Alle bossen en parken uit de wijde omgeving inmiddels wel gezien? Geen nood want ook in tal van onze steden en dorpen kan je prachtig wandelen. Zin in een streepje cultuur op je pad: kies dan voor een wandeling tussen kunst in openlucht. Van installatie-kunst in Borgloon, tot raamkunst in Kortrijk en een architectuurwandeling door de Hortawijk in Brussel: de mooiste kunstroutes op een rij!

1. Lichtkunst in Knokke-Heist

Voor het derde jaar op rij kan je tijdens de donkere decembermaand (ja zelfs in coronatijden) in Knokke-Heist terecht voor een wonderbaarlijke lichtkunstwandeling. Voor hun werken lieten de deelnemende kunstenaars zich dit jaar inspireren door vermaarde meesters uit de kunstgeschiedenis en grote kunststromingen. Trek door de stad en ontdek eigenhandig om welke grootmeesters het gaat. Leuke extra voor mensen met kinderen: voor de allerjongsten onder ons is er zelfs een heuse zoektocht uitgewerkt.

Niet zo’n fan van licht, maar wel van kunst in openlucht? Ook dan zit je in Knokke-Heist gebeiteld trouwens. Via hun ‘Instagram-route: de wintereditie’ kan je ook in de koudste periode van het jaar met een kaart in de hand op zoek naar de mooiste Instagramwaardige plekken in de stad, zorgvuldig voor je uitgekozen door bekende influencers met oog voor detail.

Light ART, op 5-6, 12-13, 19-23, 25-30 december & 1-3 januari. Meer info: Toerisme Knokke-Heist

2. Behind the glass: kunst vanachter het raam

Toen mensen tijdens de eerste lockdown een tijdje geen museums meer konden bezoeken, kwam kunstenaar Jonas Vansteenkiste met een oplossing: waarom van onze straten niet één groot openluchtmuseum maken. Onder de toepasselijke titel ‘Behind The Glass’ zette de beeldend artiest vanuit zijn kot dan ook de eerste ‘corona-quarantaine-expositie’ op touw. Daarvoor riep hij kunstenaars overal ter wereld op om een stukje kunst voor hun raam te plaatsen om kunst op die manier letterlijk naar ‘de man op straat’ te brengen.

Met zijn raamtentoonstelling wil Vansteenkiste de ‘glazen wand’ tussen toeschouwer en het kunstwerk zelf zoveel mogelijk laten vervagen en de kunst-spotters de wereld van het kunstwerk binnentrekken. Dat de tentoonstelling een groot succes werd, mag duidelijk zijn: in de eerste vijf dagen na de oproep van de Kortrijkenaar volgden er wereldwijd al meer dan 70 kunstenaars die elk voor of in hun raam en venster een stukje kunst tonen. Onder meer in Skopje, Stockholm, New York en Sydney zijn werken te bewonderen.

Liggen de kunstwerken te ver uit je buurt of wil je er meer uitleg bij? De curator verzamelt alle deelnemende werken ook online.

Wil je zelf ook deelnemen? Ook dat is een optie: volg de instructies hieronder en stuur een mailtje naar jonas.vansteenkiste@gmail.com. 

3. Urban Art Tour: street art in de Leuvense binnenstad

Wie in Leuven en omstreken woont, kan misschien de zoektocht naar street art in de historische binnenstad – en in de regio’s daarrond – inzetten. Wie geen zin heeft om zomaar op goed geluk zelf op de dool te gaan, kan daarvoor de hulp inroepen van de interactieve map van Leuven Urban Art. Al sinds enige tijd roept deze organisatie mensen op om door hen ontdekte graffiti- en straatkunstwerken te fotograferen en op hun Instagram-account te plaatsen.

Het doel van Urban Art Leuven: een permanent platform bieden aan de vergankelijke street art-kunstvorm, zodat de werken toch altijd ergens bewaard zullen blijven.

4. Billboards kijken in Gent

Ga je wel eens op wandel in Gent, dan moet je zeker niet vergeten langs Dok Noord te passeren, een voormalige industriële site aan het water die bezig is een van de meest cultureel bruisende stukjes van de stad te worden. Onder de noemer Billboard Series loopt daar een langdurend kunstproject waarbij elk jaar aan vier kunstenaars gevraagd wordt om een werk creëren dat de dialoog tussen de oude geschiedenis van de site en de nieuwe culturele functie ervan in de verf zet. Elk werk wordt een tijdlang tentoon gesteld in het frame van een groot reclamebord aan de oude lasfabriek langs het water.

Meer info en beelden over de werken die er de afgelopen jaren al een plekje kregen? Neem een kijkje op de website van het kunstproject. 

5. PIT-kunstenroute: installatie-kunst en open heide

Je woont in de buurt van Borgloon of het Hasseltse Z33: ook dan zijn de opties om al wandelend een stukje kunst te gaan bewonderen eindeloos. Een mooie wandeling, is de ‘PIT, kunst in de open ruimte’-route in de regio van Borgloon/Heers. Het project, initieel opgezet door Huis voor actuele kunst Z33, is uniek in Vlaanderen en speelt zich af op het grensvlak tussen kunst, architectuur en natuur. Voor het project werden tal van kunstwerken en architecturale installaties in het glooiende landschap van de streek neergezet.

Het doel van de werken is om de bezoekers, wandelaars en toevallige voorbijgangers anders naar de omgeving te doen kijken. Blikvanger van de route is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh), Reading between the Lines. 

6. Poëzieroute: mooie woorden en lyriek in Gent

Je houdt wel van een stukje woordkunst of poëzie? Dan kan je op wandel in de Gentse binnenstad. Sinds 2000 zijn er op diverse en vaak onverwachte plekken in de stad immers gedichten aangebracht. Vijf van die gedichten zijn bovendien verwerkt in een kunstwerk van bekende Vlaamse kunstenaars zoals Liliane Vertessen en Paul Van Gysegem.

Ontdekken waar de werken en gedichten zich bevinden? Dat kan je met de viruele poëzieroute van Literair Gent. Op de website van die organisatie kan je trouwens ook de GPS-coördinaten van de wandeling downloaden. Ook op andere plekken in ons land kan je trouwens straatpoëzie terugvinden.

7. Muurschilderingen spotten in Antwerpen

Onder het mom ‘Born in Antwerp’, een project dat creatief talent van eigen bodem in de verf wilde zetten, werden er in Antwerpse binnenstad in 2016 een heel aantal muurschilderingen aangebracht. Zowel bekende kunstenaars – zoals Luc Tuymans en Fred Bervoets – als opkomend talent – zoals Nel Aerts – werkten mee aan het project. Voor wie goed oplet vallen er in heel Antwerpen bovendien nog tal van andere indrukwekkende street art kunstwerken te spotten!

Leuke extra: Architectuur kijken in Brussel

Heb je meer interesse in architectuur? Dan kan je misschien eens door de Hortawijk in onze Brusselse hoofdstad trekken. Eind negentiende eeuw maakte de ontwerper-architect Victor Horta komaf met alle gangbare vormen van architectuur die tot dan toe bestonden.

Duik onder in de wereld van dit icoon door je Art Nouveau-tocht aan te vatten aan de voormalige woning van de architect – tevens het gebouw waar nu het Hortamuseum gevestigd is en loop daarna verder voor een wandeling langs de belangrijkste Art Nouveau-gebouwen van de stad.

Meer lezen over kunst en cultuur in corona-tijden: