Wij Belgen kennen onze helden. Maar hoe is het met hun nageslacht gesteld? We maakten kennis met Joy Jouret (36), dochter van Plastic Bertrand en vroegen haar hoever de appel van de boom is gevallen.

Wie is Joy?

  • 36 jaar
  • Is hockeycoach, onder andere voor de nationale jongensploeg onder de 15
  • Heeft een partner en woont in Overijse
  • Dochter van de Belgische zanger en regisseur Plastic Bertrand (pseudoniem voor Roger Jouret)

Lijk je op je vader?

“We zijn allebei super enthousiast, creatief en nieuwsgierig naar alles. Ik heb politieke wetenschappen en journalistiek gestudeerd, maar ben nu bezig aan een studie psychologie, wat heel erg van pas komt bij mijn job als professioneel hockeycoach. Mijn vader is behalve zanger ook regisseur. Hij heeft daarnaast ook een moderne kunstgalerie gehad met de dochter van Marcel Broodthaers. En hij was producer voor traditionele Russische zangkoren en voor een Turkse zangeres. Maar mijn moeder is ook heel rock-‘n-roll. Ze zijn heel verschillend, maar na veertig jaar nog altijd bij elkaar. Nathalie Uffner (Brusselse comédienne en regisseuse, red.) zegt weleens tegen me: ‘Ik kan bijna niet geloven dat Lloyd en jij zo normaal zijn, met zulke bijzondere ouders!’”

‘Op een ochtend kwam ik thuis van een examen. Zij waren in de tuin aan het feesten en hadden alle meubels naar buiten gesleept. We hebben hetzelfde DNA, maar soms was ik de volwassene’

In welke zin is je jeugd anders geweest?

“Wij kwamen altijd veel beroemdheden tegen. Ik vond het bijvoorbeeld heel normaal om met de schaakkampioen Kasparov aan de eettafel te zitten. We zijn vaak verhuisd: als er geld binnenkwam, woonden we in mooie huizen, en als het minder ging, trokken we bij vrienden in hun appartement. Op mijn vijftiende was ik al heel sportief: ik speelde hockey in de nationale ploeg. Ik herinner me dat mijn ouders en hun vrienden om vier uur ’s morgens op potten en pannen aan het drummen waren, en ik degene was die zei dat ze moesten ophouden met die herrie. Op een ochtend kwam ik thuis van een examen aan de universiteit en zij waren in de tuin aan het feesten, een afterparty waarvoor ze alle meubels naar buiten hadden gesleept… We hebben hetzelfde DNA, maar soms was ik de volwassene.”

Joy-Jouret-Plastic-Bertrand

Wat voor vader was Plastic Bertrand?

“Hij was heel beschermend – als hij er was. Als het niet zo goed ging met zijn carrière, zagen we hem wat vaker. Op mijn dertiende wilde hij een keer veiligheidshalve mijn hand vastpakken op straat; hij had niet gemerkt dat ik geen kind meer was, maar een tiener was geworden! Hij is heel knuffelig. Hij houdt van ons, maar hij was niet zo’n vader die ons met de auto naar school bracht. En een beetje excentriek was hij ook: op een keer kreeg hij het plotseling in zijn hoofd om ons om 6 uur ’s morgens mee naar het bos te nemen, om naar de herten te gaan kijken – iets wat Lloyd en ik de normaalste zaak van de wereld vonden. Of hij riep ten onpas ‘Goal!’ als hij aan het hockeyveld stond. Hij is trots op mijn carrièreswitch, vooral omdat ik de enige vrouw tussen de mannen ben op dat niveau. Zo schattig, dan zegt hij: ‘Joy is fantastisch! Ze is kapitein van de nationale ploeg’, terwijl ik trainer ben…”

Heb je hem altijd beroemd geweten?

“Ja, ik ben vier jaar na Ça plane pour moi geboren. Mijn broer en ik vonden ‘die zingende, springende meneer op tv’ leuker dan de man die doodmoe thuiskwam van een tournee; we maakten een duidelijk onderscheid tussen de twee. Zijn roem zorgde soms voor rare situaties. Op mijn 18de ben ik een jaar land door Nieuw-Zeeland getrokken. Ergens op een eiland raakte ik aan de praat met een local, die mijn vader bleek te kennen. Meer zelfs; hij liet me zijn hele verzameling zien: posters, cassettes, platen, pins… Ik heb papa moeten bellen zodat die man hem gedag kon zeggen – een droom die uitkwam.”

Joy-Jouret-Plastic-Bertrand

Ben je er trots op dat je zijn dochter bent?

“Ik ben trots dat hij altijd zijn hart heeft gevolgd. Ook al was het niet altijd gemakkelijk, hij is vastberaden blijven doorgaan. In maart komt zijn tiende plaat uit, en het is best bijzonder dat iemand zo lang meegaat. De plaat past ook helemaal bij hem: Out of space!

Wat vind je zijn mooiste prestatie?

“Met Stars 80 maakt hij een fantastisch tournee door Frankrijk. Hij is een fan van David Bowie en zingt The Jean Genie, uit de tijd dat Bowie verliefd was op een man. Mijn vader zingt die song in een aansluitende glitter-jumpsuit en op hakken van twaalf centimeter. Ik vind het schitterend dat hij zoveel lef heeft en zijn androgyne kant durft te laten zien aan een publiek dat het niet verwacht.”

Wie is jouw grootste Belgische icoon?

Marcel Broodthaers en de surrealisten, om hun buitenissige kantje en hun creativiteit. Maar ook omdat ze grensoverschrijdend zijn en strijden tegen de gevestigde waarden.”

Meer interviews:

Tekst: Anne-Sophie Kersten, foto’s: Joy Jouret.