De winter hangt in de lucht en daar zijn wij eigenlijk best blij mee, want dan kunnen we het kacheltje aansteken, chocolademelk drinken en onder een knus dekentje kruipen met een goed boek. Wij hebben voor jullie zes boeken uitgekozen die jullie zeker moeten lezen tijdens de wintermaanden.

Het beste wat we hebben – GRIET OP DE BEECK

Lucas ontvlucht de raadzaal en rijdt naar de brug waar elk jaar zo’n veertien mensen afspringen. In dit eerste deel van haar trilogie onderzoekt Griet Op de Beeck op pure en fijngevoelige wijze het thema van beschadigde mensen, oud zeer en nieuwe troost. (Uitgeverij Prometheus)

Ik weet waar je woont – UNNI LINDELL

Vijftien jaar geleden verdween een zesjarige jongen. Inspecteur Marian Dahle, getraumatiseerd en aan de drank, heropent deze cold case. UnniLindell, de Noorse thrillerqueen, schrijft ingetogen en intelligente misdaadverhalen waarin ze omstandigheden en motieven haarfijn ontleedt. (Uitgeverij Q)

Zuivering – Tom Lanoye

Gideon maakt huizen schoon na branden, overstromingen of zelfmoorden.
Zijn nieuwe collega, een vluchteling, redt hem het leven. Gideon neemt de zorg op zich van Youssefs gezin, terwijl die op zoek gaat naar een beter leven. Lanoye vertelt met veel vuur en taalvaardigheid over het ‘nieuwe samenleven’ van ontheemde mensen(Uitgeverij Prometheus)

Kolja – Arthur Japin

De doofstomme Kolja wordt als kleine jongen door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en diens broer Modest geadopteerd. De ene is componist, de andere schrijver, en ze reizen met Kolja jarenlang door Europa. Als de componist onverwachts overlijdt, gaat de volwassen Kolja op onderzoek uit: was het cholera? Of toch zelfmoord? Door zijn handicap merkt Kolja dingen op die anderen ontgaan. Drie dagen heeft hij tot Tsjaikovski’s begrafenis en dat leidt tot onverwachte onthullingen. Arthur Japin is een geboren verteller en voert je mee naar tsaristisch Rusland en de fascinerende wereld van een van de grootste componisten en zijn entourage. Briljant, onrustig, homoseksueel: meer nog dan een historisch verhaal is dit een intiem en spannend portret van de complexe liefde tussen verschillende mannen. (Uitgeverij De Arbeiderspers)

De memoires van Norton, filosoof en hond – Håkan Nesser

Norton reisde elf jaar lang samen met schrijver Håkan Nesser (die je vast kent van zijn briljante thrillers) de wereld rond. In Central Park joeg hij ooit op ballen, op Gotland redde hij een vrouw. Norton vertelt hoe het is om met mensen samen te leven en filosofeert over dagelijks geluk en de vragen waar honden zoal mee worstelen. Het perfecte boek voor iedereen die de wereld door een hondenbril wil leren kennen. (Uitgeverij De Geus)

MAN O MAN – NATHAN VOS

Waarom zijn mannen gevoeliger voor zelfdoding? Nathan Vos verloor zijn verstandige en ogenschijnlijk gelukkige broer aan zelfmoord. Omdat mannen die drastische stap veel vaker nemen dan vrouwen, ging hij op onderzoek. Zijn belangrijkste conclusie is dat mannen moeilijker volwassen worden en daardoor niet leren hoe ze met anderen en met zichzelf moeten omgaan. Ze zoeken ook veel minder vaak hulp dan vrouwen. Nathan vertelt het verhaal van zijn broer en lotgenoten en geeft aan hoe je als man met falen, pijn en problemen kunt leren omgaan zonder meteen voor een radicaal einde te kiezen. Een eyeopener. (Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar)

Door: Johanna Spaey

Lees ook: