Het mag dan nog koud zijn, de lente komt nu echt steeds dichterbij. En dat betekent niet alleen tijd voor de grote schoonmaak, onze winterkost wordt vervangen door heerlijk lichte lentegerechten. Geen inspiratie? Deze 3 heerlijke recepten uit ‘De Groene Keuken‘ kun je dit weekend proberen.

Broccoliquiche met zachte geitenkaas en erwtjes

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 500 g broccoli
  • 50 g erwtjes
  • 4 eieren
  • 1,5 dl room
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g zachte geitenkaas
  • enkele takjes verse dille
  • 2 lente-uitjes
  • 1 snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Bekleed een taartvorm met bakpapier en rol er het bladerdeeg over uit. Prik enkele gaatjes in het deeg. Leg er een vel bakpapier op en bedek met bakbonen. Bak het deeg 10 min. blind in de voorverwarmde oven.
3. Verdeel de broccoli in roosjes en blancheer ze samen met de erwtjes 2 min. in licht gezouten water. Giet af en laat schrikken onder koud water. Laat goed uitlekken.
4. Snijd de lente-uien in ringen en hak de knoflook fijn.
5. Klop de eieren los met de room en kruid bij met peper en zout. Doe er de knoflook, broccoliroosjes, erwtjes, fijngehakte dille en lente-ui bij en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
6. Snijd de geitenkaas in blokjes.
7. Verdeel de vulling over de bakvorm en bestrooi ze met de blokjes geitenkaas. Bak de quiche in de oven in ongeveer 20 à 25 min. goudbruin.

Pasta met courgette en noten

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 200 g fijne pasta (spaghetti, capellini …)
  • 50 g hazelnoten
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

1. Rooster de hazelnoten in een pan zonder vetstof tot ze krokant zijn. Laat ze afkoelen. Daarna kun je makkelijk de velletjes eraf halen door ze tussen je handen te wrijven. Mix de hazelnoten in een hakmolentje of blender tot een fijne crumble.
2. Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
3. Snijd de courgette met behulp van een mandoline of een spiralizer in tagliatelle. Bak ze kort in de olijfolie, tot ze net als de pasta beetgaar zijn.
4. Roer de pasta en de courgetteslierten door elkaar en verdeel over de borden. Werk af met een straaltje olijfolie, zout en peper en dien op met de crumble van hazelnoten.

Knapperige za’atarfrietjes met een dipsaus met lente-ui

Ingrediënten

  • 1 kg jonge aardappelen
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl za’atar
  • zout

Voor de dipsaus

  • 3 dl Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl za’atar
  • 3 lente-uitjes
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd de aardappelen in vier en leg ze op een bakplaat. Druppel er de olijfolie over en strooi er de za’atar en flink wat zout op. Hussel ze door elkaar en bak ze 40 min. in de oven. Draai ze tussendoor even om.
3. Maak intussen de dipsaus. Hak de lente-uitjes fijn. Meng de yoghurt, geperste knoflook, lente-uitjes, olijfolie en za’atar in een kom. Kruid bij met peper en zout.
4. Dien de frietjes op met de dipsaus.

Meer recepten om te proberen: