Home Lifestyle Cultuur Hét event: De Oscars
Hét event: De Oscars

Op zondag 22 februari worden in Los Angeles de belangrijkste filmprijzen ter wereld uitgereikt: de Academy Awards, in de volksmond ook wel de Oscars genoemd. De prestigieuze uitreiking wordt gepresenteerd door How I Met Your Mother-acteur Neil Patrick Harris (al eerder gastheer van de Tony Awards).

.Je kunt het gala met zijn rode lopers en hordes celebrities meemaken alsof je op de eerste rij zit, door simpelweg te zappen naar Prime Star, dat het feestje naar goede gewoonte live uitzendt. Of je kunt helemaal up-to-date blijven met de gratis Official Oscars App, waar je zelf de controle hebt over alle camera's die op de rode loper en backstage van het Dolby Theatre aanwezig zijn

Ontdek feel.it's filmfavorieten

Onze favoriet voor BESTE FILM: Boyhood

'Dé film van het jaar', klonk het haast unaniem in de pers. Regisseur Richard Linklater volgde zijn acteurs twaalf jaar lang, de periode die de personages ook doormaken in de film. Zelfs al zou Birdman, Selma of Whiplash het gouden beeldje mee naar huis nemen, toch verdienen die twaalf jaar geduld, risico en uiterst rake plotwendingen het meest de prijs. 

Oscars

Onze favoriet voor BESTE KOSTUUMONTWERP: The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson verwelkomt u aan het buffet met Ralph Fiennes, Edward Norton, Willem Dafoe en Tilda Swinton. Héérlijke kostuums, knotsgekke personages, ouderwetse grandeur, een fantasierijk verhaal dat alle kanten uit gaat: Anderson mag wel eens beloond worden voor het allround vernuft dat hij ons voorschotelde.

Oscars

Onze favoriet voor BESTE CAMERAWERK: Birdman

In deze zwarte komedie kruipt Michael Keaton in de huid van een ooit-succesvolle Hollywoodacteur die zijn comeback probeert te maken op Broadway. Door de slimme edit en cameravoering lijkt de film in één take geschoten, waardoor je als in een rollercoaster door de coulissen van een Broadway-theater wordt gevoerd. Geen twijfel mogelijk: beste camerawerk van het jaar.

Oscars

Onze favoriet voor BESTE VISUELE EFFECTEN: Interstellar

Christopher Nolan doet met Interstellar de zaal daveren met raketmotoren, waanzinnig mooie beelden en bombastische muziek. Minstens één Oscar in de technische categorie waard dus. Maar ook het epische verhaal en het briljante acteerwerk van Matthew McConaughey, Casey Affleck en Jessica Chastain wist ons te verbluffen.

Oscars

Onze favoriet voor BESTE ACTRICE: Julianne Moore

Julianne Moore was vorig jaar in meer films te zien dan de regisseur Terrence Malick er de afgelopen tien jaar gemaakt heeft. En al zou ze genomineerd moeten zijn voor haar geweldige werk in Maps to the Stars: ze mag van ons ook huilen op het podium voor haar hartverscheurende prestatie als Alzheimerpatiënte in Still Alice. En eerlijk: na vier niet-verzilverde Oscarnominaties kan de Academy niet meer om haar heen.

Onze favoriet voor BESTE ACTEUR: Michael Keaton

In deze categorie is er maar één iemand die de prijs verdient: Michael Keaton . Al is het maar omdat Keaton indien hij níét zou winnen, misschien evenveel waanzin aan de dag zou leggen als zijn personage in Birdman . Die film is trouwens zelf een knipoog naar Keatons eigen rollen als Batman in de jaren tachtig en negentig. Hoog tijd dus voor een bekroning!

Onze favoriet voor BESTE VROUWELIJKE BIJROL: Patricia Arquette

Omdat ze een onvergetelijke prestatie neerzette als 'de mama' in Boyhood. Omdat ze – puur uit ongeloof – zelf nog eens moest googelen toen bekend raakte dat ze een Oscarnominatie te pakken had. En omdat ze sinds Lost Highway in 1997 al een hele tijd van het voorplan is verdwenen en nu een meer dan verdiende comeback maakt.

Onze favoriet voor BESTE MANNELIJKE BIJROL: J.K. Simmons

Met robuuste kale kop gespeeld door J.K. Simmons lijkt de jazzleraar uit het intense Whiplash meer op de sergeant die in Kubricks Full Metal Jacket de jonge soldaten drilde voor het front dan op een gezellige muziekleraar. IJzingwekkend!