Hoewel bij veel culturele instellingen de deuren nog steeds onverbiddelijk gesloten blijven, kan je je artistieke ziel gelukkig wel alweer laven in één van de vele galerijen of musea in ons land. Je blijft voorlopig toch liever thuis? Ook dat is geen probleem, want tal van artistieke instellingen passen een innovatieve digitale mouw aan hun tijdelijke probleem. De online expo’s en vernieuwende kunstprojecten die je in januari zeker niet mag missen? De persoonlijke favorieten van onze chef-cultuur Cara Brems op een rij.

5 x kunst om niet te missen in januari

Museumhoppen

Beeld: Inge Kinnet. 

Haal het museumgevoel in huis met de onlinereeks Museum Tour op VRT Nu. In die korte documentaires nemen kunstexperts je op sleeptouw door verschillende Vlaamse musea en vertellen ze over de collectiestukken die er te ontdekken zijn. Van het Sint-Janshospitaal in Brugge, de thuis van meerdere werken van de 15de-eeuwse kunstschilder Hans Memling, tot het Industriemuseum in Gent, een voormalige katoenspinnerij vol historische machines als de handpers en de regelzetmachine.

Museum Tour. Virtuele rondleidingen langs Vlaamse topcollecties. Via vrt.be/vrtnu

Hoe kunst voeden kan

Beeld: Santiago Evans, 1st Wonder of this Wall (2020). 

Al tijdens de eerste lockdown zetten de Antwerpse hedendaagse kunstgalerieën Plus-One en Sofie Van de Velde het initiatief Art Feeds op poten. Ze verkochten kleine, betaalbare kunstwerken van opkomende talenten en schonken 20 procent van de opbrengsten aan de Voedselbanken. Dat idee wordt nu hernomen, dit keer met werken van onder meer Joris Van de Moortel, Natasja Mabesoone en Santiago Evans (hier getoond). Elke twee euro die gedoneerd wordt, is een maaltijd waard.

Relaunch Art Feeds. Een initiatief van PLUS-ONE Gallery en Gallery Sofie Van de Velde, nog tot 10 jan. 2021, meer info via thewunderwall.com

Sensuele schetsen

In de jaren 50 wilde Andy Warhol, toen al een succesvolle commerciële illustrator, naam maken in de kunstwereld met zijn sensuele en erotisch getinte schetsen van mannelijk schoon. Hij droomde er destijds van die inkttekeningen op papier uit te brengen als monografie, maar het heeft tot nu, meer dan 30 jaar na zijn dood, geduurd voor die wens werkelijkheid werd. Taschen bundelde meer dan 300 tekeningen van de befaamde popart-kunstenaar, aangevuld met poëzie van o.a. James Baldwin, Thom Gunn en Allen Ginsberg.

Andy Warhol: Love, Sex and Desire. Drawings 1950– 1962. Tekst door Michael Dayton Hermann, € 75, Verschenen bij Taschen.

Multimediaal fototalent

Beeld: From the series ‘The Y’ (2017) © Alba Zari / courtesy of the artist. 

De jaarlijkse internationale talentenwedstrijd van het Amsterdamse fotografiemuseum Foam ziet er nu een tikkeltje anders uit. Het werk van de 19 geselecteerde jonge fotografen zou deel gaan uitmaken van een reizende tentoonstelling, maar daar werd een digitale mouw aan gepast. En wat voor één: een heus multimediaal platform waarin naast foto’s ook geluid en video geïntegreerd werden. Dat alles komt bijvoorbeeld mooi tot uiting in de reeks The Y van de Thais-Italiaanse Alba Zari, die tot stand kwam nadat ze ontdekte dat haar vader niet haar vader bleek te zijn.

Foam Talent | Digital. Nog tot 21 april 2021 gratis te bekijken via talent.foam.org

Next level street art

Beeld: Anna K.E., Cultural Catalyst that Drives the Popular Dialogue Globally (2012). Installation view TICK TACK, Antwerp. Courtesy Anna K.E. & Galeria Barbara Thumm, Berlin. Foto: Arne Jennard. 

Voor een streepje videokunst tijdens je stadswandeling moet je bij de Antwerpse tramhalte Harmonie zijn. Recht daartegenover, in de etalage van kunstgalerie Tick Tack, wordt elke avond van zonsondergang tot 1 u ’s nachts non-stop een korte kunstfilm vertoond. Het aanbod van CINEMA Tick Tack wijzigt regelmatig. Zo zie je er vanaf 18 december het werk van de Duitse regisseuse en fotografe Ulrike Ottinger. Je kunt vanaf dan (do. tot za. tussen 13u en 19u) ook terug ín de galerie terecht voor een groepsexpo van opkomend talent uit Düsseldorf: Poisonous Kiss. Lovely Venom.

Cinema Tick Tack. Mechelsesteenweg 247, Antwerpen. Meer info via ticktack.be  

Opgelet: door de coronamaatregelen is het noodzakelijk je op voorhand te informeren over de bezoekmogelijkheden van kunstinstellingen.

Meer lezen over kunst in lockdown: