruchtige opvolger op. Hij draagt een hoed met gele veer en heeft een afkeer van spinnen. In geen tijd ontslaat hij iedereen die het schip op koers kan houden en zet hij zakkenvullers en intriganten, zonder enig normbesef of een greintje intelligentie, aan het roer. Dave Eggers liet zich eens goed gaan in deze hilarische, confronterende satire over het huidige Trumpiaanse Amerika.

De kapitein en de Glory – Dave Eggers – Lebowski

De Storm – Jens Christian Grøndahl

beste boeken van het moment - De Storm - Jens Christian Grøndahl

Schrijver Adam Huus rijdt met zijn vrouw naar Jutland, waar ze voor haar demente vader gaan zorgen. Een paar telefoontjes zetten zijn leven echter op z’n kop. Zijn dochter is drugsverslaafd en heeft een psychose ontwikkeld. Zijn zoon weet niet of hij nog wel met zijn bazige vrouw naar de fertiliteitskliniek wil. En dan is er nog zijn uitgever die in een MeToo-storm is beland. Jens Christian Grøndahl schrijft pijnlijk eerlijk over de onmacht van liefde en over het verlangen om alles achter je te laten.

De Storm – Jens Christian Grøndahl – Meulenhoff.

De jachtpartij – Lucy Foley

beste boeken van het moment - De jachtpartij - Lucy Foley

Thriller. Een oude groep studievrienden huurt een luxueuze lodge in de Schotse Hooglanden om Nieuwjaar te vieren. Al snel blijkt dat die er heel wat barsten zijn gekropen in de vriendschap. En wanneer de groep door sneeuw wordt afgesloten van de buitenwereld, komen geheimen uit het verleden naar boven. En dan is er nog de jachtopziener met PTSS. Wanneer er iemand dood wordt aangetroffen, stel je jezelf meteen veel vragen. Wie is het slachtoffer? En wie is de dader?

De jachtpartij – Lucy Foley – Boekerij – Hier verkrijgbaar

Paradise City – Mario Goossens & Karel Van Mileghem

beste boeken van het moment - Paradise City - Mario Goossens & Karel Van Mileghem

Fotoboek. Mario Goossens (Triggerfinger) en Karel Van Mileghem (Jacle Bow) bezochten 6 wereldsteden met muziek als rode draad. Het boek toont dat muziek een helende werking heeft in tijden van nood. Van New Orleans na orkaan Katrina tot Rwanda na de genocide. Getuigenissen en prachtige beelden die laten zien dat muziek troost en verbindt.

Paradise City – Mario Goossens & Karel Van Mileghem – Uitgeverij Lannoo – Onder andere hier verkrijgbaar 

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

beste boeken van het moment - Het moois dat we delen - Ish Ait Hamou

Roman. Soumia en Luc wonen bij elkaar in de buurt, maar kennen elkaar niet. Terwijl Soumia niets liever wilt dan het verleten achter zich laten, blijft Luc hangen in het verleden. Ze leren elkaar bij toeval kennen en komen voor verscheurende keuzes te staan.

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou – Uitgeverij Angèle – Onder andere hier verkrijgbaar

De testamenten – Margaret Atwood

beste boeken van het moment - De testamenten - Margaret Atwood

De ene vrouw is in Gilead geboren en weet niet beter dan dat haar lichaam haar enige marktwaarde is. De andere is in het moderne Canada opgegroeid en is verbijsterd als ze over Gilead hoort. In 1985 publiceerde Margaret Atwood ‘Het verhaal van de dienstmaagd’, waarin fundamentalisme en vrouwenhaat de norm zijn. Het vervolg, ‘De testamenten’, is net zo wervend en verontrustend.

De testamenten – Margaret Atwood – Prometheus

Normale mensen – Sally Rooney

beste boeken van het moment - Normale mensen - Sally Rooney

Connell is de zoon van een ongehuwde moeder en populair op school. Zijn moeder maakt schoon in het chique huis van Marianne, die met niemand een band heeft. Samen groeien ze op en halen het beste in elkaar naar boven. Met dit eerlijke, rauwe liefdesverhaal won Sally Rooney terecht, als jongste auteur ooit, de Costa Book Award.

Normale mensen – Sally Rooney – Ambo/Anthos

De mooiste tijd van ons leven – Claire Lombardo

beste boeken van het moment - De mooiste tijd van ons leven - Claire Lombardo

Roman. David en Marilyn zetten vier dochters op de wereld. Liza, de derde, noemt hun gezin “een hormonaal helleoord. Een marathon van labiliteit en haarproducten.” Over een tijdspanne van veertig jaar ontdekken we hoe het hen vergaat. De oudste, Wendy, is vroeg weduwe geworden en verdooft haar verdriet met drank en jonge mannen. Violet heeft een jong gezin en staat op een dag oog in oog met de zoon die ze voor adoptie heeft afgestaan. En dan zijn er de succesvolle Liza, met haar depri man en Grace, het nakomertje. De zussen spiegelen zich aan het huwelijksgeluk van hun ouders en worstelen met hun ambities, relaties en onderlinge afgunst.

De mooiste tijd van ons leven – Claire Lombardo – Uitgeverij Signatuur – Hier te koop

Moeder af – Fen Verstappen

beste boeken van het moment - Moeder af Fen Verstappen

Roman. Wanneer een moeder na een hersenbloeding uit coma ontwaakt, blijkt ze invalide en niet meer in staat om te communiceren. Haar leven als modeontwerpster met een druk sociaal leven verandert compleet. Haar kinderen proberen de zorg in hun volwassen leven te plannen en een plaats te geen aan hun verlies.

Moeder Af – Fen Verstappen – Uitgeverij Das Mag – Hier te koop

De ex – Alafair Burke

beste boeken van het moment - De ex Alafair Burke

Thriller. Olivia Randall moet als advocate haar ex-verloofde Jack verdedigen, nu weduwnaar met een dochter. Jack wordt beschuldigd van een drievoudige moord. Een van de slachtoffers is bovendien gelinkt aan de moord op Jacks vrouw. Olivia is ervan overtuigd dat Jack in de val werd gelokt, maar als er steeds meer bewijzen tegen hem worden gevonden, begint ze toch te twijfelen. Tenslotte is het wel twintig jaar geleden dat ze elkaar nog hebben gezien. Alafair Burke kent als hoogleraar recht als geen ander het klappen van de juridische zweep. Stevige legal thriller met een iets te gekweld hoofdpersonage.

De ex – Alafair Burke – Uitgeverij Xander – Hier te koop

 

Een verloren vriendin – Raffaella Romagnolo

beste boeken van het moment - Een verloren vriendin Raffaella Romagnolo

Roman. Giulia en Anita groeien samen op in een Italiaans boerendorpje in Piemonte, waar ze beiden in de zijdespinnerij werken. Als Giulia naar New York vertrekt, blijft Anita blijft achter in de spinnerij, waar de sociale onrust steeds groter wordt. Na de Tweede Wereldoorlog keert Giulia terug naar haar dorp, dat zwaar werd getroffen. Episch verhaal over migratie, oorlog en vriendschap.

Een verloren vriendin – Raffaella Romagnolo – Signatuur – Hier te koop

 

Buurtsupervrouw – Sayaka Murata

beste boeken van het moment - buurtsupervrouw Sayaka Murata

Roman. Furukura werkt op haar 36ste nog altijd als flexwerker in de buurtsupermarkt. Als kind krijgt ze te horen dat ze vreemd is. Terwijl de andere kinderen erom moeten huilen, wil zij een dood vogeltje in het park het liefst mee naar huis nemen, omdat haar vader zo van gebraden vlees houdt. Ze raakt steeds meer geïsoleerd van haar leeftijdsgenoten. Maar als ze tijdens haar studentenjaren voor het eerst een baan vindt in de nieuwe supermarkt, voelt ze zich ‘een normaal onderdeel van de wereld’. Autistisch, nerdy of gewoon zichzelf? Furukura heeft het naar haar zin, tot haar omgeving haar onder druk zet om hogerop te klimmen én een man te vinden. Deze absurdistische roman gooide hoge ogen in Japan en lees je met veel sympathie voor de buiten-gewone Furukura.

Buurtsupervrouw – Sayaka Murata – Uitgever: Nijgh & van Ditmar – Hier te koop

 

Niemand weet, dat jij hier bent – Nicoletta Giampietro

beste boeken van het moment - niemand-weet-dat-jij-hier-bent Nicoletta Giampietro

Roman. In 1942 wordt de 12-jarige Lorenzo naar het dan nog rustige Toscane gestuurd. Hij leert er de joodse Daniele kennen. Als het zuiden van het land door de geallieerden wordt ingenomen, bezetten Duitse troepen het noorden en dreigt Daniele te worden gedeporteerd. Lorenzo besluit om hem te verbergen, maar brengt daardoor ook zijn familie in gevaar. Knap en meeslepend debuut.

Niemand weet, dat jij hier bent – Nicoletta Giampietro –  The House of Books – Hier te koop

De stilte van de witte stad – Eva García Sáenz de Urturi 

Thriller. Inspecteur Ayala onderzoekt een reeks moorden waarbij telkens twee slachtoffers met bijensteken worden vermoord. Voor eenzelfde soort moorden werd twintig jaar geleden al een succesvolle archeoloog veroordeeld. Deel een van een trilogie, werd in Spanje een bestseller. Intelligent en met véél couleur locale.

De Stilte van de Witte Stad – Eva García Sáenz de Urturi – Bruna – Hier te koop

De ketting – Adrian McKinty

beste boeken van het moment - de-ketting Adrian McKinty

Thriller. Een anonieme belster vertelt Rachel dat ze haar dochter heeft. Als Rachel haar wil terugzien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. De belster is moeder van een ontvoerde zoon. Knappe thriller over een moeder die haar dochter wil redden én een einde wil maken aan deze barbaarse afpersing.

De Ketting – Adrian McKinty – Boekerij – Hier te koop

De Fluisterman – Alex North 

beste boeken van het moment - De Fluisterman - Alex North 

Thriller. Na de dood van zijn vrouw verhuist Tom met zijn zoon Jake naar een stadje met een duister verleden. Twintig jaar geleden ontvoerde een man, ‘de Fluisterman’, vijf jongens die hij vermoordde. Maar nu verdwijnt er weer een jongen en beweert Jake dat hij gefluister hoort. Complex en griezelig, niet lezen voor het slapengaan.

De Fluisterman – Alex North – Ambo Anthos – Hier te koop

Leef een beetje! Howard Jacobson

beste boeken van het moment - Leef een beetje Howard Jacobson

Roman. Als ze haar zonen belt, is de schoolfrik in Beryl nog lang niet dood. Ook al vergeet ze soms hun namen of hun aantal. Ze is dan ook negentig en haar geheugen laat haar soms opmerkelijk in de steek. Terwijl ze haar kinderen en onbeholpen verzorgers de kast op jaagt met haar nukken, herinnert ze zich de mannen in haar leven. Naar eigen zeggen is ze meer man dan haar mannen geweest, maar heeft ze zich ook altijd vreselijk gedragen. Al vergist Beryl zich regelmatig in de details. Tot Shimi Carmelli zich aandient. Voor een eenennegentigjarige is hij een vangst te noemen, want Shimi is vlot ter been en heeft het geheugen van een olifant. Howard Jacobson die eerder de Man Booker Prize won, is geweldig op dreef in deze onweerstaanbare en oneerbiedige kroniek over twee vrijgezellen op leeftijd die de laatste liefdeshorde willen nemen. Hartstocht in een vlijmscherp en hilarisch jasje.

Leef een beetje! – Howard Jacobson – Prometheus – Hier te koop

Donkergroen bijna zwart – Mareike Fallwickl 

beste boeken van het moment - Donkergroen bijna zwart - Mareike Fallwickl 

De gevoelige Moritz lijdt aan synesthesie: bij alle mensen ziet hij een kleur. Als hij met zijn moeder naar een bergdorp verhuist, sluit hij vriendschap met Raffael, die ‘donkergroen, bijna zwart’ aanvoelt. Ze worden innige vrienden, maar als Johanna op een dag verschijnt, verandert er veel. Te veel. Zestien jaar later kijken ze terug op de dramatische gebeurtenissen van toen. Knappe debuutroman over vriendschap, overgevoeligheid en afscheid.

Donkergroen bijna zwart – Mareike Fallwickl – Nieuw Amsterdam – Hier te koop

De pruimenpluk – Dimitri Verhulst (Pluim)

beste boeken van het moment - De pruimenpluk - Dimitri Verhulst

Na twee jaar wachten, is er eindelijk een nieuw boek van Dimitri Verhulst. De eenzaat Mattis woont afgelegen aan een meer waar amper mensen wonen. Wanneer hij zijn huis te koop zet om toch naar de stad en bijbehorende drukte te verhuizen, leert hij een weduwe kennen en wordt hij verliefd. Al heeft hij concurrentie van haar overleden echtgenoot… Opnieuw een parel van Verhulst.

De Pruimenpluk – Dimitri Verhulst – Uitgeverij Pluim – Hier te koop

Zegeningen – Caroline Albertine Minor (Das Mag)

beste boeken van het moment - Zegeningen - Caroline Albertine Minor

Een jonge vrouw reist naar de Pyreneeën om haar stervende vader te bezoeken, een Deense au pair pleegt zelfmoord in de tuin van haar Australische gastgezin en een jonge man verlaat zijn vriendin nadat hij zijn geheugen verloor door een ongeluk… Zegeningen vertelt verschillende verhalen. Allen met een duidelijke onderliggende boodschap: je staat er niet alleen voor een hulp komt er vaak uit onverwachte hoek.

Zoek naar mij – Lisa Gardner (Cargo)

beste boeken van het moment - Zoek naar mij - Lisa Gardner

In Zoek naar mij wordt een gezin uitgemoord, alleen de 16-jarige dochter Roxy overleeft
en verdwijnt. Blijkt dat zij en haar zusje in een pleeggezin verbleven waar het recht van
de sterkste heerste. Ook nu weer besteedt Lisa Gardner bijzondere aandacht aan
kindermisbruik en geweld tegen vrouwen.

De onversneden waarheid – Tess Sharpe (De Fontein)

beste boeken van het moment - De onversneden waarheid - Tess Sharpe

Thrillerdebutante Tess Sharpe voert in De onversneden waarheid de dochter op van een
gewelddadige vader die een drugsimperium bestuurt. Zij neemt vrouwen die mishandeld
worden onder haar hoede en creëert haar eigen ‘leger’ van weerbare vrouwen.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa (uitgegeven in eigen beheer)

beste boeken van het moment - Dit is mijn moeder - Tommy Wieringa

Als Wieringa twaalf jaar is, verlaat zijn moeder hem en kiest voor een avontuurlijker leven. In zijn romans speelt de ontbrekende moeder een centrale rol. Maar in het echt gaat hij pas de confrontatie met haar aan wanneer zij een reguliere behandeling van haar borstkanker afwijst. Liefdevol en conflictueus portret van een moeder en haar zoon.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa. Koop het boek hier.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo (De Geus)

beste boeken van het moment - Dina's erfenis - Herbjorg Wassmo

In 1890 vindt Karna na de dood van haar grootmoeder Dina een brief waarin ze de moord op haar man én minnaar bekent. Karna is daardoor zo getraumatiseerd dat ze waanzinnig wordt. De Noorse Wassmo doet haar reputatie van bestsellerauteur van historische feministische romans nog steeds alle eer aan.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo. Koop het boek hier.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau (Cossee)

beste boeken van het moment - Een liefde, in gedachten - Kristine Bilkau

Antonia is een kokette en levendige vrouw. Als ze overlijdt, vindt haar dochter bij het leegruimen van haar huis een stapel liefdesbrieven die haar moeder in de jaren 60 naar haar grote liefde schreef. Diep vanbinnen is ze hem altijd trouw gebleven. Nu het nog kan, gaat de dochter naar deze onbekende man op zoek.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau. Koop het boek hier.

Toekomstkoorts – Annelies Beck (De Geus)

beste boeken van het moment - Toekomstkoorts - Annelies Beck

Felix wil in Descalvados, in het westen van Brazilië, een nieuw leven beginnen. Hij is niet de enige arme Vlaming die in de 19de eeuw denkt dat zijn heil in de nieuwe wereld ligt. In dat onherbergzame Brazilië gaat hij aan de slag voor een Belgische vleesfabriek, maar de drang om steeds meer uit te breiden stuit op verzet van de lokale bevolking. In deze roman is het verhaal van Felix verweven met dat van Thiago, die in het huidige Brazilië, net zoals Felix, aan den lijve ondervindt hoe ver je kunt of mag gaan voor je droom. Want hun ongebreidelde dadendrang heeft verstrekkende en soms gruwelijke gevolgen.

Toekomstkoorts, Annelies Beck. Vanaf €20. Koop het boek hier.

13 – Steve Cavanagh (Luitingh – Sijthoff)

beste boeken van het moment - 13 - Steve Cavanagh

Wat is er erger dan terechtstaan voor de moord op je vrouw? Dat de echte moordenaar in de jury zit. Hollywoodster Robert Solomon moet met de hulp van Eddie Flynn, een drankzuchtige en gewiekste advocaat, zijn onschuld bewijzen. Steve Cavanagh schreef een stoere rechtbankthriller met een knallende finale.

13 – Steve Cavanagh. Koop het boek hier.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek (The House of Books)

beste boeken van het moment - Stoel 7A Sebastian Fitzek

Mats Krüger is een psychiater met vliegangst. Hij heeft ooit een vrouw van haar moordlustige fantasieën genezen. Tot zijn ontzetting treft hij tijdens de vlucht van Buenos Aires naar Berlijn die patiënte aan. Krüger moet ervoor zorgen dat zij het vliegtuig met 600 passagiers erin laat neerstorten, anders sterft zijn hoogzwangere dochter. De Duitse thrillersensatie Sebastian Fitzek blijft verbazen met zijn realistische misdaadromans waarin hij de angsten en paranoia waar ieder mens mee worstelt, uitspeelt. En dan hebben we het nog niet over het verbluffende einde.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek. Koop het boek hier.

Romanschrijver van beroep – Haruki Murakami (Atlas/contact)

beste boeken van het moment - Romanschrijver van beroep - Haruki Murakami

De Japanse schrijver Haruki Murakami wordt zeventig en viert dat met… een boek. Hij slaat twee vliegen in één klap. Hij biedt lezers een blik achter zijn schrijftafel en het ontstaan van zijn romans, én inspireert schrijvers (in spe) met bevlogen tips. Welk boek Murakami ook schrijft, het blijft altijd een feest om te lezen. Zijn conclusie over schrijvers is alvast duidelijk: ‘Het zijn mensen van wie je bezwaarlijk kunt zeggen dat ze over een innemende persoonlijkheid en een onbevooroordeelde blik beschikken.’

Romanschrijver van beroep, Haruki Murakami. Vanaf €21,99. Koop het boek hier.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot (De Arbeiderspers)

beste boeken van het moment - Eerste liefde, laatste hart - Pauline Slot

Erik is haar eerste liefde en haar eerste dode. En alleen een dode van wie je houdt, kan werkelijk sterven, schrijft Pauline Slot in haar memoires over haar jonggestorven geliefde met wie ze haar tienerjaren deelt. Dertig jaar later kijkt ze terug op wie ze toen was en wie ze nu is. “Wat is liefde? Moet ik meer hopen, minder vrezen? Minder hopen, minder vrezen?”. Dit hartverscheurende relaas gaat geen enkele vraag over haar liefde voor Erik uit de weg.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot. Koop het boek hier.

Blijf bij me – AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

beste boeken van het moment - Blijf bij me - AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

Yejide en Akin leren elkaar kennen aan de universiteit en spreken nog voor hun huwelijk af dat Akin tegen de culturele tradities in niet aan polygamie zal beginnen. Yejide probeert jarenlang zwanger te raken, geen enkel middel schijnt te helpen, en daarom komt de familie met een ‘oplossing’: toch een tweede vrouw voor Akin. Yejide doet
er alles aan om toch nog zwanger te raken en die prijs blijkt hoog, te hoog,
ook als ze pas na jaren beseft dat het probleem niet bij haar lag. Het debuut
van de Nigeriaanse Ayòbámi Adébáyò is fenomenaal mooi en geeft de jaloezie,
wanhoop en strijdlust van Yejide een wonderbaarlijk warme stem.

 

Meer tips van Feeling voor een zorgeloos weekend:

(Openingsbeeld: Getty)