Met Sergio Herman als man en vier eigen kookboeken vormt lekker eten ook de rode draad in het leven van Ellemieke Vermolen. Ze geeft ons 2 ontbijtrecepten die lief zijn voor je hormonen.

Ellemieke is enorm geïnteresseerd in gezonde voeding en heeft daarom een opleiding Hormoonfactor gevolgd. Weten hoe het met je hormonenbalans is, kan enkel via bloedanalyse. Wat je wél zelf kunt doen, is zo gezond mogelijk eten.

Wat eet je best niet of zo min mogelijk

Suiker, gluten, gist, bewerkt voedsel zoals kant-en-klare maaltijden en E-nummers. Van de kleurstoffen E124 en E133 is bijvoorbeeld bekend dat ze een aantal schadelijke bijwerkingen hebben, zoals het veroorzaken/versterken van astma, allergie en eczeem. E621 kan dan weer hoofdpijn, hartklachten en darm- en luchtwegproblemen veroorzaken.

Aan de andere kant kan het helpen om voedingssupplementen te nemen. Hormonen kunnen immers alleen worden aangemaakt wanneer er voldoende vitaminen en mineralen in het bloed aanwezig zijn. Een medische analyse is daarvoor noodzakelijk.

Dit zijn enkele mogelijke voedingssupplementen:

Omega 3, vitamine C, magnesium, vitamine D (alle vrouwen zouden dat volgens mij moeten slikken), selenium en vitamine B12.

Pannenkoeken met banaan

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • snuifje kaneel

Bereiding:

Prak de banaan met de eieren in een kommetje. Voeg kaneel toe. Doe een scheutje kokosolie in de pan en bak er kleine pannenkoekjes van (maak ze niet te groot, anders vallen ze uit elkaar).

Hormoon-smoothierecept

Ingrediënten:

  • 1/2 avocado
  • 1/2 banaan
  • flinke hand spinazie of ander bladgroen
  • eventueel een schepje weiproteïne voor een extra gevuld gevoel

Bereiding:

Doe alles in de blender en mix.

Ontdek nog meer recepten van Ellemieke deze maand in Feeling!

Meer heerlijke recepten vind je hier: