Kunst ontdekken aan de kust: 8 x musea & expo’s voor cultuurliefhebbers

Cara Brems

Ben je even uitgestaard op de zee? Aan onze Belgische kust is er ook deze zomer weer kunst in overvloed waar je jouw cultuurbatterijtjes opnieuw kunt opladen. Wij gidsen je door de stroom aan artistieke parels.

Dit artikel maakt deel uit van het zomerplan van Feeling. Klik hier om alle artikels te ontdekken. 

Pana geeft je vleugels in Come fly with me

Ga vliegen met Panamarenko te Koksijde bij Ten Bogaerde.

In kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde loopt vanaf deze zomer Come fly with me, een expo toegespitst op de alom bekende vliegtuigen van Belgisch kunsticoon Panamarenko (1940‑2019). Op deze bijzondere locatie – in de schuur van een voormalige abdijhoeve – duik je even mee in de onbegrensde passie die de kunstenaar had voor vliegen. De tentoonstelling werd samengesteld door S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren en kunsthistoricus Jo Coucke.

Panamarenko: Come fly with me. Van 2 juli tot 8 januari 2023, Kunstencentrum Ten Bogaerde, Koksijde, koksijde.be/kunstencentrumtenbogaerde

Zee van tijd in de kunstvilla Zéphyrs

Kunst in Villa Les Zéphyrs, art-niveauhuis te Westende.

Een zee van tijd, dat willen we toch allemaal? In het mooie art-nouveaugebouw Villa Les
Zéphyrs in Westende lijk je die ook te hebben. Naar jaarlijkse gewoonte kun je hier, naast genieten van de prachtig bewaarde vakantiewoning, ook een goede hedendaagse kunstexpo meepikken. Dit keer zie je er werken van negen kunstenaars en drie auteurs – o.a. Cindy Wright, Gijs Van Vaerenbergh en Wouter Deprez - die met het thema ‘tijd’ aan de slag gingen, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de villa.

Een zee van tijd. Gratis, nog tot 6 november. Villa les Zéphyrs, Westende (Middelkerke). Info via middelkerke.be

Oostendse straatkunstklassier The Crystal Ship

Ontdek Oostende op een verrassende manier met de straatkunst van The Crystal Ship.

In de zomer op zoek gaan naar de nieuwste streetart die de publieke ruimte van Oostende
siert: het is stilaan een jaarlijk‑ se traditie geworden. Ook de 2022-editie van straatkunstfestival The Crystal Ship stelt niet teleur. Zo zijn wij in het bijzonder fan van de kleurrijke fonteinsculptuur voor het Kursaal, een werk van de Litouwse kunstenaar en illustrator EgleZvirblyte die eerder al samenwerkte met Apple, The New York Times en Soho House. Ook de vallende vredesduif van het Israëlische kunstcollectief Broken Fingaz blijft in tijden als deze wel even hangen. Installeer de StreetArtOostende-app en volg de virtuele kaart om geen enkel werk te missen.

The Crystal Ship. Op verschillende locaties in Oostende, thecrystalship.org

Modern en hedendaags in Mu.ZEE

Ontdek klassiekers zoals Ensor, maar ook nieuwe expo's bij Mu.ZEE te Oostende.

Je verblijf aan de Belgische kust is niet compleet zonder een bezoek aan het immer fijne Mu.ZEE. De vaste collectie – met werken van o.a. Ensor, Spilliaert en Permeke - is steeds de moeite, maar deze zomer zijn er ook weer interessante tijdelijke tentoonstellingen te zien. Enerzijds kun je er werken op papier ontdekken van kunstenaar Joris Ghekiere (1955‑2016), waarvan een groot deel een visueel verslag is van zijn vele reizen. Anderzijds toont documentairefotograaf Léonard Pongo er in de expo Primordial Earth het Congolesenatuurlandschap, meer specifiek de regio Kasaï. Reizen binnen de museummuren, het kan!

Joris Ghekiere, Travels on paper / Léonard Pongo, Primordial earth. Van 2 juli tot 13 november (Pongo) en 27 novermber (Ghekiere), Mu.ZEE, Oostende, mu.zee.be

Dubbele Delvaux bij DELVAUX MUSEUM / CABIN ART

Je kan Delvaux bezichtigen in het Delvauxmuseum of op het strand te Koksijde.

In 2022 is het 125 jaar geleden dat de Belgische schilder Paul Delvaux (1897-1994)
geboren werd. Reden te meer om je deze zomer in zijn wereld onder te dompelen. Dat kan in het Delvauxmuseum, dat exact 40 jaar geleden in Sint-Idesbald de deuren opende en waar je naar de expo Van het ochtendgloren tot de avondschemering kunt gaan kijken. Óf aan het strand van Sint-Idesbald, waar de 14de editie van Cabin Art – een kunstproject waarbij strandcabines een artistieke make-over krijgen – volledig gewijd werd aan Delvaux. Maar liefst 56 kunstzinnigen lieten zich voor de gelegenheid door ’s manswerk inspireren om de strandhuisjes te transformeren.

Paul Delvaux, Van het ochtendgloren tot de avondschemering. Nog tot 8 januari 2023, Sint-Idesbald (Koksijde), delvauxmuseum.be / Cabin Art, nog tot 11 september, koksijde.be/cabinart22

Wereldgeschiedenis ontdekken bij World Press Photo

Zie de beste pers - en documentairefotografie bij World Press Photo te Knokke-Heist.

Terugblikken op de recente wereldgeschiedenis in beeldvorm? Dat kan in het Knokse cultuurhuis Scharpoord, waar vanaf midden juli de World Press Photo-expo loopt. Je ziet er de beste documentairefotografie en fotojournalistiek van het afgelopen jaar, met als kroonstuk het winnende beeld dat de Canadese fotografe Amber Bracken maakte voor The New York Times. Haar foto van rode jurken aan houten kruisen is een ode aan de meer dan 200 kinderen die stierven in de Kamloops Indian Residential School, een instituut in Kamloops waar inheemse kinderen in de 19de en 20ste eeuw onder dwang geassimileerd werden.

World press photo. Van 16 juli tot 15 augustus, CC Scharpoord, Knokke-Heist, myknokke-heist.be

Moby Dick achterna met FRANK STELLA: THE WAVES & HAD GADYA

In de galerij Baronian te Knokke kan je Amerikaans kunstenaar Frank Stella bezichtigen.

Vanaf 6 augustus stelt Frank Stella tentoon in de Knokse vestiging van galerie Baronian. De Amerikaanse kunstenaar is beroemd voor zijn werken met geometrische patronen. In deze expo zie je een selectie uit zijn reeksen The Waves en Had Gadya. Die
eerste refereert aan Herman Melvilles bekende boek Moby Dick. De tweede aan een serie gouaches die Stella zag in het Tel Aviv Museum of Art van de Russische kunstenaar El Lissitzky met als thema het traditionele Joodse lied Had Gadya.

Frank Stelle, The waves & Had Gaya. Van 6 augustus tot 11 september, Baronian, Knokke, baronian.eu

Tussen glamour en provocatie bij HELMUT NEWTON: LEGACY

Nu te zien in het Knokse Ravelingengebouw: Legacy, een retrospectieve rond het werk van de Duitse fotograaf Helmut Newton (1920 – 2004). Aan de hand van meer dan 300 kiekjes duik je in de culturele nalatenschap van een man die bekendstond om zijn glamoureuze modebeelden voor o.a. Vogue en Elle, maar evenzeer om zijn – vaak als provocerend bestempelde – foto’s van net iets schaarser geklede vrouwen. Newton was zich bewust van de spanning die rond zijn werk hing en noemde zichzelf niet voor niets een professionele voyeur.

Helmut Newton, Legacy. 300 iconische foto’s aan zee. Nog tot 25 september, Ravelingen, Knokke-Heist, helmutnewton.be

Op feeling.be vind je de hele zomer lang alle hotspots bij onze buurlanden, het mooiste logies en nog veel meer genietadresjes op wondermooie bestemmingen. Kortom wij helpen je om het beste uit je zomer te halen. Wil je geen enkele update missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content