Het najaar staat gelijk aan de start van de nieuwe cultuurkalender. Wij maakten al een lijstje voor die eerste paar evenementen die je als kunstliefhebber (óf -leek) niet kan missen. Genieten van de laatste zonnestraaltjes doe je op deze evenementen en de eerste regenachtige dagen vul je met een streepje cultuur op deze expo’s. Agenda’s klaar!

Licht en schaduw

Veel sfeer en een heerlijk licht- en schaduwspel, in de schilderijen van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Decabooter. Rothkoachtige achtergronden combineert hij met heel precieze verfstreken waar het ambacht van afdruipt. Voor deze serie kruipt hij in de huid van een cineast om zo naar de wereld te kijken. Laat je verbluffen door zijn monumentale composities.

Lieven Decabooter ‘The Teapot Series’, Bubox – paardenstallen, Kortrijk, 25 aug – 17 sept, bu-box.be

Charleroi voor culturo’s

Na Namen en Doornik is Charleroi aan de beurt om haar straten te lenen voor het kunstparcours. 15 kunstenaars werden uitgenodigd om hun werk te integreren in de grootste Waalse stad. Hun inspiratie is het stedelijk weefsel, het doel communicatie met het grote publiek. De werken zijn dus toegankelijk voor iedereen. Een mooie gelegenheid om de culturele kant van deze industriestad beter te leren kennen.

Art Public Charleroi, 2 sept – 5 nov, diverse locaties, Charleroi, vecteur.be

Help een handje

Eco” is zowat het voorvoegsel van de eeuw. Vegetarisch, veganistisch, duurzaam… Elk kerkdorp heeft wel een winkel of eetzaak waarboven deze adjectieven prijken. Maar de eco-craze heeft niet als intentie hip te zijn. De bedoeling van de ecologische movement is om onze planeet, terug beter, properder en gezonder te maken. Hoe hip ook, dat laatste detail mag niet uit het oog worden verloren. Ga naar de Ecover Beach Cleanup om (zeer letterlijk) de handen uit de mouwen te steken. Deze nazomerse strandschoonmaak combineert plezier met échte actie. Save the planet, start at the beach!

Ecover Beach Cleanup, 2 sept, Blankenberge de Pier, Blankenberge

Ecover Beach Cleanup, 16 sept, TrashUre Hunt, Scheveningen

ocean-plastic.com

Dansen met Borremans

Hij is een van onze duurste en meest gerenommeerde kunstenaars, maar dat is niet waarom deze expo een must is. Het is het metier van Borremans dat je zonder meer zal verbluffen in deze nieuwe reeks. Drie zalen van de galerie worden gevuld met zowel monumentale werken op doek als kleinere intieme schilderijtjes op paneel. Magie verzekerd.

Michael Borremans ‘Sixtieen Dances, 6 sept – 14 okt, Zeno X, Antwerpen, zeno-x.com

Brussels by night

40 galerieën laten je 4 dagen lang kennismaken met de crème de la crème van de hedendaagse kunst. Stippel je parcours uit en ontdek wat onze hoofdstad cultureel te bieden heeft. Heb je er daarna nog niet genoeg van? Hou dan de Nacht van de Brusselse Musea in de gaten. Elke donderdagavond zetten ze hun deuren wagenwijd open.

Brussels Gallery Weekend, 7 – 10 sept

Nacht van de Brusselse Musea, elke donderdag van 14 sept tot 7 dec, brusselsgalleryweekend.com, brusselsmuseumsnocturnes.be 

Elektro meets art

Een pracht van een kasteel, verscholen tussen de Hagelandse heuvels, dat is het decor voor dit festival. Alles wat hot en hip is in de elektronische muziek, zowel uit binnen- als buitenland, wordt hier verzameld. Voor de beeldende kunstenaars die werden geselecteerd, is deze 15de-eeuwse waterburcht de perfecte inspiratie. Een veelzijdige line-up dus. Maak je klaar voor twee dagen kunst en muziek in een unieke omgeving.

Horst Arts & Music Festival, 8 & 9 september, Kasteel van Horst, Holsbeek, horstartsandmusic.com 

Listen & learn

Dopper, ja die van de drinkflessen, omschrijft zichzelf als een Benefit Corporation die de beste ván en vóór de wereld wilt zijn. Het doel van hun bestaan? Mensen aanmoedigen mondiale wereldverbeteraars te worden. Koen Jaspers van For Good zal op deze B-Talks een lezing geven over zijn uitvinding; een app die de individuele ecologische voetafdruk van zijn gebruikers opmeet. Wat hij hier mee wil bereiken? Mensen aanzetten kleine veranderingen te maken in hun leven die een grote impact kunnen hebben op ons milieu. Daarna zal Kirsten Draulans van Ecover Belgium het woord nemen. Dat alles zal gevolgd worden door een hapje en een drankje gebracht door From Syria With Love, een organisatie die Syrische vrouwen in Belgie verenigt. Al die goodwill combineren: moet je kunnen!

B-Talks, 16 sept, Toko 139, Antwerpen, dopper.comfacebook.com

Meer cultuur: