Duurzaamheid is géén trend. Het is een levensstijl, waarbij bepaalde keuzes anders kunnen. Omdat wij bij Feeling geloven dat alle beetjes helpen, voorzien we jou het hele jaar door van tips om zélf te #consubeteren. Zo laten we elke maand een expert aan het woord die toont dat ‘bewust consumeren’ niet ‘minder genieten’ is. Vandaag is conscious consumer Laura Van De Woestyne aan de beurt.

Wie is Laura Van De Woestyne?

 • Beter bekend als @laurafromthedesert.
 • 28 jaar.
 • Heeft naast een Instagramkanaal ook een blog waarop ze tips & tricks geeft over #ecofriendly leven én hoe je zelf een #consciousconsumer wordt.
 • Verhuisde onlangs naar het Franse Biarritz.
 • Werkt als freelancer voor een communicatiebureau met ‘positieve impact’: Two is a Crowd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Haar sustainable mindset

Kreeg je jouw eco-mindset met de paplepel mee? Of maakte je plots de switch?

“Ik maakte van de ene op de andere dag een switch in mijn studententijd. De trigger waren mijn reizen door Vietnam en Cambodja – als afsluiter van 5 maanden Taiwan, waar ik op Erasmus zat. Ik was enorm overweldigd door de hoeveelheid plastic die er lag te slingeren in de natuur. Plots werd dat zó zichtbaar, je kon er gewoon niet naast kijken. Toen besefte ik: this is our problem, we’re doing this. Daarbij wijs ik niet met de vinger naar de mensen daar; ze hebben jammer genoeg geen afvalverwerkingssysteem zoals wij dat in Europa kennen. Net daarom dacht ik: we zijn zo geprivilegieerd dat wij dit wél hebben dus kan en zal ik het beter doen! Als wij minder producten in plastic kopen, daalt de vraag en kunnen we echt impact maken. Eenmaal terug in België begon mijn ‘sustainable journey’. Ik besloot vanaf dan zero waste te gaan leven. Al snel ontdekte ik dat dit véél moeilijker was dan gedacht. We leven in een maatschappij die daar niet helemaal op is voorzien. Plastic zit zodanig ingebakken in ons dagelijkse leven, vooral dan qua eet-verpakkingen. Ik besefte al snel dat het geen zin had om mezelf zo’n grote druk op te leggen en dat ik het vooral op mijn eigen tempo moest doen. Stap voor stap.”

Welke documentaires over duurzaamheid raad je iedereen aan?

“Toen ik terugkwam van Azië keek ik meteen naar Before The Flood van Leonardo Di Caprio. Die documentaire kwam toen net uit, dus dat was een goede timing. De dag erna keek ik naar Cowspiracy, nog zo’n klassieker over de impact van onze voeding. Verder vind ik Okja een zeer mooie en aangrijpende film die vooral de vleesindustrie op de korrel neemt. The True Cost is ook een eye opener als het op fast versus fair fashion aankomt. Ook alle docu’s van David Attenborough (Planet Earth bijvoorbeeld) zijn de moeite. Daarin komt goed naar voor dat we eerst iets beter moeten begrijpen en appreciëren om er uiteindelijk voor op te komen en het beschermen; in dit geval het milieu, de planeet en z’n fauna en flora. Die connectie moet er zijn en daar slaagt David Attenborough helemaal in.”

Volledig CO₂-neutraal leven kan niet. Compenseer je jouw uitstoot op een bepaalde manier?

“Sinds kort compenseer ik mijn vluchten en lange autoritten met Forest Farm, een groot voedselbos bij Brussel. Je kan er je CO₂ compenseren door bomen aan te kopen bij Laurence, de bezieler van het project, en ‘m zelf te planten. Het doet deugd om iets lokaals te steunen en effectief te zien waar je geld naartoe gaat. Zo heb je volgens mij écht een impact. Ik kan niet wachten om te zien hoe groot het voedselbos zal zijn binnen een paar jaar.”

Je houdt van mode, hoe probeer je ook daar je voetafdruk te verkleinen?

“Ik vind het belangrijk om te ‘stemmen met mijn geld’ (ofte: vote with your money). Voor mij is dat een stem uitbrengen voor een wereld waarin ik geloof: een wereld waar iedereen in veilige omstandigheden werkt tegen een fair loon én aan duurzame producten. Precies daarom investeer ik af en toe in fair fashion brands. Die stuks wissel ik af met tweedehandskleren. Tegenwoordig zijn er zoveel leuke alternatieven, zowel qua goedkopere duurzame merken als tweedehandskledij (denk maar aan Vinted). Intussen is het trouwens al drie jaar geleden dat ik iets kocht van een fast fashion merk en ik hoop dat nog zo lang mogelijk vol te houden.”

Waar shop je dan graag?

“Mijn favoriete fair fashion merken zijn labels als ARMEDANGELS, Thinking Mu, Hopaal, Näz… Als je die merken graag eens in het echt past, zijn mijn lievelingswinkels Cliché, Supergoods en Mieke in Gent. Tweedehands koop ik het vaakst via Just Waldo (online), Vinted (app), Fann (winkel in Gent) en Think Twice.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Just Waldo (@justwaldo_)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wie volg je zelf op Instagram?

“Qua Belgische accounts vind ik @Ecossentials_, @Sustainabrittly, @goodmorninglau en @ecologistaonabudget heel leuk. De laatste tijd ben ik ook enorm aan het ‘girlcrushen’ op Nanda Weskott (@nanda_schwarz) en Kristen Mandala (@thegreener.good).”

Je verhuisde onlangs van Gent naar Biarritz, merk je dat het daar moeilijker of net makkelijker is om duurzaam te leven?

“Moeilijker! Biarritz is kleiner dan Gent en qua food scene totaal anders: de Fransen houden écht van hun lokale kazen, vlees en vis. Waar het in Gent vanzelfsprekend is dat je overal heerlijke vegetarische (of zelfs plantaardige) gerechten hebt, is dat hier niet het geval. Ik merk ook dat we vaker de auto gebruiken. De afstanden zijn hier net iets groter en we gaan regelmatig naar verschillende dorpjes om er te surfen. Dat vind ik wel jammer! Ik hoop binnenkort een elektrische fiets of -scooter te kunnen kopen om – wanneer mogelijk – de auto in te wisselen voor een ecologischer alternatief.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe probeer je qua reizen je voetafdruk zo klein mogelijk te houden?

“Ik probeer het vliegtuig te vermijden al is dat voor mij een moeilijke opgave. Als het kan, doe ik mijn best om de trein of auto te nemen maar soms zijn die er gewoon niet. Ik probeer mijn vluchten altijd compenseren en tijdens het reizen mijn impact te verlagen door vegetarisch of plantaardig te eten. Hiervoor gebruik ik de HappyCow app die me vertelt welke vegan en vegetarische restaurants er in de buurt liggen. Verder steun ik kleine, lokale winkels en restaurants plus gebruik ik reusables (waterfles, koffiebeker…) om afval te vermijden.”

Laura’s ‘Less Waste’ tips

“Voor mezelf geloof ik niét in een complete zero waste levensstijl, chapeau als iemand dat kan maar voor mij is dat niet realistisch. Ik – en vele anderen – noem het liever een ‘less waste lifestyle’, waarbij je simpelweg bewuster omgaat met consumeren. Daarvoor raad ik het volgende aan:

 • Wanneer er een object/product in je huishouden aan vervanging toe is – iets dat je meestal dagelijks gebruikt – is het nù het ideale moment om een milieuvriendelijker alternatief te kopen. Kies bijvoorbeeld voor een stuk vaste zeep in de plaats van een plastieken pompje of ga voor een hervulbare pompfles. Er zijn heel wat mogelijkheden!
 • Kies vaker voor plasticvrije producten: die kan je in fysieke winkels kopen (BioPlanet, Ohne…) maar ook op Belgische webshops als Ecossentials en Turtlee Green. Zij screenen al hun producten dus je weet zeker dat je er topproducten koopt. Ik denk bijvoorbeeld aan een siliconen bakmatje in de plaats van bakpapier, bamboe tandenborstels, herbruikbare metalen scheermesjes, broodzakken…
 • Ga je naar de supermarkt? Kies bewust voor een winkel waar er veel in bulk verkocht wordt. In Gent, waar ik ben opgegroeid, heb je bijvoorbeeld Ohne. In Brussel heb je The Barn, in Leuven heb je Farm en Content. Deze winkels helpen je automatisch afval te beperken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 • Zorg dat je goed voorbereid naar de winkel gaat. Neem eerst en vooral je herbruikbare winkeltassen mee én voldoende kleinere zakjes voor pasta, noten, zaden, koekjes… Die giet ik dan bij thuiskomst over in mijn potten.
 • Installeer thuis een compostbak (of maak gebruik van de stadsdiensten die GFT ophalen, if you’re lucky). Zo ben je ook gerust dat je etensresten volledig verwerkt worden. Je zal zien dat je vuilzak dan pas echt leger begint te worden.
 • Als je online iets bestelt (zelfs takeaway) kan je altijd een opmerking toevoegen met de vraag om overbodige verpakking achterwege te laten. Zo vermijd je nutteloos bamboe bestek, servetten of extra inpakpapier.”

Meer lezen over duurzaamheid

Openingsbeeld: Rosan Steenbrugge.