3 lekkere & verrassende recepten met asperges

Het moeten niet altijd asperges à la flamande zijn, wij kiezen dit seizoen voor asperges met een zuiders tintje. 

1. Focaccia met groene asperges en tijm-citroenolie

asperges

Voor 4 personen:

  • 1 kg tarwebloem
  • 20 g gist
  • 30 g suiker
  • 30 g zout
  • 6,5 dl lauw water
  • 1 bos groene asperges
  • 50 ml olijfolie
  • grof gemalen zwarte peper
  • zeezout voor de tijm-citroenolie
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • de blaadjes van 8 à 12 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • de zeste van 1 onbehandelde citroen
  • wat zout en peper

Stort de bloem in een hoopje op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in het lauwe water en giet dat in het kuiltje. Roer er geleidelijk de bloem door met een vork tot je een kleverig deeg krijgt. Doe er de suiker en vervolgens het zout bij en kneed zachtjes, tot alle bloem is opgenomen. Kneed er vervolgens enkele eetlepels olijfolie door. Bestrooi eventueel met nog wat bloem en kneed alles 5 min. tot een stevig deeg. Leg de deegbal in een kom, dek af met een keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen. Snijd de asperges in de lengte door. Rol of duw het deeg uit tot een cirkel en leg die op de bakplaat. Beleg het deeg met de asperges, besprenkel het met de resterende olie en bestrooi het geheel met grof zeezout.

Bak de focaccia 20 à 25 min. goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C. Bestrooi met zwarte peper. Maak de tijm-citroenolie door alle ingrediënten te vermengen en serveer bij de focaccia. (Deze olie smaakt trouwens ook heerlijk op een salade!)

2. Kruidige panna cotta met pesto van groene asperges

asperges

Voor 4 personen

Voor de panna cotta:

  • 1/2 bos witte asperges
  • 1/2 bos groene asperges
  • 220 ml room
  • 250 ml melk
  • 2 gelatineblaadjes
  • 1/2 bosje marjolein
  • 1/2 bosje oregano
  • 1/2 bosje basilicum
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en grof zeezout

Voor de pesto:

  • 400 g groene asperges
  • het sap en de zeste van 1/2 citroen
  • 40 g parmezaan
  • 20 g pistachenoten
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • zout voor de salade
  • 1 of 2 avocado’s
  • het sap van 1 limoen
  • olijfolie
  • rucola
  • 1 eetlepel pistachenoten

Maak de panna cotta: schil de beide aspergesoorten en snijd de houterige uiteinden af. Snijd de punten af, hou ze apart en snij de rest in kleine stukjes. Doe de melk en de room in een pannetje, voeg de marjolein en oregano toe en laat ze 15 min. zachtjes trekken. Verwijder de kruiden, giet het roommengsel in een pannetje en laat de aspergestukjes daarin ongeveer 4 min. gaar worden op een laag vuurtje. Breng op smaak met peper en zout en voeg de blaadjes basilicum toe. Mix alles tot een gladde massa. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water, knijp ze uit en laat ze oplossen in de nog warme aspergeroom. Vet vormpjes of timbaaltjes in met wat olijfolie. Vul ze met de aspergeroom en laat die 2 à 4 uur opstijven in de koelkast.

Maak intussen de pesto: spoel de 400 g asperges en snijd de harde uiteinden af. Snijd de asperges in stukjes en kook ze gaar in gezouten water. Laat ze uitlekken. Mix de asperges met het citroensap en de zeste. Doe er de parmezaan bij, de pistachenoten, een snufje nootmuskaat, 3 eetlepels olijfolie en een snufje zout. Als de pesto wat te droog is, doe er dan wat extra olijfolie bij. Blancheer de 8 asperges in kokend water met zout. Spoel af en leg ze meteen in ijswater, zodat ze hun kleur behouden. Snij de punten af en leg ze bij de panna cotta. Snij de rest in stukjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado’s en snijd het in plakjes. Besprenkel het met het sap van de limoen en kruid met peper en zout. Vermeng de avocado met de aspergestukjes en besprenkel het geheel nog even met olijfolie. Werk de salade af met rucola en strooi er gehakte pistachenoten overheen.

3. Boekweitpannenkoek met geitenkaas en geroosterde asperges

asperges

Voor 4 personen

  • 40 g verse gist (of 15 g gedroogde gist)
  • 250 g bloem
  • zout
  • 5 eieren
  • 1 l karnemelk
  • 250 g boekweitmeel
  • 1 bos dunne groene of witte asperges, geblancheerd
  • 150 g geitenkaas
  • 100 g verse doperwten, geblancheerd
  • 1 rode ui, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels honing
  • plantaardige olie
  • peper en zout voor de garnering
  • rucola
  • waterkers
  • basilicumblaadjes

Vermeng de gist met een beetje lauwe melk. Doe de bloem en het zout in een kom, voeg de eieren en de melk toe en doe er dan de gist bij. Roer alles goed door elkaar. Vet een pan in met plantaardige olie of spekvet. Giet er wat deeg in en bak de pannenkoek goed langs 1 kant tot het deeg bovenaan niet meer vloeibaar is. Draai de pannenkoek en bak de andere kant. Verwarm de oven voor op 175°C. Leg 4 pannenkoeken op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er telkens een stevige plak geitenkaas, een schepje erwten, wat rode ui en wat aspergepunten op. Maak het geheel af met wat zout, peper en een beetje honing en laat de geitenkaas 12 min. smelten in de oven. Neem de pannenkoeken uit de oven en garneer ze met rucola, waterkers en verse basilicumblaadjes. Extra lekker wordt het met een dressing van olijfolie, balsamicoazijn en ahornsiroop erbij.

Nog meer inspiratie nodig voor heerlijke lentegerechten? Ontdek hier 5 heerlijke brunchgerechten en 3 lekkere veggiegerechten van Gert De Mangeleer.

Lees ook: 

De favoriete lente-ingrediënten van Pascale Naessens

18 x de mooiste schoenen voor de lente

Partner Content

Gesponsorde content