Je eet peperkoek misschien bij het ontbijt of als tussendoortje. Maar ook in je gerechten kun je er heerlijke dingen mee doen. Deze 3 recepten zijn perfect om dit weekend te proberen.
Hapje van wildpaté
Ingrediënten voor 4 personen:
250 g wildpaté naar keuze
2 el porto
1 kopje peperkoekcrumble
2 takjes rozemarijn
2 tl peperbolletjes
4 el uienkonfijt
Zo maak je het:
Meng de wildpaté met de porto. Vorm bolletjes en laat even opstijven in de koelkast.
Mix de gedroogde peperkoek, de rozemarijn en de peperbolletjes in een blender.
Rol de bolletjes paté door het uienkonfijt en daarna door het peperkoekmengsel.
Prik op stokjes en serveer onmiddellijk.
Oosters kippenstoofpotje
Ingrediënten voor 2 personen:
1 rode paprika
2 kipfilets
3 tl rode currypasta
1 stuk gember van 2 cm, geraspt
1 chilipeper, gesnipperd
1 sjalot, gesnipperd
200 g sugarsnaps
500 ml kokosmelk
2 el vissaus
sap van ½ limoen
300 ml kippenbouillon
3 sneetjes peperkoek, gedroogd en gemixt
olijfolie
peper en zout
Zo maak je het:
Snijd de paprika in reepjes.
Snijd de kipfilets in blokjes.
Verhit wat olie in een pan en bak de kippenblokjes goudbruin. Kruid met peper en zout.
Verhit wat olie in een andere pan. Bak de currypasta met de geraspte gember, de gesnipperde chilipeper en sjalot.
Voeg de paprika en sugarsnaps toe en bak kort aan.
Voeg de kokosmelk, de vissaus, het sap van de limoen en de kippenbouillon toe. Breng even aan de kook en zet het vuur lager.
Voeg de fijngemixte peperkoek toe. Laat 15 minuten inkoken op een zacht vuurtje.
Voeg de kippenblokjes toe en laat nog even sudderen.
Peperkoeklatte
Ingrediënten voor 1 kopje:
1/2 stukje peperkoek
80 ml water
6 el suiker
¼ tl kaneelpoeder
¼ tl gemberpoeder
een paar druppels vanille-extract
½ kopje espresso/koffie
200 ml melk
slagroom (optioneel)
Zo maak je het:
Maak eerst peperkoeksiroop. Meng de volgende ingrediënten in een klein pannetje: het water, de suiker, het kaneel- en gemberpoeder en het vanille-extract. Verkruimel de peperkoek erbij. Zet het pannetje op een laag tot middelhoog vuur en roer totdat de suiker is opgelost. Als het kookt, zet je het vuur iets lager en laat je dit ongeveer 15-20
minuten pruttelen. Na 15-20 minuten is er een siroop ontstaan. Zet het vuur uit.
Maak een espresso en warm de melk op in de magnetron. Giet een half kopje espresso/koffie in een grote mok. Voeg daarna de siroop toe en meng dit door de koffie. Giet vervolgens de hete melk bij de koffie en roer dit nogmaals door.
Werk af met een flinke toef slagroom en een snufje gember- of kaneelpoeder.
Deze recepten komen uit ‘Peperkoek 150 x anders’ van Jan Borms