Never break the chain, luidt het advies van Fleetwood Mac. Wij voegen de daad bij het woord en creëren een ketting van boeiende vrouwen, aan wie we vragen wie en wat hen inspireert. De volgende schakel in de reeks: politica en sociaal bewogen onderneemster Sihame El Kaouakibi.

 

Je voorganger hier, Caroline Pauwels, bewondert jouw vechtlust en het positieve verhaal waarmee je jongeren met een andere achtergrond laat geloven in zichzelf.

“Heel fijn dat mijn werk erkend wordt, ook het werk dat ik buiten de politiek al jaren doe. Ik probeer doelen te bereiken met zachtheid en positiviteit.”

Heb je het tijdens de lockdown wat rustiger aan kunnen doen?

“Dit is mijn eerste jaar als parlementslid en het is heel druk geweest. De coronacrisis bleek een kansencrisis, die de ongelijkheid genadeloos heeft blootgelegd. Ik voelde een verpletterende verantwoordelijkheid. Terwijl velen vertraagden, heb ik dus een tandje bij gestoken.”

Ben je trots op de jonge generatie, die solidair was met de oudere generatie?

“Natuurlijk. De jongeren hebben veel opgeofferd, zonder klagen.”

Wat heb je concreet gedaan, afgelopen maanden?

“Ik heb gewerkt aan de leerachterstand. Er worden zomerscholen georganiseerd voor kinderen die het nodig hebben. Hogeschoolstudenten kunnen ook overmacht inroepen als ze niet geslaagd zijn en hun studiebeurs dreigen te verliezen.”

“De coronacrisis bleek een kansencrisis, die de ongelijkheid genadeloos heeft blootgelegd”

Je hebt zeer helder gesproken over racisme; on- en offline.

“Dat was heel belangrijk. Mensen zitten te veel in hun eigen cocon en die moet doorbroken worden. Als ik spreek, probeer ik altijd partij-overstijgend te zijn. Voor sommigen zal ik altijd te links of net te rechts zijn, maar ik heb toch mijn punt kunnen maken. Ik kreeg wel veel positieve reacties: eindelijk een politica die haar mond durft te openen. Dat is de reden waarom ik in de politiek ben gegaan. Met mij persoonlijk gaat het goed, maar ik vertegenwoordig de mensen die het veel moeilijker hebben.”

Voor welke politici heb je dit jaar respect gekregen?

“De fractieleider van Groen, Björn Rzoska. Hij heeft altijd zeer onderbouwde argumenten. Hij is geen tafelspringer, maar wel iemand die waardering verdient. En voor Gwendolyn Rutten, een van de meest intelligente politici die ik ken, zeer straf in onderhandelingen ook.”

“De reden waarom ik in de politiek ben gegaan? Mensen vertegenwoordigen die het veel moeilijker hebben dan ikzelf”

Er zijn tumultueuze voorzittersverkiezingen geweest bij Open Vld. Zie je jezelf ooit in die rol van voorzitter?

“Als parlementslid heb je de vrijheid om je ding te doen, als voorzitter ben je veel meer gebonden. Ik zie mijn toekomst wel in een leiderspositie, maar voorlopig is het enkel een denkoefening. Ik weet nu nog niet welke plek voor mij het best is om het verschil te kunnen maken.”

Als we naar de internationale politiek kijken, zie je daar dan voorbeelden?

“De vrouwelijke leiders van Nieuw-Zeeland, IJsland, Duitsland en Finland. Ze leiden als een coach, empathisch. Veel mannelijke leiders kunnen wel wat vrouwelijke kwaliteiten gebruiken.”

Wie mag jou opvolgen in deze ketting?

“Ikram Aoulad, een actrice die na jaren knokken de ene na de andere opdracht krijgt, maar toch nog te weinig in de media komt. Ik hou van haar humor, en van haar ernst. Zeker wat racisme betreft. Ze zei onlangs nog dat als je je invloed niet gebruikt, je medeplichtig bent.”

Over Sihame El Kaouakibi

  • Parlementslid (Open Vld)
  • ondernemer
  • oprichter van het stadsproject Let’s Go Urban
  • in 2014 verkozen tot een van de meest invloedrijke allochtone landgenoten van België

Meer inspirerende interviews lezen: