Het weekend is het uitgelezen moment om gezellig samen te genieten van een heerlijke maaltijd. Geen zin om uren in de keuken te staan, dan is Jamie er om je te redden. In zijn nieuwe kookboek ‘5 ingrediënten‘ verklapt hij heerlijke recepten die – je raadt het al – maar 5 ingrediënten bevatten. Je tovert de gerechten in een mum van tijd op tafel en hebt meer tijd om te spenderen met familie of vrienden.

Vlugge Aziatische viskoekjes

Bereidingstijd: 22 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 stengel citroengras
  • 6 cm verse gemberwortel
  • ½ bos verse koriander (25 g)
  • 500 g zalmfilet, zonder huid, graten verwijderd
  • 4 tl chilijam (verkrijgbaar bij speciaalzaken of online)

Zo maak je het:

  • Kneus de stengel citroengras op je werkvlak en trek het harde buitenste laagje eraf.
  • Schil de gemberwortel en hak hem samen met de zachte binnenkant van het citroengras en de meeste koriander (met steeltjes en al) fijn. Houd een paar mooie korianderblaadjes apart en leg ze in een kommetje koud water.
  • Snijd de zalm op het fijngehakte mengsel op je plank in blokjes van 1 cm en schuif de helft van de zalm opzij. Hak de resterende helft superfijn – tot een soort puree – en meng er de grovere stukjes zalm, een snufje zeezout en zwarte peper door.
  • Verdeel het mengsel in 4 porties en kneed er ongeveer 2 cm dikke koekjes van.
  • Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met 1 eetlepel olijfolie op matig hoog vuur. Bak de koekjes 2 minuten aan elke kant, of tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Schep de chili-jam op de viskoekjes, giet een scheutje water in de pan, zet het vuur uit en kantel de pan zodat het water langs de koekjes vloeit.
  • Serveer de koekjes met de uitgelekte korianderblaadjes.

Voedingswaarden:

  • Calorieën: 277 kcal
  • Vet: 17,2g
  • Verz. vet: 2,9g
  • Eiwit: 25,7g
  • Koolhydraten: 4,8g
  • Suiker: 3,8g
  • Zout: 0,7g
  • Vezels: 0,1g

Supermals rundvlees met mosterd

Bereidingstijd: 8 minuten voorbereiding, 4 uur in de oven

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 900 g runderschenkel, zonder bot (vraag het bot er wel apart bij)
  • 500 g worteltjes
  • 2 uien
  • 120 ml worcestersaus
  • 2 volle tl grove mosterd

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C (gasovenstand 3).
  • Zet een grote braadpan en een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Snijd de runderschenkel in blokjes van 5 cm, schep ze om met een flinke snuf zeezout en zwarte peper en bak ze samen met het bot 8 minuten in de droge koekenpan.
  • Was de worteltjes, maak ze schoon, snijd ze in stukjes van 5 cm en doe ze met 1 eetlepel olijfolie in de braadpan.
  • Pel de uien, snijd ze in kwarten, trek de laagjes los en strooi ze al roerend bij de worteltjes in de pan.
  • Kieper de blokjes vlees wanneer ze mooi bruin zijn in de braadpan, roer de worcestersaus en mosterd erdoor en giet er 800 ml kokend water uit de ketel bij.
  • Leg een deksel op de pan en zet hem 4 uur in de oven, of tot het vlees supermals is.
  • Maak de stoof zo nodig aan met een scheutje water, proef, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en schep de kommen vol.

Voedingswaarden:

  • Calorieën: 348 kcal
  • Vet: 18g
  • Verz. vet: 6,4g
  • Eiwit: 34g
  • Koolhydraten: 13,4g
  • Suiker: 11,8g
  • Zout: 1,5g
  • Vezels: 1,6g

 

Sinaasappelzandgebak met chocolade

Ingrediënten voor 12 reepjes:

  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g bloem
  • 50 g lichte basterdsuiker + een beetje extra om te bestrooien
  • 1 sinaasappel 
  • 50 g pure chocolade (70%)

 

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor tot 190 °C (gasovenstand 5).
  • Vet een vierkant bakblik van 20 cm in met olie en bekleed het met bakpapier.
  • Meng de boter in een kom met de bloem, suiker en fijngeraspte schil van een halve sinaasappel door ze met duim en wijsvinger door elkaar te wrijven. Knijp en wrijf er een luchtig deeg van – niet kneden! – en druk het in een laagje van 1 cm in het bakblik.
  • Prik met een vork gaatjes in het hele oppervlak en zet het blik 20 minuten in de oven, of tot het zandgebak licht goudbruin is. Haal het blik uit de oven, strooi een schepje suiker over het nog warme gebak en laat afkoelen.
  • Smelt intussen de chocolade in een hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water en zet de kom opzij.
  • Snijd het zandgebak in 12 gelijke reepjes en leg ze op een rooster om volledig af te koelen. Besprenkel met de gesmolten chocolade en rasp de rest van de sinaasappelschil erover. Snijd de sinaasappel in dunne partjes en serveer ze erbij.

Voedingswaarden:

  • Calorieën: 188 kcal
  • Vet: 11,6g
  • Verz. vet: 7,3g
  • Eiwit: 1,9g
  • Koolhydraten: 20g
  • Suiker: 7,3g
  • Zout: 0g
  • Vezels: 0,6g

Deze recepten komen uit 5 ingrediënten van Jamie Oliver. (Kosmos Uitgevers, € 29,99)

Meer heerlijke gerechten om op tafel te toveren: