Zin in een goed boek, maar geen idee waar te beginnen? Feeling tipt de beste boeken die je nú wilt lezen.

De ex – Alafair Burke

Thriller. Olivia Randall moet als advocate haar ex-verloofde Jack verdedigen, nu weduwnaar met een dochter. Jack wordt beschuldigd van een drievoudige moord. Een van de slachtoffers is bovendien gelinkt aan de moord op Jacks vrouw. Olivia is ervan overtuigd dat Jack in de val werd gelokt, maar als er steeds meer bewijzen tegen hem worden gevonden, begint ze toch te twijfelen. Tenslotte is het wel twintig jaar geleden dat ze elkaar nog hebben gezien. Alafair Burke kent als hoogleraar recht als geen ander het klappen van de juridische zweep. Stevige legal thriller met een iets te gekweld hoofdpersonage.

De ex – Alafair Burke – Uitgeverij Xander – Hier te koop

 

Een verloren vriendin – Raffaella Romagnolo

Roman. Giulia en Anita groeien samen op in een Italiaans boerendorpje in Piemonte, waar ze beiden in de zijdespinnerij werken. Als Giulia naar New York vertrekt, blijft Anita blijft achter in de spinnerij, waar de sociale onrust steeds groter wordt. Na de Tweede Wereldoorlog keert Giulia terug naar haar dorp, dat zwaar werd getroffen. Episch verhaal over migratie, oorlog en vriendschap.

Een verloren vriendin – Raffaella Romagnolo – Signatuur – Hier te koop

 

Buurtsupervrouw – Sayaka Murata

Roman. Furukura werkt op haar 36ste nog altijd als flexwerker in de buurtsupermarkt. Als kind krijgt ze te horen dat ze vreemd is. Terwijl de andere kinderen erom moeten huilen, wil zij een dood vogeltje in het park het liefst mee naar huis nemen, omdat haar vader zo van gebraden vlees houdt. Ze raakt steeds meer geïsoleerd van haar leeftijdsgenoten. Maar als ze tijdens haar studentenjaren voor het eerst een baan vindt in de nieuwe supermarkt, voelt ze zich ‘een normaal onderdeel van de wereld’. Autistisch, nerdy of gewoon zichzelf? Furukura heeft het naar haar zin, tot haar omgeving haar onder druk zet om hogerop te klimmen én een man te vinden. Deze absurdistische roman gooide hoge ogen in Japan en lees je met veel sympathie voor de buiten-gewone Furukura.

Buurtsupervrouw – Sayaka Murata – Uitgever: Nijgh & van Ditmar – Hier te koop

 

Niemand weet, dat jij hier bent – Nicoletta Giampietro

Roman. In 1942 wordt de 12-jarige Lorenzo naar het dan nog rustige Toscane gestuurd. Hij leert er de joodse Daniele kennen. Als het zuiden van het land door de geallieerden wordt ingenomen, bezetten Duitse troepen het noorden en dreigt Daniele te worden gedeporteerd. Lorenzo besluit om hem te verbergen, maar brengt daardoor ook zijn familie in gevaar. Knap en meeslepend debuut.

Niemand weet, dat jij hier bent – Nicoletta Giampietro –  The House of Books – Hier te koop

De stilte van de witte stad – Eva García Sáenz de Urturi 

De stilte van de witte stad

Thriller. Inspecteur Ayala onderzoekt een reeks moorden waarbij telkens twee slachtoffers met bijensteken worden vermoord. Voor eenzelfde soort moorden werd twintig jaar geleden al een succesvolle archeoloog veroordeeld. Deel een van een trilogie, werd in Spanje een bestseller. Intelligent en met véél couleur locale.

De Stilte van de Witte Stad – Eva García Sáenz de Urturi – Bruna – Hier te koop

De ketting – Adrian McKinty

De ketting

Thriller. Een anonieme belster vertelt Rachel dat ze haar dochter heeft. Als Rachel haar wil terugzien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. De belster is moeder van een ontvoerde zoon. Knappe thriller over een moeder die haar dochter wil redden én een einde wil maken aan deze barbaarse afpersing.

De Ketting – Adrian McKinty – Boekerij – Hier te koop

De Fluisterman – Alex North 

Thriller. Na de dood van zijn vrouw verhuist Tom met zijn zoon Jake naar een stadje met een duister verleden. Twintig jaar geleden ontvoerde een man, ‘de Fluisterman’, vijf jongens die hij vermoordde. Maar nu verdwijnt er weer een jongen en beweert Jake dat hij gefluister hoort. Complex en griezelig, niet lezen voor het slapengaan.

De Fluisterman – Alex North – Ambo Anthos – Hier te koop

Leef een beetje! Howard Jacobson

Roman. Als ze haar zonen belt, is de schoolfrik in Beryl nog lang niet dood. Ook al vergeet ze soms hun namen of hun aantal. Ze is dan ook negentig en haar geheugen laat haar soms opmerkelijk in de steek. Terwijl ze haar kinderen en onbeholpen verzorgers de kast op jaagt met haar nukken, herinnert ze zich de mannen in haar leven. Naar eigen zeggen is ze meer man dan haar mannen geweest, maar heeft ze zich ook altijd vreselijk gedragen. Al vergist Beryl zich regelmatig in de details. Tot Shimi Carmelli zich aandient. Voor een eenennegentigjarige is hij een vangst te noemen, want Shimi is vlot ter been en heeft het geheugen van een olifant. Howard Jacobson die eerder de Man Booker Prize won, is geweldig op dreef in deze onweerstaanbare en oneerbiedige kroniek over twee vrijgezellen op leeftijd die de laatste liefdeshorde willen nemen. Hartstocht in een vlijmscherp en hilarisch jasje.

Leef een beetje! – Howard Jacobson – Prometheus – Hier te koop

Donkergroen bijna zwart – Mareike Fallwickl 

De gevoelige Moritz lijdt aan synesthesie: bij alle mensen ziet hij een kleur. Als hij met zijn moeder naar een bergdorp verhuist, sluit hij vriendschap met Raffael, die ‘donkergroen, bijna zwart’ aanvoelt. Ze worden innige vrienden, maar als Johanna op een dag verschijnt, verandert er veel. Te veel. Zestien jaar later kijken ze terug op de dramatische gebeurtenissen van toen. Knappe debuutroman over vriendschap, overgevoeligheid en afscheid.

Donkergroen bijna zwart – Mareike Fallwickl – Nieuw Amsterdam – Hier te koop

De pruimenpluk – Dimitri Verhulst (Pluim)

De pruimenpluk

Na twee jaar wachten, is er eindelijk een nieuw boek van Dimitri Verhulst. De eenzaat Mattis woont afgelegen aan een meer waar amper mensen wonen. Wanneer hij zijn huis te koop zet om toch naar de stad en bijbehorende drukte te verhuizen, leert hij een weduwe kennen en wordt hij verliefd. Al heeft hij concurrentie van haar overleden echtgenoot… Opnieuw een parel van Verhulst.

De Pruimenpluk – Dimitri Verhulst – Uitgeverij Pluim – Hier te koop

Zegeningen – Caroline Albertine Minor (Das Mag)

Zegeningen

Een jonge vrouw reist naar de Pyreneeën om haar stervende vader te bezoeken, een Deense au pair pleegt zelfmoord in de tuin van haar Australische gastgezin en een jonge man verlaat zijn vriendin nadat hij zijn geheugen verloor door een ongeluk… Zegeningen vertelt verschillende verhalen. Allen met een duidelijke onderliggende boodschap: je staat er niet alleen voor een hulp komt er vaak uit onverwachte hoek.

Zoek naar mij – Lisa Gardner (Cargo)

In Zoek naar mij wordt een gezin uitgemoord, alleen de 16-jarige dochter Roxy overleeft
en verdwijnt. Blijkt dat zij en haar zusje in een pleeggezin verbleven waar het recht van
de sterkste heerste. Ook nu weer besteedt Lisa Gardner bijzondere aandacht aan
kindermisbruik en geweld tegen vrouwen.

De onversneden waarheid – Tess Sharpe (De Fontein)

Thrillerdebutante Tess Sharpe voert in De onversneden waarheid de dochter op van een
gewelddadige vader die een drugsimperium bestuurt. Zij neemt vrouwen die mishandeld
worden onder haar hoede en creëert haar eigen ‘leger’ van weerbare vrouwen.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa (uitgegeven in eigen beheer)

Als Wieringa twaalf jaar is, verlaat zijn moeder hem en kiest voor een avontuurlijker leven. In zijn romans speelt de ontbrekende moeder een centrale rol. Maar in het echt gaat hij pas de confrontatie met haar aan wanneer zij een reguliere behandeling van haar borstkanker afwijst. Liefdevol en conflictueus portret van een moeder en haar zoon.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa. Koop het boek hier.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo (De Geus)

In 1890 vindt Karna na de dood van haar grootmoeder Dina een brief waarin ze de moord op haar man én minnaar bekent. Karna is daardoor zo getraumatiseerd dat ze waanzinnig wordt. De Noorse Wassmo doet haar reputatie van bestsellerauteur van historische feministische romans nog steeds alle eer aan.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo. Koop het boek hier.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau (Cossee)

Antonia is een kokette en levendige vrouw. Als ze overlijdt, vindt haar dochter bij het leegruimen van haar huis een stapel liefdesbrieven die haar moeder in de jaren 60 naar haar grote liefde schreef. Diep vanbinnen is ze hem altijd trouw gebleven. Nu het nog kan, gaat de dochter naar deze onbekende man op zoek.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau. Koop het boek hier.

Toekomstkoorts – Annelies Beck (De Geus)

Felix wil in Descalvados, in het westen van Brazilië, een nieuw leven beginnen. Hij is niet de enige arme Vlaming die in de 19de eeuw denkt dat zijn heil in de nieuwe wereld ligt. In dat onherbergzame Brazilië gaat hij aan de slag voor een Belgische vleesfabriek, maar de drang om steeds meer uit te breiden stuit op verzet van de lokale bevolking. In deze roman is het verhaal van Felix verweven met dat van Thiago, die in het huidige Brazilië, net zoals Felix, aan den lijve ondervindt hoe ver je kunt of mag gaan voor je droom. Want hun ongebreidelde dadendrang heeft verstrekkende en soms gruwelijke gevolgen. Journaliste Annelies Beck graaft in haar tweede roman in een vergeten en uitermate avontuurlijk deel van de Belgische geschiedenis, waarin mensen vanuit onze contreien ver van huis op zoek gingen naar werk, fortuin of avontuur. Met veel vaart en zwier brengt ze het oude koloniale en het moderne Brazilië tot leven, een land waar ze al jaren kind aan huis is.

Toekomstkoorts, Annelies Beck. Vanaf €20. Koop het boek hier.

Normale mensen – Sally Rooney (Ambo/Anthos)

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in Ierland, maar leven in totaal verschillende werelden. Connell is de zoon van een ongehuwde moeder en populair op school. Zijn ma maakt schoon in het chique huis van Marianne, die zich op school uitdrukkelijk afzijdig houdt en met niemand een band heeft. Zij en Connell zijn twee plantjes die in hetzelfde stukje grond geworteld zijn en langzamerhand helemaal om elkaar heen groeien. Dat ze veel voor elkaar betekenen, is duidelijk, omdat ze elkaars eenzaamheid opheffen en elkaar uiteindelijk ook ten goede veranderen. Sally Rooney (1991) is de piepjonge schrijfster van deze wonderbaarlijke roman. Ze fileert elke emotie, elke tegenstand, elke overwinning in de relatie tussen Marianne en Connell. Normale mensen is een van de eerlijkste en rauwste eerste liefdesverhalen die er de laatste jaren zijn verschenen. Rooney won er dan ook terecht, als jongste auteur ooit, de Costa Book Award mee.

Normale mensen – Sally Rooney. Koop het boek hier.

13 – Steve Cavanagh (Luitingh – Sijthoff)

Wat is er erger dan terechtstaan voor de moord op je vrouw? Dat de echte moordenaar in de jury zit. Hollywoodster Robert Solomon moet met de hulp van Eddie Flynn, een drankzuchtige en gewiekste advocaat, zijn onschuld bewijzen. Steve Cavanagh schreef een stoere rechtbankthriller met een knallende finale.

13 – Steve Cavanagh. Koop het boek hier.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek (The House of Books)

Mats Krüger is een psychiater met vliegangst. Hij heeft ooit een vrouw van haar moordlustige fantasieën genezen. Tot zijn ontzetting treft hij tijdens de vlucht van Buenos Aires naar Berlijn die patiënte aan. Krüger moet ervoor zorgen dat zij het vliegtuig met 600 passagiers erin laat neerstorten, anders sterft zijn hoogzwangere dochter. De Duitse thrillersensatie Sebastian Fitzek blijft verbazen met zijn realistische misdaadromans waarin hij de angsten en paranoia waar ieder mens mee worstelt, uitspeelt. En dan hebben we het nog niet over het verbluffende einde.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek. Koop het boek hier.

Romanschrijver van beroep – Haruki Murakami (Atlas/contact)

De Japanse schrijver Haruki Murakami wordt zeventig en viert dat met… een boek. Hij slaat twee vliegen in één klap. Hij biedt lezers een blik achter zijn schrijftafel en het ontstaan van zijn romans, én inspireert schrijvers (in spe) met bevlogen tips. Welk boek Murakami ook schrijft, het blijft altijd een feest om te lezen. Zijn conclusie over schrijvers is alvast duidelijk: ‘Het zijn mensen van wie je bezwaarlijk kunt zeggen dat ze over een innemende persoonlijkheid en een onbevooroordeelde blik beschikken.’

Romanschrijver van beroep, Haruki Murakami. Vanaf €21,99. Koop het boek hier.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot (De Arbeiderspers)

Erik is haar eerste liefde en haar eerste dode. En alleen een dode van wie je houdt, kan werkelijk sterven, schrijft Pauline Slot in haar memoires over haar jonggestorven geliefde met wie ze haar tienerjaren deelt. Dertig jaar later kijkt ze terug op wie ze toen was en wie ze nu is. “Wat is liefde? Moet ik meer hopen, minder vrezen? Minder hopen, minder vrezen?”. Dit hartverscheurende relaas gaat geen enkele vraag over haar liefde voor Erik uit de weg.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot. Koop het boek hier.

Blijf bij me – AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

Yejide en Akin leren elkaar kennen aan de universiteit en spreken nog voor hun huwelijk af dat Akin tegen de culturele tradities in niet aan polygamie zal beginnen. Yejide probeert jarenlang zwanger te raken, geen enkel middel schijnt te helpen, en daarom komt de familie met een ‘oplossing’: toch een tweede vrouw voor Akin. Yejide doet
er alles aan om toch nog zwanger te raken en die prijs blijkt hoog, te hoog,
ook als ze pas na jaren beseft dat het probleem niet bij haar lag. Het debuut
van de Nigeriaanse Ayòbámi Adébáyò is fenomenaal mooi en geeft de jaloezie,
wanhoop en strijdlust van Yejide een wonderbaarlijk warme stem.

 

Meer tips van Feeling voor een zorgeloos weekend: