Home Lifestyle Cultuur De nieuwste boeken om te verslinden tijdens de wintermaanden

De nieuwste boeken om te verslinden tijdens de wintermaanden

De nieuwste boeken om te verslinden tijdens de wintermaanden

Niets zo leuk om in de winter of in de herfst onder een dekentje te liggen met een warme chocomelk, maar vooral: met een goed boek. Wij sommen voor jou de beste boeken van het moment op!

Benieuwd naar meer boekentips of andere uitstapjes? Check dan zeker ook Feel.it!

10 x leesplezier

Blindelings – Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge debuteerde succesvol met Woesten. Hij is een meester in melancholie, in hopeloos verdwaalde mensen die niet altijd krijgen waar ze van dromen. In zijn nieuwe roman vertelt hij hoe de gevoelige Jonas verscheurd wordt door zijn wispelturige ouders én door zijn liefde voor Anouk. Puur en meeslepend. Bekijk het hier.

De muze en het meisje – Katrijn Van Bouwel

Mila hoopt tevergeefs dat de studenten voor wie ze poseert haar eeuwigheid kunnen verlenen. Tot ze een kunstenaar ontmoet die van haar zijn muze maakt. Geen van beiden ziet de ander zoals hij/zij echt is. Katrijn Van Bouwel ken je vast als actrice. In haar debuutroman onderzoekt ze hoe een jonge vrouw ontdekt dat alleen zijzelf zin kan geven aan haar leven. Bekijk het hier.

Witte Raaf – Bram Dehouck

Nick Farkas is de golden boy, maar al snel blijkt dat hij een manipulerende sociopaat is. Hij komt met alles weg, tot zijn vrouw wordt vermoord. Dehouck won al tweemaal de prijs voor beste thriller in Nederland. Hij schrijt atypische misdaadromans waarin je ook nu sympathie begint te koesteren voor… op wraak beluste mensen. Bekijk het hier.

Het Verborgen Leven van Eurídice Gusmão. – Martha Batalha

Eurídice is te snel getrouwd. Als haar man tijdens hun huwelijksnacht geen bloed op de lakens ontdekt, schreeuwt hij moord en brand. Maar als ze zwanger blijkt te zijn, gaat de storm weer liggen. Echt tevreden is Eurídice niet met haar man en familie. Haar zus Guida is een alleenstaande moeder, beide zussen zijn eigenwijs en temperamentvol. Schrijven is het enige wat Eurídice tot rust kan brengen, terwijl Guida dan weer omringd wordt door een stoet extravagante lui. Als je er één keer in begint, laat dit verhaal je niet meer los: sterke vrouwen, dwarse mannen, passie en een flikse scheut humor. De Zuid-Amerikaanse roman is nog lang niet dood. Bekijk het hier.

De Rustelozen – Linn Ullmann

Linn Ullmann is de dochter van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman en de Noorse actrice Liv Ullmann. Zelf is ze een schrijfster met wereldfaam. Haar ouders bleven maar vijf jaar samen, maar ze heeft altijd een warm contact gehad met haar vader. Tegen andere kinderen zei ze ooit: “Mijn vader heeft vierhuizen, twee auto’s, vijf echtgenotes, één zwembad, negen kinderen en één bioscoop.” Deze prachtige autobiografische roman gaat over het leven en de liefde van een vader, moeder en dochter, en over hoe Linn maar niet kon wachten om volwassen te worden, terwijl haar ouders voor eeuwig speelse kinderen wilden blijven. Bekijk het hier.

Het moet nog ergens liggen – Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen komt met een betoverende dichtbundel waarin ze zowel over die ongrijpbare bijna mystieke ervaring van geluk dicht als over alledaagse uitroepen (‘Alles naar wens?’). Met speelse ernst, zo schrijft ze haar gedichten, en haar tekeningen maken deze bundel nog net iets eigenzinniger. Bekijk het hier.

De Laatste Donkere Dagen – Graham Moore

Hoe zag de wereld eruit voor de elektriciteit? Uitermate gevaarlijk als je deze thriller mag geloven. Anno 1888 willen in New York twee mannen, George Westinghouse en Thomas Edison, beiden het patent op de gloeilamp en elektriciteit. Inzet: 1 miljard dollar. Dat leidt tot juridische veldslagen, spionage én zelfs moord. Een meeslepende thriller die binnenkort ook wordt verfilmd met Eddie Redmayne! Bekijk het hier.

De Greppel – Herman Koch

Herman Koch is intussen een fenomeen met zijn typische spannende, herkenbare en tragikomische boeken. Hij scoorde al eerder met onder meer ‘Geachte Heer M’ en hij doet dat nu opnieuw met ‘De Greppel’. De burgemeester van Amsterdam vermoedt dat zijn vrouw vreemd gaat. Niet veel later meldt zijn 94-jarige vader hem dat hij samen met zijn vrouw uit het leven stapt. En dan duikt er ook nog die foto op waarop hij tijdens een betoging een politieman mishandelt. Je leest hoe een stabiele, tevreden man wordt meegezogen door angst en achterdocht. Of is dit een kans om opnieuw te beginnen? Bekijk het hier.

Winteruur – Wim Helsen

Met dit boek kan je alle teksten ontdekken die in het eerste seizoen van Winteruur, het literaire programma op Canvas, werden voorgelezen en wat de gast er tegen Wim Helsen zelf over vertellen. Vaak onthult zo’n zelfgekozen fragment uit de wereldliteratuur of zelfs een eenvoudig vers meer over deze bekende mensen dan een lang diepte-interview. Bekijk het hier.

De Bekeerlinge – Stefan Hertmans

‘De Bekeerlinge’ is net als het vorige boek van Hertmans, ‘Oorlog en Terpentijn’, een betoverend mooi verhaal. In de elfde eeuw verliest een christelijke jonkvrouw haar hart aan een joodse jongen. Hun liefde is verboden en ze moeten vluchten. Stefan Hertmans vertrekt van het woelige verleden van het dorpje in de Provence waar hij woont en waar mensen al eeuwenlang een schuilplaats zoeken, op de vlucht voor hun vervolgers. Volgens de overlevering ligt er zelfs een verborgen schat. Bekijk het hier.

Meer tips voor koude winterdagen

Deze Netflix serie wordt jouw nieuwe verslaving
5 series die je dit najaar moet zien