Oh ja hoor, voor wie nog niet op de hoogte was: reeds een volle week is het derde – maar gloednieuwe – seizoen van de intrigerende scifi-reeks, Stranger Things op Netflix te bekijken. Dat het hier een steengoede serie – met een ongemeen spannende plot betreft – behoeft weinig verdere uitleg als je weet dat er sinds de release verleden week, al meer dan 40,7 miljoen accounts naar de reeks zijn beginnen kijken.

In het derde seizoen van Stranger Things bovendien ook een aanlokkelijk nieuw gezichtRobin, de clevere en geestige collega van Steve, die voor de zomer een studentenjob heeft aangenomen als ijsjes-schepper bij Scoops Ahoy.

Maar wie is Maya Hawke – de jonge actrice achter de fascinerende Robin – eigenlijk? Waar komt ze vandaan, welke rollen nam ze nog voor haar rekening, en vooral ook: wie zijn haar ouders? Kleine tip van de sluier: haar moeder is een – laten we zeggen – ‘goede kennis’ van Quentin Tarantino en dan weer geen best friends met een zekere Bill. Was dat meer dan een kleine tip? Woops.

Wie is Maya Hawke?

Maya Hawke is een 21-jarige actrice die school liep aan de prestigieuze school voor podiumkunsten Juilliard en die werd grootgebracht in New York City binnen een gezin van acteurs. Dat Hawke ook haar uiterlijk meeheeft voor rollen op ‘het grote scherm’, mag blijken uit het feit dat ze er ook al een ‘kleine carrière’ als model heeft opzitten en ze daardoor in 2016 ook al eens werd uitgeroepen tot uithangbord van de Spring 2017-Campagne voor kledinglabel All Saints.

Toen ze vorig jaar een rol als nieuwkomer in de veelbesproken reeks, Stranger Things, te pakken had, werd Maya dan ook als de bliksem naar Atlanta, Georgia ‘overgebracht’ om er te beginnen draaien. Volgens Maya – die naar aanleiding van de verschijning van het langverwachte derde seizoen van de reeks een interview gaf aan Women’s Wear Daily – heeft haar eigen persoonlijkheid een vrij sterke invloed gehad op het karakter van Robin in de reeks.

“Ik ben een erg vrolijk en enthousiast persoon, vooral als ik op de set kom. Ik breng onmiddellijk heel veel energie mee als ik in een nieuwe rol begin – al heeft dat misschien ook veel met zenuwen te maken”, vertelt de actrice. “Wat er ook van zij: de scenarioschrijvers en programma-makers pikten mijn enthousiasme meteen op en begonnen ook de grote lijnen van mijn karakter meer en meer aan die eigenschap aan te passen. Op die manier begon Robin dus eigenlijk gaandeweg het seizoen meer en meer op mij te lijken.”

 Maya tussen een ‘sterren’-cast

Hoewel ze er al behoorlijk wat acteerervaring op heeft zitten – en hoewel het acteren haar bovendien zowat met de paplepel ingegeven moet zijn – liep de start tussen de roemrijke cast van Stranger Things toch niet helemaal van een leien dakje. Naar eigen zeggen had Maya het best moeilijk om haar eigen plekje te vinden tussen sterren als Millie Bobby Brown (Eleven), Natalia Dyer (Nancy Wheeleren Charlie Heaton (Jonathan Byers) – al lag ook dat eerder aan haar eigen zenuwen, dan aan de leden van de cast zelf.

“Iedereen die meewerkt aan de show, houdt echt van de reeks, dat is duidelijk”, zo vertelt ze. “Iedereen is echt enorm toegewijd en vriendelijk, dus het was waarschijnlijk gewoon ikzelf die het mezelf moeilijk maakte. Puur psychologisch!”, zo klinkt het.

Wist je trouwens dat Natalia Dyer en Charlie Heaton niet alleen een koppel zijn op de set, maar ook daarbuiten? Dat Millie Bobby Brown inmiddels is uitgegroeid tot een echt stijlicoon – ook al is ze ook in het echte leven nog maar 15 jaar – en dat ze daardoor recent zelfs een capsulu-collectie voor het sneaker label Converse mocht ontwikkelen? Millie koos de kleuren, motieven en patronen op basis van haar liefde voor de zee. Maar dat eventjes geheel terzijde.

In welke rollen was Maya Hawke al eerder te bewonderen?

Naast een rolletje in een heel aantal Juilliard theater-producties, was Stranger Things’ nieuwste aanwinst Hawke eerder ook al te zien in de BBC-bewerking van Little Women, een roman van de Amerikaanse auteur Louisa May Alcott, die eerder trouwens ook al eens omgezet werd naar het format van een langspeelfilm. In de reeks – die in 2017 op de Britse zender te zien was – speelde Maya de rol van Jo March en mocht ze dus al een eerste keer acteren aan de zijde van een indrukwekkende cast.

Kleppers van dienst daar, waren Big Little Lies’ Kathryn Newton, Murder, She Wrote’s legendarische hoofdrolspeelster Angela Lansbury en Harry Potter’s Perkamentus himself, Michael Gambon.

Tot slot werd ze ook gecast voor de indie film Ladyworld en speelt ze ook een rolletje in de nieuwste productie van Quentin Tarantino, Once Upon A Time In Hollywood. In die prent speelt ze langs andere Hollywood-grootheden als Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en de ravissante Margot Robbie.

Wie zijn de (beroemde) ouders van Maya Hawke?

Dat Hawke een rol wist te versieren in de nieuwste Quentin Tarantino, zou wel eens iets met haar genetisch gestel te maken kunnen hebben. Ook voor haar moeder – niemand minder dan .. (dumdumdum) .. Uma Thurman – bleek de regisseur in het verleden immers al een groot zwak te hebben. Onder meer in zijn, inmiddels tot cultklassiekers verworden, films Kill Bill en Pulp Fiction mocht Uma een hoofdrol spelen. En laat dochter Maya nu net als twee druppels water op haar moeder lijken, zeg.

Maar ook de vader van Hawke is geen nobele onbekende: Ethan Hawke, die zichzelf van 1998 tot 2004 de man van Thurman mocht noemen, speelt immers eveneens in tal van bekende Hollywood-kaskrakers. Onder andere in Boyhood (2014), Staten Island (2009) en Before Midnight (2013) wist hij een glansrol neer te zetten.

Het was echter niet dankzij het acteer-gen in haar bloed dat Maya besloot ook de film- en theaterweg op te gaan, maar eerder desondanks. “Aanvankelijk had ik wel wat weerstand om ook te gaan acteren, net omdat het ‘the family business’ was”, zo zei ze aan WWD. “Pas toen ik de hoofdrol had weggekaapt in zowat elk toneelstuk op de middelbare school, besefte ik het acteren was dat me eigenlijk écht gelukkig maakte.”

Hoe Maya de toekomst ziet?

Of de eveneens acterende dochter zijn van film-grootheden als Uma Thurman en Ethan Hawke geen extra druk op de schouders met zich meebrengt? Daar wist Maya dan weer het volgende over te zeggen: “Het klopt dat mijn naam en afkomst, meteen ook wel een pak verwachtingen met zich meebrengt. Mensen durven zowel je intenties, als ook je talent als ‘dochter van’ al wel eens in twijfel te trekken, maar de waarheid is dat je gewoon – net zoals elke andere beginnende acteur of actrice – hard moet werken, en dan verdien je na verloop van tijd je eigen strepen wel.”

“Het zal ook wel zo zijn dat mijn connecties in de filmwereld deuren openen die voor anderen misschien gesloten blijven, maar eens ik die voet binnen de deur heb, moet ook ik bewijzen dat ik die voet waard was hoor. If I suck, I get sacked too – dochter van of geen dochter van..”, zo besluit ze grappend.

Wij hopen alvast dat Robin – alsook Maya Hawke – nog lange, lange tijd mag blijven!

Lees ook:

SOURCE: Elle.com/uk / WWD