https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Cultuur Welkom, Syriër!
Welkom, Syriër!

Chef Human Interest Tanja Dierckx vertelt over haar ontmoeting met Iyas Kaadouni, de Syrische gasthoofdredacteur van De Morgen.

 

Het voorbije weekend vertelde Iyas Kaadouni zijn verhaal in De Morgen. Dinsdag is hij er gasthoofdredacteur.

Hij is me niet onbekend, deze man. Twee jaar geleden leerde ik de Syriër kennen tijdens een etentje bij een vriendin. Hij was toen 30 en zag er jaren ouder uit, vond ik. Maar ik herinner me vooral dat hij veel wijzer praatte dan alle andere mannen van 30 die ik ken. Dat zal wel aan zijn verhaal liggen, dat is namelijk niet simpel.

Iyas studeerde ooit rechten in zijn thuisland. Advocaat is hij niet geworden, de revolutie kwam ertussen. Zijn thuisstad Saraqeb kwam onder de controle van de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Het land was in oorlog en Iyas vond zijn missie als burgerjournalist. Snel werd hij een doelwit van de troepen van Assad, die het niet op vredesactivisten begrepen hebben. Dat leger bombardeerde zijn huis, en een dodelijke kogel trof zijn schoonbroer Hoessein in de veronderstelling dat hij het was. Toen hij in de ogen van Hoesseins vier radeloze kinderen keek, besloot hij zijn leven in dienst te stellen van de volgende generatie: “Voor hen moet de toekomst beter worden”.

Wanneer IS het rebellenleger in Saraqeb verdrijft, vlucht Iyas naar Parijs. Inmiddels woont de Syriër al bijna drie jaar in België. Hij werkt als kok en na de uren organiseert hij lezingen, werkt hij als onbezoldigd vertaler voor het OCMW, vangt hij vluchtelingen uit de hele wereld op in zijn appartementje en geeft hij daar zelfs onderdak aan Belgische daklozen.

Die avond toen ik hem leerde kennen aten en praatten we goed. En we lachten nog beter, want Iyas leek me allesbehalve een gefrustreerd man. Al was het duidelijk dat zijn grootste bekommernis naar de kinderen van Syrië ging. Als hij daarover begon, zag ik enorm veel verdriet in zijn ogen.

En ja, graag wilde hij zijn verhaal delen met FEELING. In november 2015 brachten we het, samen met dat van twee moedige vrouwen, Bangoura uit Guinee en Rehaab uit Irak. Drie mensen die hier een beter bestaan zoeken. Omdat het voor hen levensgevaarlijk werd om te blijven waar ze het liefst zijn. Anders waren ze simpelweg gebleven.

Toen ik hun geschiedenis las, dacht ik: hoe mooi zou het zijn, moesten die mensen mijn buren zijn. Eén van hen links, één van hen rechts en één recht tegenover mij. Wat zouden we elkaar veel te leren en te vertellen hebben. En wat ben ik blij dat ik Iyas Kaadouni heb ontmoet.

Dinsdag lees ik De Morgen.

Lees het volledige verhaal van Iyas uit Syrië hier.
Lees het verhaal van Bangoura uit Guinee hier.

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx houdt van cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje. Elke zondag blogt zij onder de titel ‘Food for Thought’.

Lees hier alle blogs van Tanja.