Al sinds de verschijning van het derde seizoen van de Britse hitreeks The Crown op Netflix afgelopen november was het voor fans reikhalzend uitkijken naar het vervolg op de waargebeurde familiesaga. Normaal gezien zou het seizoen sneller dan de vorige in rij volgen, ware het niet dat corona en lockdown daar een stokje voor gestoken hebben. Wanneer we het volgende seizoen dan eindelijk kunnen verwachten? Wie er zoal in meespeelt? En welke bijzondere fragmenten er op ons liggen te wachten? Alle wetenswaardige feitjes over het vierde seizoen van The Crown op een rij!

Wanneer komt het vierde seizoen op Netflix?

Hoewel Peter Morgan, schrijver van de serie, initieel beloofd had dat het vierde seizoen van The Crown sneller dan alle andere voorgaande seizoenen op het derde zou volgen, is niet zeker of hij zich gezien de huidige lockdown en corona-maatregelen nog aan die belofte zal kunnen houden. Wat wél zeker is, is dat de crew al voor de lockdown aan het filmen was. Hopelijk kan de vierde reeks afleveringen rond de Britse koninklijke familie eind 2020 alsnog op de buis verschijnen.

Josh O’Connor, de acteur die in het derde seizoen al de jonge Charles vertolkte en dat ook weer zal doen in het vierde seizoen, is er alvast van overtuigd dat dat wel moet lukken.

Het verhaal van het vierde seizoen?

In het derde seizoen van The Crown zagen we, naast een koningin van middelbare leeftijd, ook een jonge prins Charles en prinses Anne opduiken. We krijgen als kijker een beeld op hun late tienerjaren en op hoe het is om jong te zijn én lid van de Britse koninklijke familie. Ook reeds in beeld in seizoen drie: een jonge Camilla Parker Bowles. In het vierde seizoen van The Crown, zullen we te zien krijgen hoe Charles niet kan trouwen met zijn ‘grote liefde’, en komt Diana Spencer, Princess of Wales, voor het eerst in beeld.

Het verhaal zal de jonge prins en prinses volgen tijdens de allereerste jaren van hun relatie. Ook de introductie van Diana in de Britse koninklijke – met alle problemen en worstelingen van dien – en haar prachtige publieke intrede vormen een van de voornaamste verhaallijnen van het seizoen. Waar de makers van de reeks tijdens de vroege jaren van Diana vooral op willen inzoomen, is op de innerlijke tweestrijd die leeft bij de jonge prinses.

Terwijl Diana als jong meisje nog volop zoekt naar de uitdrukking van haar eigen unieke en sterke persoonlijkheid, worstelt ze tegelijkertijd ook met het ‘decorum’ van de koninklijke rol waarin ze geduwd wordt. Ook het uitbouwen van een goede relatie met haar schoonfamilie – vooral die met de koningin danloopt niet van een leien dakje. En ook de relatie met haar eigen man Charles loopt – zoals het publieke geheim luidt – maar stroef.

Wie we te zien zullen krijgen in het vierde seizoen?

In het vierde seizoen vooral veel bekende gezichten: we zullen voornamelijk de cast zien terugkeren die ook al dienst deed als ‘royal family’ in het derde seizoen van de reeks. De Queen herself zal nog steeds meesterlijk vertolkt worden door Olivia Colman, en ook Tobias Menzies zal terugkeren in de rol van prins Philip. Helena Bonham Carter mag nog steeds in de huid kruipen van de getormenteerde prinses Margaret en Josh O’Connor blijft aan als prins Charles.

Naast Camilla Shand (gespeeld door Emerald Fennel), zal er in het vierde seizoen dus nog wel één andere belangrijke figuur aan diens zijde verschijnen: prinses Diana. Welke actrice de eer te beurt valt de majestueuze rol van the people’s princess neer te zetten? De Britse actrice Emma Corrin! De jonge, blonde tot nu toe vrijwel onder de radar gebleven actrice vertoont opmerkelijke gelijkenissen met wijlen de moeder van prins Harry en prins William. Corrin zal de rol van prinses Diana op zich nemen van diens 18de tot haar 22ste levensjaar.

Nog meer opmerkelijke rollen en figuren?

Naast Corrin zullen er in het vierde seizoen echter nog twee opmerkelijke verschijningen de revue passeren. Zo zal ook de ‘iron lady’ van de Britse politiek, Margaret Thatcher in dit seizoen haar opwachting maken. De actrice die die complexe rol voor haar rekening mag nemen, is niemand minder dan Gillian Anderson – onder meer bekend van haar recente rol als geestige en eloquente sekstherapeute en moeder van de jonge Otis in de Netflix-hitreeks Sex Education en van haar rol als Scully in The X-files natuurlijk.

Anderson laat weten erg blij te zijn om vorm te mogen geven aan de controversiële en complexe figuur van Thatcher: “Thatcher was ongetwijfeld formidabel en ik ben blij dat ik voor mijn rol de diepte in mag duiken en haar personage kan onderzoeken – ook onder dat eerste oppervlak. Door die verdieping ben ik gaandeweg verliefd geworden op het icoon achter het gezicht: een figuur die hoe je het ook draait of keert toch haar stempel gedrukt heeft op een heel tijdperk.”

Goed nieuws voor Claire Foy-fans: ook de jonge queen keert terug

Ook voor fans van Claire Foy – de actrice die koningin Elizabeth mocht vertolken in haar jonge jaren in het eerste en tweede seizoen van de reeks, maakt opnieuw haar opwachting. Niet in een andere rol uiteraard, maar wel via een uitgebreide flashback. Ergens in het vierde seizoen wordt er namelijk teruggeblikt op een speech die de jonge koningin op haar 21ste gaf op een reis naar Zuid-Afrika. Foto’s van op de set tonen de flamboyante Foy al in een zedige witte jurk en een parelketting achter het spreekstatief.

Geen Tampon-gate voor prins Charles en Camilla Parker Bowles

Een stukje uit de geschiedenis dat we niet te zien gaan krijgen in het vierde seizoen, is de zogenaamde Tampon-gate: een naam die de Britten bedacht hebben voor een schandaal dat zich afspeelde tussen prins Charles en Camilla Parker Bowles ten tijde van zijn huwelijk met prinses Diana. Tijdens een telefoongesprek met Camilla dat uitlekte nog voor de prins officieel van Diana gescheiden was, zou Charles ettelijke ‘plastische’ openbaringen gedaan hebben.

Zo vertelde hij Camilla dat hij eigenlijk gewoon ‘in haar broek zou willen leven’. Want: ‘dat zou zoveel makkelijker zijn‘, zo klonk het. Waarna de prins vervolgens ook nog toevoegde dat hij eigenlijk een ‘Tampax-tampon‘ zou moeten zijn – een beeld dat de Britse publieke opinie daarna nog maar moeilijk kon vergeten.

“We doen niet het tampontelefoontje”

De reden waarom een van de beruchtste stukjes uit de Britse koninklijke geschiedenis niet aan bod komt in de verfilming van die geschiedenis? Omdat Josh O’Connor, de acteur die de rol van de jonge prins Charles vertolkt, het niet zag zitten om die scène te spelen. “Een van de eerste dingen die ik zei toen ze me de rol van Charles aanboden, was: we doen niet het tampontelefoontje“. En zo geschiede.

Hoe de acteur zich voor de rest verhoudt tegenover zijn personage. “Op het einde van seizoen drie kampt Charles duidelijk met een onderliggend gevoel van woede en frustratie dat hij niet is kunnen trouwen met de persoon die hij het liefde zag, omwille van zijn afkomst. Hopelijk hebben de kijkers in seizoen drie vooral medelijden met Charles. In seizoen vier gaan we dat mogelijk veranderen. In elk geval: in het volgende seizoen brengen we een kant van de prins in beeld die je nog niet eerder in de serie zag terugkomen.

Hoe belangrijk is de rol van Diana voor de reeks?

Die blijkt (gelukkig) dan weer van het grootste belang. “De figuur van Diana zal een van de grootste plotlijnen uit het vierde seizoen zijn”, zo laat Peter Morgan horen. “Niet alleen zien we hoe de prinses haar intrede maakt in het publieke leven, maar ook hoe ze haar eerste belangrijke buitenlandse reizen in de rol van ‘Britse Royal’ beleeft. Om de complexe rol van the people’s princess op een behoorlijke manier neer te zetten, hadden we een betoverende jonge steractrice met een buitengewone allure en uitstraling.”

Die actrice moest immers niet alleen het immer charmante en komische rolletje van Diana als ‘sociale exhibitionist’ en ‘innemende flirt’ op het publieke toneel op wonderbaarlijke wijze kunnen neerzetten, ze moest ook diep kunnen graven om de eenzaamheid, de wanhoop en de neiging tot zelfbeschadiging van de prinses op haar dieptepunt in beeld te kunnen brengen. “Met Emma Corin hebben we die perfecte en veelzijdige jonge Diana gevonden.”

Meer lezen over The Crown of andere films en series op Netflix: