Al zo’n kleine twee en een halve week komen we met z’n allen zo weinig mogelijk ons kot nog uit. En hoewel je die nieuw gewonnen tijd aanvankelijk misschien nog gelukzalig in de armen sloot door je ein-de-lijk eens terug te trekken in de zetel met een goed boek of met die Netflix-serie die al zo lang op je to binge-lijstje stond, moet je nu toch stilaan wat meer creativiteit aan de dag leggen om niet verveeld te raken.

Als je eigen haar knippen, borrelen met vrienden via één of andere videochat of een eigen mondmasker in elkaar naaien niets voor jou is, dan kan deze verbluffende Feeling-kleurplaat – ontworpen door ‘new-kid-on-the-fashion-block‘ Tom Van Der Borght, die mode en illustratie meesterlijk combineert – misschien wel soelaas bieden. Goed voor uren ‘flow’ en kleurplezier en misschien word je er nog wel eens helemaal zen van ook.

Art therapy: flow en zen in lastige tijden

Waarom kleuren bovendien net nú zo goed voor je is? Dat is simpel: je urenlang over niets anders dan een complexe kleurplaat moeten bekommeren, werkt als een soort art therapy: door de eenvoudige, repetitieve handeling verschuift je aandacht van alles waar je vóór het kleuren mee bezig was naar de activiteit zelf. Terwijl je kleurt, verzet je dus je gedachten en denk je niet alle spanningen, kleine angsten of paniekjes die deze ongewone situatie misschien al eens met zich mee kan brengen.

Bovendien zorgt de diepe concentratie waarin de ‘art therapy’ je terecht doet komen er – net zoals bij yoga of meditatie bijvoorbeeld – voor dat je rustiger gaat ademen. Je koppelt even los van de realiteit en gaat volledig op in het moment. Beschouw het als een mini-meditatiemoment voor jezelf.

Presentje per post of aan de muur

Leuke extra trouwens: ook voor het opleuken van je interieur is de kleurprent van Tom Van Der Borght misschien een goed idee. Achteraf kan je jouw kunstwerkje immers inkaderen, ophangen met washi-tape, er een boek of map uit je home office mee kaften of het met de post opsturen naar iemand die wel een beetje ‘vrolijkheid’ kan gebruiken in deze donkere dagen.

Tips voor een geslaagd resultaat:

  • Je hoeft geen dure doos potloden te gaan kopen. Let wel, de potloden moeten zacht zijn zodat ze over het papier glijden en geen krassen achterlaten.
  • Om een mooi effect te krijgen, heb je zo’n 18 kleuren nodig.
  • Als die nog niet ergens in je lade liggen, koop dan zeker online ook een gom en een puntenslijper aan; ga best voor echt kantoormateriaal, geen kinderspul.
  • Werk op een gladde ondergrond: een oude boerentafel is mooi, maar niet geschikt om op te kleuren.
  • Je kunt altijd op een dikke, plastic placemat werken, mocht je tafel niet voldoen.
  • Met stift kleuren raden experts af: de kans op vegen en vlekken is te groot, en eens ingekleurd, kun je niet meer terug.

Meer lezen over (over)leven in quarantaine: