Home Lifestyle Cultuur Onderzoek bewijst: boekenwurmen leven langer

Onderzoek bewijst: boekenwurmen leven langer

Onderzoek bewijst: boekenwurmen leven langer

Kun jij ook zo genieten van een goed boek? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mensen die boeken lezen, langer leven. Zo hebben mensen die meer dan 3,5 uur per dag lezen, 23% minder kans op een overlijden binnen de 12 jaar, dan mensen die niet lezen.

Het onderzoek werd gevoerd aan de universiteit van Yale. 3.635 participanten, allemaal ouder dan 50 jaar, werden opgedeeld in 3 groepen: mensen die helemaal geen boeken lezen, mensen die tot 3,5 uur per week in een boek lezen en mensen die meer dan 3,5 uur per week met hun neus in de boeken zitten.

Daaruit werden de volgende resultaten getrokken. Deelnemers die tot 3,5 uur per week boeken lezen, hadden 17% minder kans om te overlijden binnen 12 jaar, in vergelijking met de mensen die nooit boeken lezen. De deelnemers die meer dan 3,5 uur per week lezen, hadden zelfs tot 23% minder kans op een overlijden binnen de 12 jaar. In de praktijk komt het er volgens de onderzoekers op neer dat mensen die regelmatig een boek lezen gemiddeld twee jaar langer leven dan mensen die niet lezen.

Een goed excuus om dit weekend een boek te lezen.

Meer over boeken: