Zin in een actuele portie kunst en cultuur? Dit zijn onze favoriete expo’s van het ogenblik (én een hele mooie lichtscupltuur), stuk voor stuk absoluut een bezoek waard.

1. Op een betere toekomst

Het loont dezer dagen de moeite om bij het vallen van de avond langs het Middelheimmuseum in Antwerpen te passeren. Aan de straatkant, op de gevel van het kasteel, prijkt op dit ogenblik een opvallende lichtsculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Sharon Lockhart. De neonletters vormen de zin ‘The future should always be better’. Een dubbelzinnige boodschap over de toekomst die de kunstenaar openlaat voor interpretatie, maar die in tijden van een gezondheidscrisis en klimaatrampen zowel een soort profetie als een verlangen of een call to action kan zijn. Of wat betekent het voor jou?

The Future Should Always Be Better, Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61 – 2020, Antwerpen. Je kunt deze lichtsculptuur nog tot 30 maart gaan bewonderen.

Foto: Ans Brys

2. Bosmans in Brussel

Volgens de curator is Kasper Bosmans “het soort figuur dat je je zou wensen
als geschiedenisleraar”. De kunstenaar mag het Wiels inpalmen met zijn solo-expo Husbandry, waarin hij zijn liefde voor verhalen uit verschillende tijden en culturen vertaalt naar installaties, muurschilderingen en sculpturen. Ook zijn typische legendeschilderijen op houten paneeltjes zullen te zien zijn.

Husbandry, Kunstencentrum WIELS, Van Volxemlaan – 1190, Vorst. Je kan deze tentoonstelling nog bezoeken tot 31 juli.

Beeld: Kasper Bosmans

3. Opgelet voor kwallen

Niet te missen bij onze noorderburen, nu de musea daar weer open zijn: de solotentoonstelling Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre van de in Brussel residerende Franse kunstenares Laure Prouvost. Centraal in deze expo in het Maastrichtse Bonnefanten staat haar bijdrage aan de Biënnale van Venetië in 2019, waar ze het Franse paviljoen te harer beschikking kreeg en het onder meer voorzag van een liquide vloer waarin kwallen en andere creaturen verwerkt werden. Haar oeuvre, dat vaak over thema’s als taal, emancipatie en milieuvervuiling gaat, bestaat uit video’s, immersieve installaties, tapijten en glaswerk en probeert ons op een humoristische manier te laten nadenken over hoe we ons verhouden tot anderen.

Deep see blue surrounding you, Bonnefanten museum, Avenue Ceramique 250 – 6221 KX Maastricht, Nederland. Je kan deze tentoonstelling nog bezoeken tot 15 mei.

Foto: Peter Cox

4. Het leven volgens Levitt

De twintigste-eeuwse documentairefotografie van de New Yorkse Helen Levitt (1913-2009) doet wat aan die van Vivian Maier denken. Net als zij zocht Levitt de Amerikaanse straten op om er scènes uit het alledaagse leven vast te leggen. Maar anders dan Maier werd Levitt wél al bij leven erkend, door grote namen als Henri Cartier-Bresson en Walker Evans, en exposeerde ze in het MoMA. En nu ook in Brussel.

Helen Levitt. One, two, three, more. Fondation A Stichting, Van Volxemlaan 304 – 1190 Vorst. Je kan deze tentoonstelling nog bezoeken tot 10 april.

Tentoonstelling

Foto: Film documents LLC

5. Viva Frida Kahlo

Na het succes van de mmmersive experience rond Van Gogh, Monet en Klimt, wordt nu kunstenares Frida Kahlo in de spotlights gezet. Viage Digital Art Theatre geeft het tragische leven van de Mexicaanse kunstenares weer met behulp van krachtige videprojecties en licht- en geluidseffecten. Hoewel Kahlo bekend staat om haar zelfportretten, was ze allesbehalve self-centered. Deze feministe doorbrak met haar opvattingen over vrouwelijkheid en seksualiteit in de 20e eeuw heel wat taboes. Haar levensloop, haar prachtige kunstwerken vol symboliek, je ontdekt het allemaal in deze tentoonstelling, die geen werk door Kahlo zelf toont, maar wel een visuele ode is aan haar sterke persoonlijkheid en werk.

Viva Frida Kahlo – Immersive Expercience. Viage Digital Art Theatre, Anspachlaan 30 – 1000 Brussel. Je kan deze tentoonstelling bezoeken vanaf 18 maart.

Tentoonstelling Frida Kahlo

Foto: via https://fridakahlo.be/ 

Lees ook: