Tijd voor ontspanning, tijd voor avondje cinema. Inspiratie nodig? Onze man tipt dé films die je niet wilt missen.

Little Women

Nadat ze met haar voortreffelijke regiedebuut Lady Bird de acteerprijzen aan elkaar reeg, trok regisseuse en actrice Greta Gerwig zich twee weken terug in een boshut. Ze vroeg zich af of ze wel uit het juiste hout was gesneden om de romanklassieker uit 1868 van Louisa May Alcott te vertalen naar het witte doek. Die draait rond de vier zusjes March, die opgroeien in het conservatieve Amerika van voor en na de burgeroorlog, toen vrouwen nog onder druk stonden om huisvrouw te spelen. Er zijn al tig filmversies gemaakt van dit klassieke verhaal, maar deze wordt ongetwijfeld beter dan alle andere. En dat zeggen we heus niet alleen vanwege de acteurs die erin meespelen ( Timothée Chalamet,  Emma Watson,  Meryl Streep,  Saoirse Ronan en Laura Dern). In de nacht van 9 op 10 februari weten we met hoeveel Oscars ze naar huis gaan.

Vanaf 19 februari in de bioscoop

Official Secrets

Katharine Gun was in 2003 weken voorpaginanieuws omdat ze als vertaler bij de Britse geheime dienst een Amerikaans document over de invasie van Irak had gelekt aan de pers. Het spannende verhaal vormde de basis voor Official Secrets, waarin Keira Knightley in de huid van de idealistische klokkenluidster kruipt.

Vanaf 5 februari in de bioscoop

Muidhond

Een jonge zedendelinquent heeft moeite om zijn seksuele gevoelens in toom te houden bij zijn kersverse tienjarige buurmeisje aan zee. De jonge acteerbelofte Tijmen Govaerts, eerder ook te zien in Girl, waagt zich aan een erg uitdagende rol als de zachtaardige veroordeelde met verboden verlangens in deze opzienbarende film van regisseuse Patrice Toye ( Rosie, Little Black Spiders).

Vanaf 29 januari in de bioscoop

1917

In dit meeslepende oorlogsdrama krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay; bekend van Captain Fantastic) en Blake (Dean-Charles Chapman; van Game of Thrones) een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog, moeten ze in een race tegen de klok vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer.

Vanaf 8 januari in de bioscoop

PROXIMA

Eva Green schittert in dit intieme ruimtedrama als astronaut Sarah, die zich klaarmaakt voor een reis naar het International Space Station. Als enige vrouw in een mannenbastion worstelt ze met de balans tussen werk en privé als ze haar dochtertje moet achterlaten. Relevante thema’s, als je het ons vraagt.

Vanaf 27 november in de bioscoop

 

Meer tips voor ontspanning:

(Tekst: Andreas Ilegems – Beeld: Getty)