Helaas, een enkeltje richting het Antwerpse Fotomuseum, BOZAR of het Magritte Museum in Brussel kan je voorlopig nog vergeten. Gelukkig valt er ook in tal van onze steden en dorpen tal van kunst in openlucht te bewonderen. Van installatie-kunst in Borgloon, tot raamkunst in Kortrijk en een architectuurwandeling door de Horta-wijk in Brussel: de mooiste kunstroutes in tijden van lockdown op een rij!

1. Behind the glass: kunst vanachter het raam

Nu mensen niet meer naar het museum kunnen, kan het museum misschien tijdelijk naar hen komen; zo dacht kunstenaar Jonas Vansteenkiste. Onder de toepasselijke titel ‘Behind The Glass’ zette de beeldend artiest vanuit zijn kot dan ook de eerste ‘corona-quarantaine-expositie’ op touw. Daarvoor riep hij kunstenaars overal ter wereld op om een stukje kunst voor hun raam te plaatsen, en van onze straten – de enige plek waar een mens dezer dagen nog mag komen – één groot openlucht-museum te maken.

Met zijn raamtentoonstelling wil Vansteenkiste de ‘glazen wand’ tussen toeschouwer en het kunstwerk zelf zoveel mogelijk laten vervagen en de kunst-spotters de wereld van het kunstwerk binnentrekken. Dat de tentoonstelling een groot succes werd, mag duidelijk zijn: in de eerste vijf dagen na de oproep van de Kortrijkenaar volgden er wereldwijd al meer dan 70 kunstenaars die elk voor of in hun raam en venster hun kunst tonen. Onder meer in Skopje, Stockholm, New York en Sydney zijn werken te bewonderen.

View this post on Instagram

How to show art in these strange times! Behind the Glass, In the context of the corona outbreak, we thought about how we can share art with a public. This is how we came up with Behind the glass. Inspired by Lewis CarrollsThrough the Looking-Glass, and What Alice Found There we wanted to make an window exhibition. Alice Is stuck at home. She’s bored and starts fantasizing about a world on the other side of the glass. ​ ‘Let's pretend the glass has got all soft like gauze, so that we can get through. Why, it's turning into a sort of mist now, I declare! It'll be easy enough to get through — ' She was up on the chimney-piece while she said this, though she hardly knew how she had got there. And certainly the glass was beginning to melt away, just like a bright silvery mist. In another moment Alice was through the glass ​Lewis Caroll (1871) ​ ​ The exhibition plays with the glass wall and allows the viewer to enter the space. The window pulls you into the world of the artwork itself. Curator: Jonas Vansteenkiste https://jonasvansteenkiste.wixsite.com/portfolio/behind-the-glass The show is ongoing, do you want to be included this is how: 1) put your artwork in your window (leave it there on display) 2) take a good picture of the window and your art and send it to me. 3) send some short information about the piece 4) send me your website link 5) send me the location of the window and I put you on the map. My email: Jonas.vansteenkiste@gmail.com Ps I am working alone on this project so bear with me on processing al the artist. And I hope my site can take it #artintimesofcorona #artistsoninstagram

A post shared by Jonas Vansteenkiste (@jonasvansteenkiste) on

2. Urban Art Tour: street art in de Leuvense binnenstad

Wie in Leuven en omstreken woont, kan misschien de zoektocht naar street art in de historische binnenstad – en in de regio’s daarrond – inzetten. Wie geen zin heeft om zomaar op goed geluk zelf op de dool te gaan, kan daarvoor de hulp inroepen van de interactieve map van Leuven Urban Art. Al sinds enige tijd roept deze organisatie mensen op om door hen ontdekte graffiti- en straatkunstwerken te fotograferen en op hun Instagram-account te plaatsen.

Het doel van Urban Art Leuven: een permanent platform bieden aan de vergankelijke street art-kunstvorm, zodat de werken toch altijd ergens voor altijd bewaard zullen blijven.

3. PIT-kunstenroute: installantie-kunst en open heide

Je woont in de buurt van Borgloon of het Hasseltse Z33: ook dan zijn de opties om al wandelend een stukje kunst te gaan bewonderen eindeloos. Een mooie wandeling, is de ‘PIT, kunst in de open ruimte’-route in de regio van Borgloon/Heers. Het project, initieel opgezet door Huis voor actuele kunst Z33, is uniek in Vlaanderen en speelt zich af op het grensvlak tussen kunst, architectuur en natuur. Voor het project werden tal van kunstwerken en architecturale installaties in het glooiende landschap van de streek neergezet.

Het doel van de werken is om de bezoekers, wandelaars en toevallige voorbijgangers anders naar de omgeving te doen kijken. Blikvanger van de route is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh), Reading between the Lines. 

4. Poëzieroute: mooie woorden en lyriek in Gent

Je houdt wel van een stukje woordkunst of poëzie? Dan kan je op wandel in de Gentse binnenstad. Sinds 2000 zijn er op diverse en vaak onverwachte plekken in de stad immers gedichten aangebracht. Vijf van die gedichten zijn bovendien verwerkt in een kunstwerk van bekende Vlaamse kunstenaars zoals Liliane Vertessen en Paul Van Gysegem.

Ontdekken waar de werken en gedichten zich bevinden? Dat kan je met de viruele poëzieroute van Literair Gent. Op de website van die organisatie kan je trouwens ook de GPS-coördinaten van de wandeling downloaden. Ook op andere plekken in ons land kan je trouwens straatpoëzie terugvinden.

5. Muurschilderingen spotten in Antwerpen

Onder het mom ‘Born in Antwerp’, een project dat creatief talent van eigen bodem in de verf wilde zetten, werden er in Antwerpse binnenstad in 2016 een heel aantal muurschilderingen aangebracht. Zowel bekende kunstenaars – zoals Luc Tuymans en Fred Bervoets – als opkomend talent – zoals Nel Aerts – werkten mee aan het project. Voor wie goed oplet vallen er in heel Antwerpen bovendien nog tal van andere indrukwekkende street art kunstwerken te spotten!

6. Architectuur spotten: in het spoor van Horta

Heb je meer interesse in architectuur? Dan kan je misschien eens door de Horta-wijk in onze Brusselse hoofdstad trekken. Eind negentiende eeuw maakte de ontwerper-architect Victor Horta komaf met alle gangbare vormen van architectuur die tot dan toe bestonden.

Duik onder in de wereld van dit icoon door je art nouveau-tocht aan te vatten aan de voormalige woning van de architect – tevens het gebouw waar nu het Horta-museum gevestigd isen loop daarna verder voor een wandeling langs de belangrijkste art nouveau-gebouwen van de stad.

View this post on Instagram

Visite coquette 🌹 #brussels #hortabrussels #museehorta #familyfirst

A post shared by The Mellow Factory (@the_mellow_factory_brussels) on

7. Kunst in het park: openluchtexpo in het Rivierenhof

Heb je het iets meer op natuur begrepen in deze corona-quarantaine en woon je toevallig in het Antwerpse. Trek op een rustige dag dan eens naar het Rivierenhof. Daar loopt sinds dit voorjaar een openluchttentoonstelling van kunstenaar Koen Nelissen.

Op verschillende – soms onverwachte – plekken in het park vind je installaties en andere beeldende werken van de kunstenaar terug. Een stel zebra-hoofden in een kooi, een kolonie cocoonende baby’s aan een boom of een drijvend everzwijn; de werken dagen vaak uit en stellen het leven zoals we het kennen vaak expliciet in vraag.

Meer lezen over kunst en cultuur in corona-tijden: