Aan kunstgalerieën geen gebrek in Brussel. Deze vijf zijn een goed begin, maar slechts een kleine greep uit wat onze hoofdstad te bieden heeft.

5 x de mooiste kunstgalerijen van Brussel

Greta Meert: het zit in de familie

Foto: Courtesy Galerie Greta Meert. 

Naar deze galerie, uitgebaat door Greta Meert en haar zoon Frédéric Mariën, trek je voor de voornamelijk minimalistische en conceptuele kunst. Een fijne bonus is het art-nouveaugebouw van Louis Bral, gerenoveerd door Robbrecht en Daem. Kunstenaars als Walter Swennen, Jeff Wall en Katinka Bock zijn aan de galerie verbonden.

Vaartstraat 13, 1000 Brussel. galeriegretameert.com

Maniera: op een andere manier

Foto: Jeroen Verrecht. 

Maniera, op het snijpunt tussen kunst, design en architectuur, is het geesteskind van Amaryllis Jacobs en Kwinten Lavigne. Zij nodigen geregeld goed volk uit als architecte Marie-José Van Hee, designer Jonathan Muecke en kunstenaar Pieter Vermeersch, en brengen de gelimiteerde edities van hun creaties dan uit via hun expo-ruimte op het Gerechtsplein.

Gerechtsplein 27-28, 1000 Brussel. Maniera.be

Xavier Hufkens: triptiek

Foto: Allard Bovenberg, Amsterdam. Courtesy The artist and Xavier Hufkens. 

Een van de bekendste hedendaagse kunstgalerieën van onze hoofdstad. Wat in 1987 begon in een leegstaand magazijn aan het Brusselse Zuidstation, is vandaag uitgegroeid tot een drie – dicht bij elkaar gelegen – vestigingen tellende galerie op een boogscheut van het Ter Kamerenbos. Dit is waar grote namen als Paul McCarthy en Daniel Buren thuis zijn.

St-Jorisstraat 6 (deze locatie wordt momenteel gerenoveerd en heropent in 2022), St-Jorisstraat 107 en Van Eyckstraat 44, 1000 Brussel. xavierhufkens.com

Maruani Mercier: State of the (American) Art

Foto: Peter Halley, 2018. 

Deze hedendaagse kunstgalerie, met vestigingen in Brussel, Zaventem en Knokke, bestaat dit jaar 25 jaar. Bij Maruani Mercier ligt de focus op gevestigde Amerikaanse kunstenaars uit de jaren tachtig. Schilders als Ross Bleckner, Sue Williams en Peter Halley worden er vertegenwoordigd, en in de vestiging op de Brusselse Louizalaan werd in het verleden al werk getoond van onder meer Andy Warhol en David LaChapelle.

Louizalaan 430, 1050 Brussel. Maruanimercier.com 

Baronian Xippas: brothers in art

Foto: © Baronian Xippas.  

Deze galerie is het resultaat van een samenwerking tussen de bekende – en bevriende – kunsthandelaars Albert Baronian en Renos Xippas. In hun gedeelde exporuimte in Elsene brengen ze kunst uit hun individuele artiestenbestanden samen, van o.m. de Belgische miniatuurschilder Robert Devriendt en de Frans-Griekse kinetische kunstenaar Takis.

Isidore Verheydenstraat 2 en Eendrachtsstraat 33, 1050 Brussel. baronianxippas.com 

Meer lezen over kunst en cultuur: