Hoewel The Crown met alweer een nieuw seizoen een van Netflix’ populairste reeksen is, uiten weinig mensen zich vandaag nog openlijk als fans van onze koningshuizen. Wij vonden drie dertigers die met plezier het stof van het oubollige imago van de royaltylover af blazen. Vandaag: journaliste Laura Vansweevelt (30). Nog voor ze journaliste werd, smulde Laura al van de smeuïge verhalen die zich achter de gesloten paleisdeuren van de grootste vorstenhuizen plaatsvonden.

“De eerste keer dat ik mijn moeder zag huilen, zat ze voor de televisie. Ik was zeven en ik begreep niet goed wat er gaande was. Het nieuws toonde een massa mensen op straat en een auto die als een accordeon in elkaar gedeukt was. Het bleek dat prinses Diana overleden was. Het is niet zo dat mijn moeder per se een grote fan was, maar ik denk dat het haar raakte als jonge moeder. Het feit dat ze huilde voor een vrouw die ze nooit in het echt had gezien, is me altijd bijgebleven.”

“Pas toen ik ouder was, begreep ik waarom het verhaal van Diana mijn mama zo had aangegrepen. De tunnel in Parijs, de massa paparazzi,… het blijft een raar verhaal. Het is een wereld die ontzettend ver van je bed is en waar veel achter gesloten deuren plaatsvindt. Zo is het officiële verhaal achter de dood van Grace Kelly dat ze een beroerte kreeg achter het stuur, maar er doet ook een versie de ronde dat haar zestienjarige dochter aan het rijden was en per ongeluk een ravijn in reed. Dat soort verhalen vind ik zo fascinerend. Niet dat ik een soort assepoestercomplex heb, maar het is zo’n mysterieuze wereld die me erg intrigeert.”

“Ik was volledig starstruck toen ik Charlotte Casiraghi daar zag zitten”

“Elk koningshuis bulkt van de verhalen. Zo was de vader van Máxima een corrupte Argentijnse politicus en begon de Noorse prinses Märtha Louise na haar scheiding van de omstreden auteur Ari Behn te daten met een zwarte sjamaan. Het toppunt was uiteraard Meghan Markle, een actrice uit Californië die door een blind date de vrouw werd van de Britse prins Harry. Als journaliste heb ik verslag mogen uitbrengen van hun huwelijk. Dat was zonder twijfel een van de hoogdagen van mijn journalistieke carrière.”

Starstruck op de paardenjumping

“Mijn favoriete prinses blijft echter Charlotte Casiraghi van Monaco. Op mijn negentiende moest ik als studentenjob opdienen op een jumpingwedstrijd in Antwerpen. Ik had niets met paarden en had na een halfuur al rugpijn van de hoge hakken op de houten ondergrond. Toen ze mij vroegen of ik champagne kon brengen naar een bepaalde tafel, zag ik plots Charlotte daar zitten in haar paardrij-outfit. Ik heb uit nervositeit de fles in de handen van een collega geduwd. Anders zou ik sowieso die champagne per ongeluk in haar schoot gekieperd hebben. Ik was starstruck, terwijl niemand van mijn collega’s begreep waarom. Voor mij was het alsof ik Britney Spears ontmoette. Ik heb haar dus van een afstand bewonderd tot ik onder mijn voeten kreeg, omdat ik niet verder werkte ( lacht).”

“Als journaliste mocht ik verslag uitbrengen van het huwelijk van Harry en Meghan. Dat was zonder twijfel een van de hoogdagen uit mijn carrière”

“Hoewel ik niet zal ontkennen dat ik graag schandaalverhalen lees, ben ik het niet eens met de bagger die royals vaak door de tabloids over zich heen krijgen. Soms brengen ze zelfs compleet verzonnen verhalen. De slinger mag niet doorslaan en het breekt mijn hart als ik bijvoorbeeld lees dat Meghan en Harry letterlijk het land moesten ontvluchten. Daar stond ik niet achter voor ik journalist werd, en nu zeker niet. Hoewel we allemaal graag interessante verhalen lezen, moet het toch een beetje plezant blijven, hé.”

Tekst: Jorik Leemans. Beeld: Liesbet Peremans. 

Meer lezen over royalty en het koningshuis: