Met de vakantie voor de deur hebben we weer allemaal wat meer tijd om te lezen. Of je nu een goed boek vastpakt naast het zwembad, in je tuin of op het terras van je favoriete cafeetje, keuzes hebben we allemaal te veel! Hierbij een kleine selectie van onze favorieten voor om tijdens de zomermaanden te verslinden.

1. DE ZIENER –  BELINDA BAUER (Bruna)

Anna en James Buck vormen met zoontje Daniel een normaal gezin. Maar tijdens een moment van onoplettendheid verdwijnt Daniel. Anna zet alles op alles om haar zoontje terug te vinden. Berlinda Bauer schrijft krachtige psychologische misdaadromans over gewone mensen die door een onverwachte gebeurtenis compleet ontwricht raken, maar daardoor ook boven zichzelf uitstijgen.

2. In het niets – Christian White (Bruna)

Dertig jaar geleden verdween Sammy Went uit haar huis in Kentucky in Amerika. Op een dag krijgt de Australische Kim van een vreemdeling te horen dat zij de gekidnapte Sammy is. Kim reist naar Kentucky waar ze op zoek gaat naar de waarheid over haar afkomst en leert om te gaan met de diepe trauma’s die de verdwijning, of was het de redding, van Sammy hebben veroorzaakt.

3. Washington Black – Esi Edugyan (Signatuur)

Washington Black, een elfjarige slaaf op een suikerplantage in Barbados, wordt de bediende van Titch Wilde, een excentrieke ontdekkingsreiziger en uitvinder. Als Wilde echter verdwijnt, vlucht Washington in een heteluchtballon en gaat hij naar hem op zoek. Wervelende historische avonturenroman over slavernij, vrijheid en vriendschap.

4. Wat rood was – Rosie Price (Prometheus)

Kate en Max vormen tijdens hun studentenjaren aan de universiteit een ongewoon vriendenpaar. Kate komt uit een eenoudergezin en heeft niet veel vrienden, Max is knap en erg populair, zijn moeder is een beroemde filmregisseur, zijn vader vaatchirurg. Verliefd zijn ze niet op elkaar, of dat willen ze toch niet aan elkaar toegeven. Tot Kate op een avond tijdens een zomerfeest bij Max’ familie door zijn neef wordt verkracht. Het bijna onuitspreekbare zorgt voor een onoverbrugbare kloof tussen Kate en Max, omdat Kate vreest dat niemand haar zal geloven. Het duurt lang voor Kate haar pure survivalmodus achter zich kan laten, maar ze is taai en moedig, en bindt uiteindelijk op haar eigen manier de strijd aan tegen haar verkrachter. Door de schuld ook effectief bij hem te leggen, leert ze weer verder te gaan met haar leven. De Britse Rosie Price baseerde zich op haar eigen ervaringen voor dit indrukwekkende en herkenbare debuut over vriendschap, vervreemding en overlevingskracht.

5. Jongen verslindt heelal – Trent Dalton (Harper’s Collins)

De 12-jarige Eli Bell lijkt geboren voor het noodlot. Zijn moeder is drugsverslaafd, zijn stiefvader dealt en zijn broertje weigert te praten. Als zijn moeder wordt gearresteerd, moet Eli bij zijn vader gaan wonen. Trent Dalton baseerde zich op zijn turbulente jeugd, waarin hij zelf amper sprak, maar zich tot een scherp observator ontwikkelde.

6. Het ouderlijke huis – Rita Vrancken (Vrijdag)

Rozane wordt op een dag opnieuw met haar moeder en haar pijnlijke verleden geconfronteerd. En dat is niet met een ‘vergeven en vergeten’ op te lossen. Het ouderlijk huis fileert haarfijn hoe moeilijk je dat verleden van je kunt afschudden.

7. Was ik nu 20, 30 of 40? Het midlifemysterie – Valerie Eyckmans (Borgerhoff & Lamberigts)

Wanneer hoor je nog tot de ‘jeugd van tegenwoordig’? Niet meer als je de veertig net voorbij bent, stelt schrijfster Valerie Eyckmans vast, maar middelbaar ben je toch ook nog niet. Hoopt ze. Eyckmans neemt geen blad voor de mond en vertelt in haar vertrouwde openhartige en zelfrelativerende stijl over botox- en sekstwijfels, en over hoe je ouder kunt worden zonder je ook maar een dag wijzer te voelen.

Tekst door: Johanna Spaey 

Nog meer leesvoer: