Een zonnige ochtend te vullen? Daar hebben wij bij Feeling wel wat inspiratie voor: wat dacht je bijvoorbeeld van een gezellige date in de stad – over een iced latte en een stukje homemade carrot cake – met een paar van je vriendinnen? Klink goed? Dat dachten wij ook! Dit zijn onze 16 favoriete koffiebars in Leuven.

Onze 16 favoriete koffiebars in Leuven

1. Koffie & Staal

In de Leuvense Dirk Boutslaan vind je het supergezellige koffiebarretje van Lino en Nouchka terug. Wie het interieur van de bar bekijkt, ziet meteen dat het om meer gaat dan koffie en homemade ontbijtjes, lunchgerechten en gebakjes alleen: ook de meubellijn (nono) die het reisgrage koppel samen oprichtte, vormt een rode draad doorheen hun concept-stek.

De meubels stralen een erg gezellige, maar tevens vintage-industriële en stedelijke vibe uit en zijn meestal vervaardigd uit een stalen constructie in combinatie met een verder houten ontwerp.

Naast meubels heeft het ontwerpers- en ondernemerskoppel bovendien ook een juwelenlijn in de aanbieding. Ook de juweelontwerpen van Nusj houden het midden tussen een moderne urban en een meer bohemian etnische stijl. Een wereld die zeker het ontdekken waar is!

Koffie en Staal, Dirk Boutslaan 12, Leuven 

2. Thelma Coffee & Design

Meer dan een gewoon een ‘coffee place’, is Thelma Coffee & Design eerder een ‘totaalconcept’. De supergezellige, ‘Scandinavisch meets vintage’-geïnspireerde plek heeft niet alleen een food corner en een design corner, maar ook een hele mode-hoek – en zelfs een stukje beauty in de aanbieding. Werkelijk álles in de shop is dan ook te koop: van de heerlijke homemade avocado-toast, tot de lokaal gebrandde MOK coffee, de Rotin-stoel waarin je zit, de etnische beprinte en geweven Peruviaanse kussens en tapijten náást de stoel, als de vele onberispelijke fashion items in hun rekken.

De favoriete merken van eigenaressen en vriendinnen Stephanie en Simke? LN Knits, Moss Copenhagen en Liv The Label bijvoorbeeld. Ben je in de buurt, spring dan zéker eens binnen: schoonheid en een totaalervaring verzekerd!

Thelma coffee & design, Vaartstraat 12, 3000 Leuven. 

3. PLEK

Voorlopig nog voor even op post in de Leuvense Mechelsestraat: interieurshop PLEK. Bij Plek veel Scandinavisch getinte furniture, maar ook bohemian manden en tapijten, industriële lampen, strakke stoelen en vooral ook: veel groen! Onder het mom veel verschillende stijlen mooi te laten blenden, verzamelen de eigenaressen de meest karaktervolle items uit zowat alle delen van de wereld. Je vind er dan ook zowel designs van grotere brands – zoals Fèst, House Doctor of HK Living – maar evengoed een ontwerpje van een tot nog toe erg onbekende ontwerper uit eigen land of van ergens ver weg!

Aan de lange houten tafel die in de Plek-shop steevast ergens centraal blijft staan, kan je bovendien terecht voor een koffietje of een ander drankje. Daarnaast organiseert het Plek-team ook regelmatig workshops in de deco- of interieurtrant.

PLEK, Mechelsestraat 123, 3000 Leuven. 

4. Mok

In de voorbije jaren groeide MOK uit tot de moeder der koffiebars in Leuven. Met hun eigen  micro koffiebranderij (nu in Hal 5) breidde ze hun koffiemerk uit tot een vaste waarde in de studentenstad én zelfs erbuiten (zie MOK in de Antoine Dansaertstraat in Brussel). De oprichters van deze koffiebar zagen een gat in de markt met hun bean-to-cup-proces en maakte Leuven, naar eigen zeggen, een ware cafeïne-hotspot. Wil je thuis nog wat nagenieten van de MOK-koffie, koop je gewoon een pak zelf geroosterde koffiebonen in de shop.

Vandaag vinden Leuvenaars, studenten en toeristen allemaal hun weg naar MOK in de Diestsestraat. Naast het overheerlijke eigen brouwsel, is ook de gezellige, rustieke bar een echte trekpleister. Klein maar fijn mét een prachtige vintage tegelvloer en een snoezig terrasje. Hier kom je echt tot rust.

Mok, Diestsestraat 165, 3000 Leuven. 

5. Noir Coffeebar

Noir is een koffiebar voor ie-de-reen en dat is eraan te zien. Hier zitten mensen urenlang te tokkelen op hun pc, of leerstof in hun hoofd te stampen. Maar deze bar is ook achtergrond voor menig afspraakje met vriendinnen of die ene spannende date. Wat het beste is aan Noir Coffeebar volgens ons? De uitbaters zijn gepassioneerde, overvriendelijke koffiekenners. Voor een theetje kan je hier trouwens ook perfect terecht.

Het interieur is een samenraapsel van tal van vintage stoelen en tafels, koffiepotten en thermossen, lampen en planten. Je voelt je hier thuis tussen de diverse verzameling van meubels en mensen. Een aanrader!

Noir, Naamsestraat 49, 3000 Brussel. 

6. Madmum

Ook bij Madmum roosteren ze hun eigen koffiebonen. En dat niet door zomaar iemand, wel door Pieter Claes, A.K.A. Belgium’s Best Coffee Roaster 2014-2015. Madmum’s koffiebonen komen daarbij rechtstreeks van Colombia, nog steeds hét land der koffie. Een goeie kop cafeïne is gegarandeerd dus. Hier kan je evengoed terecht voor een (h)eerlijk lichte lunch, aangezeien de koffiebar zich naast fairtrade koffie ook specialiseert in eerlijke voedingsproducten.

Madmum vond onderdak in een statig oldschool gebouw op de hoek van de Tiensestraat en ook binnen werd een portie vintage bewaard. De oude tegels en bakstenen muren vormen een fris geheel met de hippe houten accenten en neonverlichting. Op het ruime terras, omgeven door tal van restaurantjes, waan je je op vakantie.

Madmum, Tiensestraat 38, 3000 Leuven.

7. Mister Bean

Iets verder van het centrum gelegen, op enkele minuten stappen van het station, ligt het sympathieke en charmante Mister Bean. Hier kom je terug bij je positieven met een behoorlijke kop koffie en een homemade bagel. De Frida bagel met kalkoen, guacamole, pikante pepers en chocoladeschilfers is onze uitgesproken favoriet.

Terwijl je geniet van een stuk zelfgemaakte taart, raden wij aan te snuffelen door de juweeltjes en hebbedingetjes van Thus, die voor de bar uitgestald staan. Mister Bean steunt hiermee lokale designers en maakt jouw koffiepauze juist dat beetje interessanter.

Mister Bean, Leuvensestraat 5, 3010 Leuven. 

8. Barbóék

Wat is onlosmakelijk verbonden aan een goeie kop koffie? Een denderend boek. Dat dachten de uitbaters van Barbóék ook, al maakten zij misschien de omgekeerde redenering. In Barbóék draait het dus om boeken. Tussen de veel te kopen exemplaren vind je hier en daar een leeshoekje waar je in alle rust en stilte van je koffie kan sippen.

Het interieur is te vergelijken met de studiekamer van een oude professor. Denk mahonie houten bureaus, vintage leeslampen, oorfauteuils en (uiteraard) boekenkasten die tot de rand gevuld zitten. Gezelligheid troef. Daarnaast kom je hier niet zonder een nieuwe pageturner buiten.

Barbóék, SChrijnmakersstraat 17, 3000 Leuven. 

9. Anna Specialty Bar

Koffiedrinken op een goed terras? Dat doe je bij Anna Specialty Bar. Recht tegenover Museum M is deze koffiebar een uitstekende uitsvalsbasis voor een cafeïneboost voor of na je museumbezoek. Hier drink je heerlijke slow brew coffeemaar thee en gebak doen ze ook uitstekend.

Zet je een stapje binnen kan je kiezen voor gezellige hoekzitjes of een lange gemeenschappelijke tafel, maar wij zijn voornamelijk fan van het zonovergoten terras.

Anna Specialty Bar, Leopold Vanderkelenstraat 27, 3000 Leuven.

10. Swartehond

Op het verrassend rustige Helleputplein, een oase van rust in de studentenstand, ligt de Leuvens-Chileense koffiebar Swartehond. Bazin Marjorie, afkomstig uit Chili, verwelkomt elke klant met een stel warme open armen en doet de zon juist dat tikkeltje harder schijnen. Marjorie koos ervoor enkel fairtrade koffiebonen te gebruiken en wij vinden vooral dat die uitstekend smaken.

Denk bij het interieur aan “I love coffee”-slogans en kleur overal. De multicolore chesterfield-like zetel is hier een echte blikvanger. En ook het terras aan deze koffiebar is ontzettend rustig en gezellig.

Swartehond, Joris Helleputteplein 1, 3000 Leuven. 

11. De Maekerij

De Maekerij groeide dankzij z’n gezellige, maar hippe interieur en het toffe concept dat erachter zit, uit tot een goed gekende Leuvense hotspot. ‘s Middags een lichte lunch met een broodje op basis van pompoenspread of rode biet, in de namiddag een heerlijke latte met amandelmelk of een verfrissend appel-rabarbersapje en als dessert een smeuïg plakje brownie of een stukje van het ‘gebak van de dag’ misschien?

Naast een koffie- en eetcafé is De Maekerij echter ook nog een creatieve ruimte: niet alleen biedt de spot ruimte aan tal van jonge interieurbrands en accessoire-labels en juweelontwerpers om hun designs aan de man te brengen, daarnaast organiseert het Maekerij-team ook heel regelmatig workshops en is er een ‘open atelier’ waar mensen met een creatieve geest de ruimte én het nodige materiaal vinden om aan de slag te gaan. En dat nog eens helemaal gratis ook. Topideetje, toch?

De Maekerij, Mechelsestraat 56, 3000 Leuven. 

12. Bar Leuv

De specialiteit van Bar Leuv zijn groentjes en spread… op een wafel! Gekke combinatie, maar je zal er geen spijt van krijgen. Goed adresje voor een brunch met de vriendinnen. Bovendien is de plek ingericht door hippe dertigers, dus hun zaak is nog eens instagrammable ook. ‘I leuv you’ pronkt op de bakstenen muur, en we leuv it too.

Bar Leuv, Parijsstraat 6, 3000 Leuven.

13. Sara’s

Sara’s is zo’n adresje dat je verrast in een rustig straatje net voorbij de drukte van het Ladeuzeplein. Neem plaats aan het raam om heerlijk mensen te kijken, of op het gezellige terras achteraan. Onze mond begint al te wateren als we denken aan hun signature-boterhammen overladen met verse groentjes.

Sara’s, Bogaerdenstraat 24, 3000 Leuven.

14. Onan

Een heerlijke koffie voor het werk. Take-away of op hun gezellige terrasje in de charmante Parijsstraat. Onan bedient je met de glimlach! Vergeet ook niet een zakje granola mee te grissen, een aanrader voor bij je gezond ontbijtje.

Onan, Parijsstraat 28, 3000 Leuven.

15. Punto Kiosk

Punto is een bekend adresje onder elke Leuvense student. Wat velen echter niet weten, is dat er achteraan een ontzettend zomers terras verborgen is. Even van de warmte ontsnappen met een verfrissende smoothie. Met zijn vele combinaties, vind je vast je lievelingssmaak.

Punto Kiosk, Brusselsestraat 33, 3000 Leuven.

16. Bar Stan

Iets buiten het centrum, maar een absoluut hartverwarmend adres. Bar Stan streed lang om zijn terras, maar hoera: de parasollen staan al te pronken. ‘s Morgens wakker worden met koffie en croissantje, ‘s middags schuif je bij hen aan voor speciale lunchreceptjes. De kok haalt het onderste uit de kan, en tovert smaakbommen op tafel voor een eerlijke prijs. Bar Stan noemt zichzelf een buurtbar, en werkt met lokale lekkernijen. Wij voelen ons er meteen thuis.

Bar StanConstantin Meunierstraat 2, 3000 Leuven.

Lees ook:

Tekst: Sam Vandenbosch en Hanne Vlogaert.