De dag van de Academy Awards is een hoogdag voor filmfanaten en modefans. Maar de awardsceremonie entertaint ook. Gastheer Jimmy Kimmel haalde het onderste uit de moppenkan, artiesten Rihanna en Lady Gaga gaven het beste van zichzelf tijdens hun optredens, en de ene emotionele speech volgde op de andere. Elk jaar halen ook enkele sleutelmomenten het tot ons collectief geheugenen en volgens ons zijn dit de momenten waar we het volgend jaar nog over zullen hebben.

1. Jimmy Kimmel over ‘the slap’

Kimmel kon niet anders dan iets te vermelden over ‘the slap’ die vorig jaar plaatvond tijdens de uitreiking. Will Smith gaf tijdens die editie een pandoering aan gastheer Chris Rock nadat die commentaar gaf op het haar an Smiths vrouw. Kimmel: “We willen dat jullie plezier maken, dat jullie zich veilig voelen en vooral: we willen dat ik me veilig voel. We hebben dus een strikt beleid geïmplementeerd vanavond. Als iemand in deze zaal geweld wil plegen, zal die de award voor beste acteur krijgen en een speech van 19 minuten moeten geven”, aldus de host. “Nee, even serieus. Er is een team ter plekke. Moest er iets onvoorspelbaar of gewelddadig gebeuren, blijf zitten en onderneem absoluut niets. Misschien kan je de aanvaller een knuffel geven.”

2. Het dankwoord van Ke Huy Quan

Het verhaal van Ke Huy Quan is er eentje voor de films. Hij werd als jongeling bekend door rollen in Indiana Jones and the temple of doom en The Goonies, maar kreeg begin jaren 2000 geen rollen meer te pakken. Na het bekijken van Crazy Rich Asians in 2018 besloot de acteur het opnieuw te wagen in de acteerwereld. En gelukkig maar: hij deed iets later auditie voor Everything Everywhere All at Once en won er deze nacht een Oscar voor in de categorie beste acteur in bijrol. Daarbovenop schreef hij geschiedenis als de eerste in Vietnam geboren acteur met een Oscar.

Tijdens zijn acceptence speech sprak hij zijn moeder aan. “Mijn mama is 84 jaar oud en van thuis uit aan het kijken”, zei Quan. “Mam, ik heb een Oscar gewonnen! Mijn reis begon op een boot, ik leefde een jaar lang in een vluchtelingenkamp. En op de een of andere manier ben ik hier terechtgekomen, op het grootste podium van Hollywood. Ze zeggen dat zo’n verhalen enkel in de films gebeuren, ik kan niet geloven dat het mij overkomt. Dit is the American dream!”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Lady Gaga’s no make up optreden

Een ware transformatie voor Lady Gaga: op de niet zo rode loper verscheen ze nog in een zwarte Versacejurk fresh off the runway, maar voor haar optreden tijdens de awardceremonie, gooide ze het over een andere boeg. Geen make up, jeans en een neutrale T-shirt: de stem van Gaga moest alle aandacht krijgen.

4. Happy Birthday

Een genodigde zijn op de Oscars is al buitengewoon genoeg, maar voor James Martin, acteur in An Irish Goodbye was de avond extra speciaal. Niet alleen won de kortfilm de award voor beste live action kortfilm, maar Martin was ook nog eens jarig. Tijdens hun dankwoord, zongen zijn collega’s Happy Birthday voor de acteur. Dan kunnen niet veel mensen hem nadoen!

5. Ezel op het podium

Als ode aan de Ierse film Banshees of Inisherin (die werd genomineerd voor 9 oscars, maar zonder een beeldje naar huis moest) bracht Jimmy Kimmel een harige vriend mee op het podium. “Dit is een ezel die emotionele steun geeft“, zei Kimmel. De ezel was niet hetzelfde diertje dat een belangrijke rol speelde in de film, maar kreeg toch haar moment de gloire.

6. De champagne loper

The talk of Tinseltown zijn vandaag niet de winnaars, maar de rode loper die voor de 95ste editie niet rood was. In plaats van klassiek crimson red, wilden de organisatoren van de Academy Awards wat anders en rolden ze voor de gelegenheid een champagnekleurige loper uit. Opvallend: the Academy huurde hetzelfde team in dat de organisatie van de Met Gala voor zich neemt. De licht beige tint moest het goude licht van de zonsondergang voorstellen. Niet tot ieders genoegen, want het beige toonde flets en…vuil. Bijgevolg hadden heel wat Oscarjurken niet het effect dat ze moesten hebben én moest er driftig gestofzuigd worden tussen de arrivals door. Volgend jaar beter!