Dé binge-tip voor dit weekend? ‘De Dag’, de nieuwe serie geschreven door Julie Mahieu en Jonas Geirnaert. Niets dan positieve reacties en helemaal terecht. Tijd dus voor een gesprek met Julie.

Proficat met ‘De Dag’. We zijn helemaal fan. Hoe was het, je eerste scenario schrijven? 

“Het was een heel leuke ervaring. We zijn er al jaren mee bezig, ik ben blij dat het er nu eindelijk is. Ik kan niet wachten op de reacties.”

Het gaat over een gijzeling, heel serieus dus. Waarom dat thema? 

Ik had al jaren geleden het idee om iets te doen met verschillende personages en hun visie en reactie op een gebeurtenis. Ik heb het aan Jonas laten zien en hij was ook enthousiast. Pas later is het idee van die gebeurtenis gegroeid, een gijzeling leek daar perfect voor. Geef toe, een gijzeling is iets heel fascinerend, je komt in een wel heel bijzondere situatie terecht. Wat doet het met slachtoffers en hoe reageren ze? Maar ook de reacties van daders, politie en omstaanders zijn bijzonder boeiend.

Het geheim van onze relatie? Blijven praten. En elkaar graag zien, daar begint het allemaal mee.

Je hebt het inderdaad samen met je lief Jonas geschreven. Hoe was dat? 

Het was een heel leuke ervaring, wel minder gemakkelijk dan gedacht. We hadden op voorhand afgesproken om tijdens het werk met de serie bezig te zijn, maar ook vrije momenten te hebben waarop we dat niet deden. Dat bleek veel moeilijker dan gedacht (lacht). Op een familiefeest of in de sofa ging het toch al snel terug over ‘De Dag’. Het heeft veel van onze tijd opgeslorpt, maar het was de moeite waard.

Dat kan ik me voorstellen. En dat voor een eerste scenario, meteen een schot in de roos. ‘En dat voor een vrouw’, krijg je die reactie vaak?

Dat valt al bij al nog mee. Maar ik zie mij niet als de vrouw die een scenario schrijft. Ik vind die verschillen onnodig. Ik ben gewoon toevallig een vrouw die graag een goed scenario wilde schrijven. We hebben dat samen gedaan, maar Jonas heeft mij nooit het gevoel gegeven dat ik zijn hulpje was, we zijn gewoon twee evenwaardige mensen die er samen aan werken. Ik kijk liever naar de gelijkenissen tussen mensen dan naar de verschillen en net daarom zal je me niet gauw de genderkaart horen trekken. Het is de realiteit dat ik een vrouw ben, alsook scenariste, maar professioneel gezien leg ik de focus liever op het tweede dan het eerste.

 

Ik heb er niets op tegen dat een man de deur voor me openhoudt of jonas mijn rekening betaalt op restaurant. Maar volgende keer betaal ik misschien gewoon zelf. evenwicht is goed.

Ben jij een echte feministe? 

Vrouwen moeten dezelfde kansen en lonen krijgen. Ik denk er vooral niet te veel over na, zo heb ik er absoluut niets op tegen dat een man de deur voor mij opent of mijn rekening betaalt op restaurant. Maar ik kan volgende keer net zo goed mijn deel betalen. Ik ervaar het alleszins niet als een nadeel, vrouw zijn. Zo moest ik voor ‘Man Bijt Hond’ bij mensen gaan aanbellen, ze vertrouwden me sneller omdat ik een vrouw was. Het heeft ook zijn voordelen.

 

ik ben gewoon toevallig een vrouw die graag een goed scenario wilde schrijven.

Jaren samenwerken, er zijn al relaties aan gesneuveld. Wat is jullie geheim?

Blijven praten, dat is erg belangrijk. We hadden wel eens een discussie, maar we praatten erover en luisterden naar elkaar. En dat is echt belangrijk. En elkaar graag zien natuurlijk, daar begint alles mee.

‘De Dag’ begint nu te lopen. Wij zagen al enkele aflveringen en zijn heel enthousiast. Aan de reacties te horen, is het een schot in de roos. Gaan jullie onmiddellijk opnieuw samen aan de slag? 

Er liggen nog heel wat projecten op tafel. Een samenwerking sluiten we zeker niet uit, maar misschien laten we daar toch nog wat tijd over gaan. Misschien schrijf ik wel een eigen scenario of doe ik iets anders. We zien wel. Nu willen we eerst even uitblazen en de reacties afwachten. Want we zijn razend benieuwd om te horen wat iedereen er van vindt. Allemaal kijken dus en laten weten wat jullie vonden hè!

Bekijk ‘De Dag’ op Play More van Telenet. 

Meer artikels: