Hoewel The Crown met alweer een nieuw seizoen een van Netflix’ populairste reeksen is, uiten weinig mensen zich vandaag nog openlijk als fans van onze koningshuizen. Wij vonden drie dertigers die met plezier het stof van het oubollige imago van de royaltylover af blazen.Vandaag: blogster Jelka Van Duyse (33). Al zeven jaar volgt Jelka de activiteiten van koningin Mathilde op de voet. Op de blog ‘Modekoningin Mathilde’ analyseert ze de kleerkast van onze vorstin en combineert ze haar voorliefde voor royals met haar passie voor mode.

“Mijn interesse in ons koningshuis moet begonnen zijn bij het huwelijk van Filip en Mathilde in 1999. Ik was twaalf, een leeftijd waarop ik nog erg gevoelig was voor zo’n sprookjesachtig verhaal. Sindsdien ben ik hen eigenlijk altijd blijven volgen. Toen ik aan de universiteit ook meer geïnteresseerd geraakte in mode, besloot ik artikels te beginnen schrijven over Mathilde. Er waren op dat moment al verschillende websites gewijd aan andere royals, zoals Kate Middleton of koningin Máxima. Waarom werd er niet geschreven over onze prinses? Ik kreeg een rubriek op een website over de Nederlandse koningin. Als bij toeval werd twee maanden later de troonwissel aangekondigd. In 2014 besloot ik uiteindelijk mijn eigen website op te starten.”

“De Monarchie blijft een wereld die tot de verbeelding spreekt, een gegeven dat royals zelf ook zeer bewust in stand houden”

“Bij elke officiële activiteit die Mathilde uitvoert, schrijf ik een artikeltje waarin ik mensen bewustmaak van het werk dat de koningin doet, en ontleed ik daarbij haar hele outfit. Wat springt in het oog? Wie is de ontwerper? Welke accessoires draagt ze? Heeft ze het al eerder aangedaan? Mathilde draagt meestal ontwerpen van een specifieke Belgische ontwerper, Edouard Vermeulen, de Brusselse couturier van het modehuis Natan. Aangevuld met outfits van Dries Van Noten scoort ze dan ook zeer goed op vlak van Belgische mode. Ze is natuurlijk wat ouder dan ik, waardoor ik niet echt jaloers ben op haar kledingkast. Het is dus zeker niet zo dat ik haar outfits kopieer: ik draag zelf liever frivolere kleren.”

Elisabeth als troef

“Ik bewonder de moeite die onze koning en koningin doen om de cohesie binnen het land te bewaren. Ze zetten initiatieven op poten om bruggen te bouwen tussen de gemeenschappen. Dat vind ik cool, zeker in een land waar mensen eigenlijk niet staan te springen om hun aanwezigheid. Ze hebben niemand die hun rol verdedigt, maar ze doen het uiteindelijk toch maar. Het is en blijft een wereld die tot de verbeelding spreekt, een gegeven dat ze ook zeer bewust in stand houden. Het mythische en onbereikbare van de monarchie is een van de belangrijkste redenen waarom ze mensen blijft aanspreken.”

“Ik voel dat Elisabeth een interessantere kledingstijl gaat ontwikkelen dan haar moeder. Ik zie nu al aan haar outfits dat ze simpelweg draagt wat ze wil dragen”

“Momenteel is prinses Elisabeth in mijn ogen dé troef van de monarchie. Ik volg haar eigenlijk met meer belangstelling dan Mathilde, omdat ik voel dat zij een interessantere kledingstijl gaat ontwikkelen dan haar moeder. Ik zie nu al aan haar outfits dat ze simpelweg draagt wat ze wil dragen. Ze experimenteert met ontwerpers, maar draagt evengoed kledij van grote ketens. Het duurt nog een paar jaar vooraleer ze officiële activiteiten gaat uitvoeren, maar ik kijk ernaar uit om haar te volgen in de toekomst. Ik heb alleen nog geen oplossing gevonden voor mijn website. Momenteel vormt Elisabeth een vaste rubriek, maar misschien moet ik dan een tweede site starten? Enfin, daar zal ik met andere woorden nog eens goed over moeten nadenken (lacht).”

Meer lezen over het koningshuis en royalty:

Tekst: Jorik Leemans. Beeld: Liesbet Peremans.