Home Lifestyle Cultuur Singer-songwriter wint voor het eerst nobelprijs Literatuur

Singer-songwriter wint voor het eerst nobelprijs Literatuur

Singer-songwriter wint voor het eerst nobelprijs Literatuur

De Nobelprijs literatuur is vandaag in Zweden bekendgemaakt. Dit jaar gaat die verrassend naar een singer-songwriter.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nobelprijs Literatuur gaat de prijs naar een singer-songwriter. Bob Dylan heeft de prijs ontvangen omdat “hij nieuwe poëtische uitdrukkingen heeft gecreëerd binnen de Amerikaanse song-traditie”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat Bob Dylan de prijs wint, is erg verrassend. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de prijs naar een songwriter gaat. Maar een goed lied kan natuurlijk beschouwd worden als een stukje poëzie. “Dyla schrijft muziek voor de ogen”, zei voorzitster Sara Danius daarover. “Wie Dylan nog niet kent, begin met het album ‘Blonde on Blond’ uit 1966″, voegt ze er nog aan toe.

https://www.youtube.com/watch?v=h0Zxd5jp-lI&list=PL_HKrpXPE7PqGjfOrXejaNVGDJtaKn8ek

Wie is Bob Dylan?

De 75-jarige zanger is geboren in de Amerikaanse staat Minnesota, als Robert Zimmermann. Hij begon al met songs schrijven toen hij in de middelbare school zat. Zijn doorbraak was er in 1961, toen hij zich manifesteerde als folksinger in Greenwich Village. Naast eigen nummers, schreef hij ook voor andere artiesten. Zijn carrière loopt nog steeds.

Bob Dylan volgt Svetlana  Aleksijevitsj op, de Wit-Russische journalist die vorig jaar de Nobelprijs kreeg.

Meer over cultuur: