Zelfs op een bijzondere Kerstmis als deze mag een lekker dessert niet ontbreken. Meer zelfs, comfortfood is op z’n plaats. Dit zijn 10 dessertjes waarvan je samen met je bubbel geniet.

Heerlijke rozenparfait

INGREDIËNTEN:

  • 6 eierdooiers
  • 3 el honing
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl rozenwater
  • 150g rozenwater
  • 150g frambozen
  • 50g ongezouten gepelde pistachenoten
  • handvol rozenblaadjes

ZO MAAK JE HET:

  • Klop de eidooiers en de honing in ca. 10 min tot een dik, romig, bleekgeel mengsel.
  • Klop daarna de slagroom stijf, en roer er het rozenwater en de verkruimelde rozenblaadjes door.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het eimengsel.
  • Doe dat mengsel in kommetjes, met folie over. Zet de kommetjes ca. 1,5 u in de vriezer.
  • Roer dan de frambozen en pistachenoten door het mengsel en leg de folie terug. Zet opnieuw in de vriezer voor ten minste 6 u.
  • Haal het er 10 min voor het serveren uit.

Appel- en perentaart met ijs

INGREDIËNTEN (VOOR 6 PERSONEN)

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • 80 g broyage (50% suiker, 50% amandelpoeder)
  • appel (breaburn)
  • peer (triomphe de Vienne)
  • 2 el honing
  • 25 g pecannoten
  • 1 stuk steranijs of poeder
  • takjes munt
  • speculoos-ijs

ZO MAAK JE HET:

  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat. Snij er een rechthoek uit en maak met de restjes rondom een boord van 1 cm. breed. Prik de bladerdeegbodem in met een vork, bestrijk met losgeklopt ei en strooi er de broyage over.
  • Verwijder met een appelboor de klokhuizen van peer en appel en snij het vruchtvlees in dunne plakjes. Leg deze trapsgewijs op de broyage. Bestrooi met gehalveerde pecannoten en druppel er een lepel honing over. Bak ca. 18 min. in een voorverwarmde oven op 190°C.
  • Haal uit de oven, rasp er wat steranijs over en verdeel de taart in punten. Werk af met enkele blaadjes verse munt en serveer met speculoos-ijs. 

Roomsoezen met espresso

VOOR ONGEVEER 15 STUKS

VOOR HET SOEZENBESLAG

• 2 eieren • 50 g boter in stukjes • 120 ml water • 2 g zout • 75 g bloem

VOOR HET ROOMGLAZUUR

• 200 g donkere chocolade 70% • 300 g boter op kamertemperatuur • 450 g poedersuiker • 150 g cacaopoeder • 2 eetlepels afgekoelde espresso • 1/2 theelepel vanille-extract

MAAK HET BESLAG:

verwarm de oven voor op 220°C en zet een rooster in het midden van de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren los in een kom. Doe de boter, het water en het zout in een pan en laat alles op een laag vuur smelten en doorwarmen tot het pruttelt. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer deze massa stevig met een houten lepel tot het beslag loslaat van de wanden en een bol vormt. Roer er een voor een de eieren door, telkens goed kloppend. Vul een spuitzak zonder spuitmond met het beslag en spuit bergjes beslag van 2 à 3 cm op het bakpapier. Laat een tussenruimte van 5 cm, want ze rijzen in de oven. Bak ze 10 min. in de oven en steek daarna een houten lepel tussen de ovendeur zodat die op een kier staat. Bak de soezen zo nog 5 min. verder. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

MAAK HET ROOMGLAZUUR:

laat de chocolade au bainmarie smelten. Klop de boter romig en voeg geleidelijk de poedersuiker en cacaopoeder toe. Voeg de gesmolten chocolade, de koffie en de vanille toe. Klop alles mooi luchtig. Snijdde soesjes een stukje open met een scherp mes en vul ze met het glazuur.

 

Vanille cashew yoghurt parfait van Ellemieke Vermolen

INGREDIËNTEN VOOR 1 PERSOON:

  • 150 g ongebrande cashewnoten
  • 150 ml water
  • 2 el citroensap
  • 2 el honing
  • snufje himalayazout
  • 1 tl vanille-extract
  • een handvol rode vruchten (frambozen, bosbessen, rode bessen, bramen …)
  • 1 el kokosschilfers
  • 1 tl hennepzaad
  • 1 tl lijnzaad
  • 1 tl chiazaad

BEREIDING:

  • Week de cashewnoten een nachtje in water.
  • Doe ze dan in de blender samen met het water, het citroensap, de honing, het zout en de vanille. Mix glad.
  • Mix daarna ook de rode vruchten.
  • Doe de rodevruchtenmix in een glas.
  • Giet er de cashewnotenyoghurt over.
  • Werk af met extra bessen, kokosschilfers en zaadjes.

Cheesecake met rood fruit van Ellemieke Vermolen

WAT HEB JE NODIG?

  • 150 g gemengde noten
  • 150 g geroosterde havermout
  • 150 g amandelmeel 
  • 2 à 4 druppels vanille-extract 
  • 2 el honing 
  • 1,5 zakje agaragar 
  • 750 g magere kwark 
  • 350 g gemengd rood fruit 
  • sap van 1 citroen 
  • rasp van 1 limoen 

HOE MAAK JE HET?

  • Maak de taartbodem: maal de noten fijn met de havermout, en vermeng dit met het amandelmeel en 150 ml water. Roer er enkele druppels vanilleextract en de honing door.
  • Wil je een krokante bodem, doe dan ook nog een eiwit door het mengsel.
  • Bak 15 min in een op 175°C voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Zet 15 min in de koelkast.
  • Verhit een beetje water met wat kwark in een pan en roer de agaragar erdoor. Doe
    de rest van de kwark erbij en blijf roeren.
  • Meng het citroensap erdoor met wat geraspte limoenschil.
  • Giet het mengel over de taartbodem.
  • Zet minstens 2,5 uur in de koelkast.
  • Doe iets meer dan de helft van het fruit in een mixer. Zeef het mengel, zodat pitjes en schillen achter blijven.
  • Snij het overige fruit in stukjes en roer erdoor. Verdeel het over de cheesecake.

Bokkenpootjes

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

  • 90 g amandelpoeder
  • 80 g bloemsuiker
  • 100 g witte suiker
  • 20 g bloem
  • 100 g eiwit
  • 1 vanillestok
  • 20 g amandelschilfers
  • 100 g pure chocolade
  • 100 g marsepein
  • 2 el chocoladeschilfers
  • 2 vijgen
  • 12 druiven

ZO MAAK JE HET:

  • Klop de eiwitten stijf met de witte suiker en de vanillezaadjes (halveer de vanillestok in de lengte en schraap de zaadjes eruit met een mes).
  • Voeg vervolgens amandelpoeder, bloemsuiker en bloem toe. Schep in een spuitzak.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit hierop het deeg in reepjes van 10 cm lang en 2 cm breed. Bestrooi met de amandelschilfers. Zet de bakplaat in een op 175°C voorverwarmde oven gedurende 12 min. Laat afkoelen.
  • Rol de marsepein heel dun uit en snij er reepjes van die even groot zijn als de bokkenpootjes. Leg twee koekjes met de bakkant tegen elkaar, met een stukje marsepein ertussen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Dip de uiteindes van de bokkenpootjes in de chocolade en bestrooi onmiddellijk met de chocoladeschilfers. Laat opstijven.
  • Werk vervolgens af met gehalveerde druiven en stukjes vijg.

Recept van Steve Jansen – traiteurjansen.be

 

 

De chocoladecheesecake van Pascale Naessens

 

INGREDIËNTEN

  • 200 g donkere chocolade
  • 400 g mascarpone
  • eieren
  • 75 g kokosbloem
  • 50 g kokosbloesemsuiker

nodig: boterpapier

 ZO MAAK JE HET

  • Hak de chocolade grof of gebruik chocoladecallets. Klop de mascarpone luchtig.
  • Meng de eieren met de suiker, meng er de kokosbloem onder, dan de mascarpone en tot slot de grof gehakte chocolade. Leg het boterpapier in een ovenvaste schaal en giet er het beslag in.
  • Zet de chocoladecheesecake een 40-tal minuten in een warme oven op 180 °C, of tot je er een vork in kunt steken die er wel nog vochtig uitkomt maar waar geen beslag blijft aan kleven.  Laat de cakeeerst afkoelen voor je hem snijdt (als dat tenminste lukt).
  • Serveer eventueel met wat blauwe bessen.

Red Velvet chocoladecake

VOOR 4 PERSONEN

  • 250 g rode bieten
  • 50 g pure chocolade
  • 3 eieren
  • 100 ml zachte olijfolie
  • 125 ml esdoornsiroop
  • 50 g suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g bloem
  • 40 g cacao
  • 2 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 200 g mascarpone
  • 4 el suiker

VOOR DE CHOCOLADEGANACHE

  • 250 ml room
  • 200 g pure chocolade

HOE MAAK JE HET?

Schil de bietjes en rasp ze boven een kom. Zeef de bloem, cacao, het bakpoeder en een snufje zout in een andere kom. Klop de eieren los in een derde kom. Warm de olie, esdoornsiroop, suiker, vanille en chocolade in een steelpannetje op een zacht vuur. Roer regelmatig tot de chocolade gesmolten is. Haal van het vuur. Voeg er eerst de bietjes aan toe, en klop er dan de eieren onder. Doe het chocolade-bietjesmengsel bij de droge ingrediënten en spatel alles grondig door elkaar. Vet een bakblik in en giet er het mengsel in. Laat 35 min garen in een op 175°C voorverwarmde oven.
Maak ondertussen de ganache: verwarm de room in een steelpan. Zodra de room warm is, voeg je de chocolade toe. Zet het vuur uit en roer tot de chocolade gesmolten en helemaal opgenomen is.

Haal de taart uit de oven en haal ze pas uit het bakblik wanneer ze helemaal afgekoeld is. Snijd ze dan dwars doormidden. Meng de mascarpone met de suiker en smeer dat op de onderste laag. Plaats voorzichtig het bovenste deel er weer bovenop. Smeer de ganache over de taart, laat opstijven en serveer.

Tiramisu Deluxe

WAT HEB JE NODIG VOOR 8 PERSONEN?

  • 5 eieren (gescheiden)
  • 85g suiker
  • 200g mascarpone
  • 1/2 tl oranjebloesemwater
  • 200ml room (40%)
  • zeste van 2 (onbespoten) sinaasappelen
  • 200ml espresso
  • 150ml marsala
  • 24 savoiardi-koekjes
  • geraspte donkere chocolade of gehakte hazelnootjes als decoratie

ZO MAAK JE HET

  • Klop de eigelen en suiker in een grote kom tot een bleke, schuimige massa. Doe de mascarpone en het oranjebloesemwater erbij.
  • Klop de room stijf en voeg ook die toe, net als de sinaasappelzeste. Klop de eiwitten stijf en spatel ook die erdoor.
  • Doe espresso en marsala in een kom en dip daar de koekjes in. Doe wat koekjes in de glazen of kommetjes waarin je de tiramisu wilt serveren. Schep er een laag mascarponemengsel over. Bedek met een tweede laag koekjes, dan opnieuw wat van het mascarponemengsel, enzovoort.
  • Zet een nacht in de koelkast om op te stijven, en doe er wat geraspte chocolade of heel fijn gehakte hazelnootjes over, net voor het serveren.

Recept: Ann Van Der Auwera 
Foto: Wout Hendrickx

Perentaart met chocolade

Dit heb je nodig (voor taart van 20 cm doorsnede):

  • Deeg * 1 portie
  • pure chocolade 225 g
  • boter 90 g, in blokjes
  • biologische eieren 2, losgeklopt
  • slagroom 80 ml
  • kristalsuiker 50 g
  • cacao om te bestuiven
  • in rode wijn gepocheerde peren**
  • meringuesticks***

Zo maak je het:

  • Bekleed een taartvorm van 20 cm doorsnede met het dun uitgerolde deeg en bak het blind op 180°C. Haal de deegbodem dan uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Verlaag de oven naar 170°C. Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom en zet deze op een steelpan met zacht kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer tot de inhoud van de kom volledig gesmolten is, haal van het vuur en laat de massa 5 minuten afkoelen. Klop in een andere kom de eieren, slagroom en suiker glad. Voeg dan de gesmolten chocolademassa toe en klop alles goed door elkaar. Schenk het in de afgekoelde deegbodem en bak de taart 20 à 25 minuten in de oven. Laat afkoelen in de vorm. Bestuif met cacao en garneer met gepocheerde perenhelften en meringuesticks.

*deeg: klop met een mixer 125 g boter en 90 g suiker romig. Klop er 1 ei en 2 tl vanille-extract door. Voeg 250 g bloem toe en een snufje zout. Meng kort. Wikkel in plastic folie en zet 30 minuten in de koelkast.

**gepocheerde peren: doe in een diepe pan 1 liter rode wijn, 500 g suiker, 2 steranijs, 2 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, 3 reepjes sinaasschil en 3 reepjes citroenschil. Laat 10 minuten koken. Schil 6 peren en voeg ze toe. Dek af en laat 20 minuten stoven. Laat afkoelen in de pan.

***meringuesticks: klop 3 eiwitten tot zachte pieken. Voeg geleidelijk 100 g kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel stevig is en glanst. Spatel er 50 g gezeefd poedersuiker en 1 el cacaopoeder door. Doe in een spuitzak met een mondstuk van 1 cm opening. Spuit rechte lijnen op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Zet 1 uur in een op 120°C voorverwarmde oven.

Recept: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx

Meer tips voor de feestdagen: