Nood aan cultuur? Deze 5 expo’s moet je nú zien

Van een twintigste verjaardag van het Gentse S.M.A.K. tot Brussels design op z’n best. Deze maand valt er opnieuw heel wat te beleven.

1. H.O.E.R.A

1. H.O.E.R.A

1. H.O.E.R.A

Ann Veronica Janssens, Untitled (Blue Glitter), 2015, Foto: Dirk Pauwels.

Naar aanleiding van zijn 20ste verjaardag stelt het Gentse S.M.A.K. 200 werken uit de eigen collectie tentoon. Vanaf 16 maart wordt het museum compleet ingenomen door een gecureerde selectie van bekende hedendaagse kunstwerken en nieuwe collectiestukken. Van Michaël Borremans tot Marlene Dumas; van Berlinde De Bruyckere tot Francis Bacon: maak je op voor een boeiende trip door de eigentijdse kunstgeschiedenis.

20 jaar S.M.A.K., De Collectie (1) | Highlights For A Future, S.M.A.K., Gent, 16 maart – 29 sep. 2019, smak.be

2. Marmer, muur & meer

2. Marmer, muur & meer

2. Marmer, muur & meer

Pieter Vermeersch, Untitled (2017), Solo House Office KGDVS.

Misschien zag je zijn ‘graduele’ schilderingen al op het plafond van het Brusselse Schuman-station of hoorde je van zijn buitenschilderwerk voor het Spaanse ‘Solo House’ van architectenbureau Office KGDVS. Zo niet, dan kun je het werk van Pieter Vermeersch binnenkort leren kennen in het Leuvense Museum M. Dat wijdt vanaf midden maart een solo-expo aan de Kortrijkzaan. Bezoekers mogen zich verwachten aan architecturale ingrepen in de museumruimtes, muurschilderingen en marmerexperimenten.

Pieter Vermeersch, Museum M, Leuven, 15 maart – 11 aug. 2019, mleuven.be

3. Bernard de Brusselaar

3. Bernard de Brusselaar

3. Bernard de Brusselaar

Bernard van Orley, Portrait de Marguerite D’Autriche © Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique / Koninklijke voor Schone Kunsten van België.

De werken van Bernard van Orley (1488-1541) werden vanuit alle hoeken van de wereld overgebracht voor de eerste grote monografie rond deze Brusselse renaissancekunstenaar. Hij was een voorloper van Breughel, werd geroemd om zijn schilderijen, glasramen en wandtapijten, en werkte in opdracht van de hoven van Margareta van Oostenrijk en Keizer Karel. Meer zin in Van Orley? Trek dan verder de hoofdstad in en ga zijn glasramen bekijken in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal.

Bernard van Orley, Brussel en de  Renaissance, BOZAR, Brussel, 20 feb. – 26 mei 2019, bozar.be

4. Designkoorts

4. Designkoorts

4. Designkoorts

Ellens Skulpturer © Puls Ceramics

Collectible, de Brusselse beurs rond hedendaags design, is dit jaar aan haar 2de editie toe en er worden een kwart meer exposanten verwacht dan in 2018. Een 100tal nationale en internationale galerieën, designers, aanstormende talenten en zelfs musea zullen tijdens dit vierdaagse evenement bijzondere meubelstukken, kunstwerken en sculpturen uit de 21ste eeuw in de kijker zetten.

Collectible, Vanderborght Building, Brussel, 14 – 17 maart 2019, collectible.design

5. Blikvangers

5. Blikvangers

5. Blikvangers

Karin Hanssen, ‘The Raft’, 2009, olieverf op doek 130 X 190 CM. © Karin Hanssen/Museum Helmond

De titel Returning the Gaze verraadt het al: het werk van Karin Hanssen draait om ‘de blik’. Het creatieproces van de Antwerpse kunstenares begint bij oude foto’s die ze vervolgens herinterpreteert en omzet in schilderijen. Op haar werken staan steevast mensen – voornamelijk vrouwen – centraal die ons doen stilstaan bij de manier waarop en de tijdsgeest waarin ze afgebeeld worden. In de Kunsthal van Helmond worden rond de honderd werken getoond die Hanssen tussen 1990 en nu maakte. Goed om te weten: wanneer de expo in Helmond afloopt, trekt de tentoonstelling verder richting het Cultuurcentrum van Mechelen.

Karin Hanssen, Returning The Gaze, Kunsthal Helmond, 12 maart – 10 juni 2019, museumhelmond.nl

Meer cultuur:

Tekst door: Cara Brems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content