Ze combineren intelligentie en stijl met glans, gaan voor ‘hun ding’ en hebben een warm hart. Elke maand selecteert de redactie één bekende vrouw die belichaamt waar Feeling voor staat. Deze maand is dat radio- en televisiepresentatrice Sofie Lemaire.

Wie is Sofie?

  • 38 jaar, samen met artdirector Ludovic Beun, mama van Gust (8).
  • Studeerde woordkunst aan Studio Herman Teirlinck, ging daarna, in 2005, aan de slag bij de VRT.
  • Was op Studio Brussel o.a. te horen in de De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, Spelen met Sofie en Vrienden van de Radio.
  • Was een van de gezichten van het praatprogramma De Kruitfabriek op VIER, maakte – ook bij Woestijnvis – het VIER-programma Bloot en Speren en presenteerde Culture Club en Meer vrouw op straat op Canvas .
  • Je kunt haar elke werkdag horen van 10 tot 12 uur in De Wereld van Sofie op Radio 1.

De favorieten van Sofie

Wat me nu bezighoudt: Mijn outfit voor de presentatie van de Ultimas ( de Vlaamse Cultuurprijzen, red.). Ik heb al sinds mijn puberteit complexen over dertig delen van mijn lichaam, waardoor mijn band met kleren, mode… wat vertroebeld is. Het zit in mijn hoofd, ik weet het. Beroepstechnisch moet ik er wel mee bezig zijn, dus speur ik duizenden websites af, laad ik veertig winkelmandjes in, om vervolgens zotgedraaid de zoektocht op te geven en de volgende dag opnieuw te beginnen. Vreselijk.

Nieuws dat me heeft aangegrepen: De oorlog in Oekraïne raakt me heel erg. Het voelt bevreemdend om zo’n conflict (waar mijn generatie tot voor kort enkel over las in de geschiedenisboeken) zich live te zien ontwikkelen. Ik vind het razend interessant en bijzonder angstaanjagend tegelijk. Voor het eerst worstel ik ook met mijn eigen nieuwsconsumptie. Ik wil van alles op de hoogte zijn, maar voel dat het nieuws af en toe weegt op mijn gemoed, dus voor het eerst ooit, ben ik ook af en toe een nieuwsmijder.

De laatste film/serie die ik geweldig vond: Heel erg genoten van Sex Education, Euphoria, Scenes from a Marriage en The Serpent.

Favoriete acteur/actrice: Leonardo DiCaprio is de aller-, allerbeste en ik was ook zeer onder de indruk van de subtiliteiten in het spel van Jessica Chastain in Scenes from a Marriage.

Een mooi cadeau: Een goed etentje met vrienden. Daar kan ik zo geweldig van genieten!

Een onvergetelijke plek: Onlangs gaan wandelen langs de levadas (netwerk van irrigatiekanalen, red.) in Madeira met waanzinnige zichten op zee, en tussen de meest magnifieke mimosabomen. Indrukwekkend. Ik ga zeker terug voor de langere tocht.

De bekende gasten op mijn droomdiner: Cabaretier Hans Teeuwen, auteur Bill Bryson en Beyoncé. Drie totaal verschillende mensen die ik alle drie om een andere reden bewonder. Botsende persoonlijkheden waarschijnlijk ook wel; daarom dat ik er beter bij ben in de hoedanigheid van vlieg op de muur. (lacht)

Een nieuw inzicht: Ik ben anders beginnen te denken over wat ik belangrijk vind. Ik leer hoe langer hoe beter wat mij energie geeft en wat mij energie kost. Ik denk niet meer in ‘wat ik niet zou mogen missen’, ik denk vooral aan ‘waar ik iets aan zou hebben’.

Het moeilijkste aan de liefde: De ander blijven ontdekken. De overtuiging dat je ‘wel weet hoe de ander is’, vind ik een verraderlijke valkuil. Ik trap er weleens in.

Favoriete outfit: Eenvoudige, effen, gemakkelijke kledij. Ik hou niet van froezels, blink of prints, dus je treft me meestal in effen basisstukken aan.

Favoriete beautyproducten: Ik heb vooral veel haarproducten. Ik zoek al jaren naar de juiste oplossing om mijn fijne haren iets meer schwung en volume te geven. Voorlopig ben ik zeer tevreden over de Aveda Shampure droogshampoo en de Kevin Murphy Ever. Thicken.

Hoe ik fit blijf: Ik sta geregeld op de loopband, op de crosstrainer en minstens één keer per week doe ik een work-out van mijn FitOn-app.

Must-follow op Instagram: Ik probeer zo weinig mogelijk op Instagram te gaan. Om een of andere reden maakt die app mij doodongelukkig, dus ik probeer er weg te blijven. TikTok is veel meer mijn ding.

Grootste angst: Om mensen om mij heen te verliezen aan een wrede ziekte.

Favoriet restaurant: Sinds ik ‘op den buiten’ woon, verlang ik heel vaak naar goede sushi en sashimi, zoals bij Izumi of Ko’Uzi in Antwerpen. Ik kijk ook uit naar een etentje in Bar Bask in Gent, dat naar verluidt fenomenaal goed is.

Dagelijkse kost: Onze dagelijkse kost komt doorgaans uit de Foodbag en wisselt dus elke week. We hebben al alle maaltijden aan huis geprobeerd en bij deze zijn we blijven hangen.

Het laatste boek dat ik geweldig vond: Binnenin beginnen van Els Heene. Ze is al een aantal keren te gast geweest in ons radioprogramma en stuurde me onlangs haar boek op. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het deed me wat denken aan de podcast Where Should We Begin? van Esther Perel.

Guilty pleasure: Zodra ik eens een avondje alleen thuis ben, stop ik goedkope diepvriespizza in de oven en eet ik die met een pintje voor tv op.

Kunstwerken op mijn wishlist: Ik zou heel graag een groot werk van Ben Sledsens in huis kunnen ophangen. Aan muren geen gebrek, maar we zullen nog eventjes moeten sparen.

Slechte gewoonte waar ik van af wil: Mijn gsm bovenhalen zodra ik één seconde ergens stilzit. Ik merk dat ik het onbewust doe, de hele dag door. Vooral wil ik het afleren om mijn zoon niet te laten opgroeien met een moeder die altijd achter een scherm verstopt zit.

Dit doe ik voor de planeet: Ik probeer zo bio mogelijk te kopen: lokaal en seizoensgebonden. Wat ik mooi vind, koop ik tweedehands indien mogelijk. Ik probeer bewust te tuinieren (lees: de natuur zo veel mogelijk zijn gang laten gaan, lekker lui…). Mijn bijdrage zit ’m in de vele kleintjes, die hopelijk ergens een verschil maken. Daarnaast wens ik ons allen een iets daadkrachtiger beleid toe, dat uiteindelijk hét verschil zal maken.

Beste opvoedtip: Ontken de gevoelens van je kindje niet. Of duw ze niet weg. Een huilbui of woedeaanval gaat veel sneller voorbij, als je rustig even wat tijd en ruimte geeft voor de eerste grote emotie. Daarna kun je beginnen te praten met elkaar.

Musea op mijn verlanglijstje: Ik wil al superlang eens naar Museum Voorlinden, maar om een of andere reden is het er nog nooit van gekomen.

Memorabele podcasts: Ik verslind podcasts en heb er dus al gigantisch veel gehoord. Uit het blote hoofd, zou ik nu aanraden: Hollywood Con Queen (Chameleon), The Ballad of Billy Balls, Welcome to Your Fantasy, My Dad Wrote A Porno, Where Should We Begin?, Beautiful Anonymous, Heavyweight…

Een programma dat ik graag zou presenteren: De programma’s die ik graag zou presenteren, die probeer ik ook daadwerkelijk te ontwikkelen én te presenteren. Da’s tot nu de leidraad in mijn loopbaan geweest. Ik ben op dit moment dolgelukkig als presentator van De Wereld van Sofie. Zodra een nieuw idee me komt verleiden, ren ik daar weer achteraan. Maar ’t zal een sterk idee moeten zijn, om me nu van deze job weg te halen.

Waar ik spijt van heb: Te veel dingen. Ik stuntel mezelf een weg door het leven en denk nagenoeg constant: ‘Lemaire toch’. Maar ik probeer dat tegelijk mild te benaderen, in de veronderstelling dat wel meer mensen dat zullen ervaren. Toch?

De ultieme verwennerij: Dessertjes en koeken. Ik ben bereid bepaalde specifieke koeken voorgoed af te staan, mocht iemand mij met geweld bedreigen, maar álle zoetigheden uit het leven weren… Dat zou ik heel droevig vinden.

Als ik niet deed wat ik doe, zou ik: Ik ben geneigd ‘psycholoog’ te antwoorden, of ‘historicus’, maar dat zijn misschien vooral interesses van nu. Het lijkt me gemakkelijker te zeggen wat ik nooit geweest zou zijn: fiscalist. Verzekeringsmakelaar. Notaris.

Hoe we de wereld beter kunnen maken: Ik geloof dat veel miserie gecreëerd wordt door mensen die niet goed in hun vel zitten. Grondige investeringen in mentaal welzijn lijken me onontbeerlijk voor een mooiere wereld.

Bekijk hier de favorieten van Sofie

Favoriete outfit: effen basisstukken

Collectors Club, € 245. Shop het hier.

Favoriete outfit: effen basisstukken

Flippa K, € 645. Shop het hier.

Favoriete outfit: effen basisstukken

Flippa K, € 495. Shop het hier.

Favoriete outfit: effen basisstukken

Xandres, € 149. Shop het hier.

Favoriete beautyproducten: droogshampoo

Aveda, € 32. Shop het hier.

Favoriete beautyproducten: Ever Thicken

Kevin Murphy, € 28. Shop het hier.

Favoriete film: Scenes from a marriage

Onvergetelijke plek: Madeira

Levadas-wandelroute in Madeira

Musea op haar verlanglijstje: Museum Voorlinden

Laatste boek dat ze geweldig vond: Binnenin beginnen

Binnenin beginnen van Els Heene

Kunstwerk op haar wishlist: Ben Slendsens

Droomdiner met: Hans Teeuwen

Droomdiner met: Beyoncé

Lievelingseten: sushi

Haar favoriete restaurants zijn Izumi en Ko’Uzi in Antwerpen.

 

Lees ook:

Tekst door An Brouckmans