Je bikini body onderhouden zonder je te moeten uitsloven? Pak het gezellig aan en ga eens langs bij deze heerlijke adressen voor een gezonde lunch in Antwerpen. Bij deze hotspots in Antwerpen schuif je jouw bruingebakken benen zònder schuldgevoel onder tafel.

10 x gezond lunchen in Antwerpen

MOSS

Dennis Broeckx en Ellen Destuyver van L’Epicerie du Cirque hebben hun zaak uitgebreid met een Ottolenghi-style organic ontbijt- en lunchzaak pal naast hun sterrenrestaurant. Alles is er extreem vers, homemade, zo veel mogelijk lokaal geoogst en ultra fotogeniek. Bij hun slaatjes kan je rode bietensalsa met gegrilde groenten of kippengehaktballetjes met pittige hummus bestellen. Of proef hun hot sandwich met gekarameliseerde pork belly, Chinese kool en sesamdressing. Wie niet houdt van vlees, moet niet wanhopen: er zijn elf soorten sandwiches waaruit je kunt kiezen. Ze verkopen zelfs bio-babypapjes, kinderen meer dan welkom dus.

Benieuwd wat onze culinair journalist Evelien Rutten ervan vindt? Hier lees je haar recensie.

Moss – Volkstraat 11, Antwerpen

Hümm

Deze hummusbar in Antwerpen serveert een 12-tal soorten versgemaakte hummus die je als dip kan proeven bij een natuurlijk glas wijn, bier of andere frisse maar ook warme drankjes. Daarnaast bieden ze verschillende toasts met hummus aan als lunch, afgewerkt met gezonde toppings en gedresseerd op een barbari broodje. Hümm draait rond ecologische en verse ingrediënten uit het Midden-Oosten – en laat dat nu net zo booming zijn. In combinatie met elementen uit de Aziatische en Europese keuken krijg je gegarandeerd een smaakbom op je bord, gezond lunchen in Antwerpen was nog nooit zo eenvoudig.

Hümm – Kronenburgstraat 90 of Dageraadplaats 33, Antwerpen

View this post on Instagram

Summertime Magic 🎷

A post shared by HUMM (@humm_antwerp) on

Sticks ’n Bowls

Op het menu van Sticks ’n Bowls in Antwerpen vind je hoofdzakelijk poké bowls, wat in Hawaï zoveel wilt zeggen als ‘in stukjes gesneden’. Als basis kan je kiezen tussen verschillende rijstsoorten, quinoa of een vers slaatje. Daarna kies je een topping (vis, vlees of vegetarisch) samen met gemarineerde groenten en een bijpassende dressing. Er is elke dag een ‘catch of the day’, een vis die ze op dat moment in de kijker zetten. Omdat de zaakvoerder, Tars De Raeymaeker zich volledig inzet op duurzaamheid, werken ze met lokale (Europese) en seizoensgebonden ingrediënten. Het interieur is gemaakt uit organische materialen en de aardetinten nemen je mee naar Marrakesh. Gezelligheid is hier zeker een troef.

Sticks ’n Bowls – Oudevaartplaats 35, Antwerpen 

Basiel foodbar

Bij Basiel proef je heerlijke salades, gezonde chocomelk (cacao, scheutje agave, zeezout & amandelmelk), ontbijt bowls, koudgeperste JusRé-sapjes… noem maar op. Basiel is de perfecte match tussen lekker, gevarieerd en gezond eten. Naast een vast assortiment, bieden ze geregeld nieuwe seizoensgebonden gerechten. Hun Açai Bowl – met de heerlijke açai van The Holy Berry, aardbei, banaan, granola, kokosvlokken, bosbessen – is verrukkelijk, maar ook hun lente panzanella met geroosterde bloemkool, spinazie, gebakken champignons en wortelspread moet je zeker eens proberen. Ideaal als lunch tijdens het werken (ze bevinden zich tussen kantoorgebouwen, vlakbij de ring) of als gezonde start van je dag.

Basiel Food – Uitbreidingstraat 2A (om de hoek,begin v/d Generaal Lemanstraat), Antwerpen

Camion

Camion, dat is Camille + Boqion = lunch, koffie en een uitgebreide apero. Verwacht je aan gezonde boterhammen, salades, dagverse soep en wekelijks andere suggesties (hiervoor hou je best hun Instagram en Facebookpagina in de gaten). Camion koos heel bewust voor een vegan food menu, waarbij je soms een gerechtje kan pimpen naar veggie, aan de hand van verse bio kaas. Very vegan friendly, but also very casual dus. Daarnaast kiezen de twee dames voor producten met een verhaal: is het niet bio, dan is het wel lokaal, seizoensgebonden, gerecycleerd, natuurlijk, handmade of fairtrade. Voor de lunch kies je uit sharing dishes (denk aan: toast champignon met gepekelde pastinaak of chili sin carne met knolselder guacamole en nachos) en op zondag dient 1 maaltijd als 3: brunch, lunch en aperitief. Neem nu hun – nu al iconische – camion gekapt bijvoorbeeld. Die staat zowel op hun lunch als dinerkaart en is écht waar verrukkelijk. We probeerden het recept los te peuteren, maar dat is jammer genoeg niet gelukt – meer dan “de basis is tomaat” verklapten ze jammer genoeg niet. Misschien heb jij meer kans? (Laat het ons dan weten).

Camion – Paleisstraat 7, Antwerpen

Murni

Al toen ze klein was, had eigenares Elke Vandormael een glutenintolerantie en vond ze het moeilijk het juiste restaurant voor haar te vinden. Ze begon te reizen en kwam in Bali ingrediënten tegen waarvan ze geen last kreeg achteraf. Ze genoot er van onbewerkt eten en exotische smaken, die haar gezonder en sterker maakten. Murni betekent ‘puur’ in het Indonesisch en hierin vonden haar drie passies elkaar: voeding, gezondheid en mindfulness. Ze opende, in samenwerking met de Shrimp Tempura Hospitality Group, 2 zaken: eentje in Wilrijk aan Park den Brandt en eentje op het Zuid. Hun Tel Aviv Sandwich met Halloumi is wat ons betreft een voltreffer.

Murni – Beukenlaan 12 of Graaf van Egmontstraat 59, Antwerpen 

Okoz

Okoz is een fast casual & biologisch restaurant dat gezond en snel Japans bereidt en – neen – geen sushi! Ze hebben de authentieke okonomiyaki (ofte: een groentepannenkoek) een gezonde twist gegeven en de ingrediënten licht aangepast aan het Westers pallet. Perfect om vlug even te lunchen tijdens het shoppen, als student of op kantoor. Okoz gebruikt enkel dagverse biologische ingrediënten en heeft een mooie selectie biologische dranken. Daarenboven zijn hun borden, bestek en bekers volledig biologisch afbreekbaar. Je werkt er dus niet enkel aan je gezondheid maar ook aan het milieu!

Okoz – Nationalestraat 92, Antwerpen

Divers

What else? Wie zei dat fast food ongezond moet zijn? Bij Divers kan je heerlijke cold pressed sapjes drinken en proeven van smoothie bowls uit organische ingrediënten, zonder geraffineerde suiker of andere nasties. Geen koemelk als basis, wél kokoswater of -melk. Ze geloven dat beauty van binnenuit start, mét de juiste voeding. Hun ultieme tip? Eet meer groenten en fruit en ga nooit op een crash dieet! Alles in het concept is bovendien lactosevrij en vegan friendly. Voor de inrichting haalde eigenares Esther de mosterd bij hotspots in Ibiza, L.A. en New York.

Divers – Volkstraat 9, Antwerpen

Standard

Op de vernieuwde PAKT-site in Antwerpen vind je vanaf nu Standard. Niet de voetbalploeg, wél een overheerlijk restaurant met lichtverteerbare en suikervrije zuurdesempizza’s als blikvanger. Daarnaast eet je er ook frisse salades met verse, biologische groenten en kruiden vanop het dak. In overleg met ‘boer Bram’, worden er ook wat minder voor de hand liggende groenten gekweekt zoals warmoes, koolrabi of boerenkool. Geen vast menu dus, maar een verrassende kaart die geregeld verandert op het ritme van de seizoenen. ELKE DAG klokslag 17u verwelkomt Standard iedereen met een Standard Apero (met free fingerfood)! Nòg een reden om zeker langs te gaan dus ;-).

Standard – Regine beerplein 1, Antwerpen

Izumi

Geen ovenverse pizza, wél kraakverse sushi in een van de oudste Japanse restaurants van ‘t Stad. Zet je aan de sushibar en kijk hoe eigenaar Ed handrolls maakt. Impressionant!

Izumi – Beeldhouwersstraat 44 , Antwerpen

 

Meer over gezondheid